Πολύ μεγάλη απήχηση είχε το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με προνομιακά στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια και δικαιούχους με κοινωνικά κριτήρια, το οποίο είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει πρόνοια να επαναληφθεί, διότι όπως αποδεικνύουν τώρα τα στατιστικά στοιχεία των τραπεζών, το πρόγραμμα «αγκαλιάστηκε» από όλους, αλλά δεν κάλυψε επαρκώς τη μεγάλη ζήτηση.
Είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 εδώ κι ενάμιση χρόνο δηλαδή, να παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, που τελικά έμεινε σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά, λόγω εξάντλησης των πόρων του πρώτου προγράμματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χορηγήσεις δανείων στο δεύτερο τρίμηνο φέτος, η ζήτηση σε στεγαστικά αυξήθηκε κι έφθασε στα επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2021, ενώ από το πρώτο και ειδικά μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια έχει «πατώσει», καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν καταστήσει το δανεισμό των νοικοκυριών πολύ ακριβό και σε συνδυασμό με τη μικρή αυξητική τάση στις τιμές ακινήτων και την ελεγχόμενη προσφορά κατοικίας, η αγορά έχει δυσκολέψει- τάση που παρατηρείται εντονότερα από καιρό, σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
«Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε, λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με τη συγχρηματοδότηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)», λέει η ΤτΕ.
Καθώς όμως η ζήτηση για στεγαστικά κορυφώθηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου φέτος, ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και μεγάλη αύξηση στις απορρίψεις των αιτήσεων. Αυτά όταν η ΤτΕ αναφέρει ότι οι όροι χορήγησης δανείων παρέμειναν αμετάβλητοι και δεν έχουν γίνει πιο αυστηροί. Τι συνέβη;
Εδώ προκύπτει ανάγλυφα το συμπέρασμα, γνωστό άλλωστε από τη λήξη των προθεσμιών αιτήσεων του προγράμματος «Σπίτι μου», ότι οι δικαιούχοι, έσπευσαν να υποβάλλουν αίτηση πριν ακόμα βρουν ακίνητο για να προλάβουν να κατοχυρώσουν την αίτηση.
Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, πολλοί δεν κατάφεραν να βρουν ακίνητο ή τα ακίνητα δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις χορήγησης του προνομιακού δανείου. Το αποτέλεσμα ήταν οι αυξημένες απορρίψεις, παρόλο που οι τράπεζες δεν ήθελαν να απορρίπτουν και δεν είχαν αυστηροποιήσει ξαφνικά τα κριτήριά τους.
Το δείγμα λοιπόν είναι σαφές και «φωνάζει» για τη συνέχεια του εξαιρετικού αυτού προγράμματος και είναι το πιο ενδιαφέρον από τα στοιχεία της ΤτΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο δεύτερο τρίμηνο φέτος.
Δάνεια προς επιχειρήσεις
Με τα κριτήρια χορήγησης δανείων να μένουν σταθερά και το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια να μειώνεται ως ένα βαθμό, αν και η ζήτηση γενικά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ωστόσο η ζήτηση δανείων από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυξήθηκε ως ένα βαθμό λόγω των ευνοϊκών επιτοκίων στα δάνεια συγχρηματοδότησης με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ. Αυξήθηκε επίσης ελαφρά η ζήτηση των συνηθισμένων δανείων κίνησης προς επιχειρήσεις.
Ωστόσο, το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, εκτιμά η ΤτΕ με βάση τις απαντήσεις που έχουν δώσει οι τράπεζες στην έρευνά της. Άρα δεν υπάρχει πρόγνωση για εντυπωσιακή αύξηση χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες πάντως θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος ανάπτυξης των τραπεζών.
Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε, λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου» όπως προαναφέρθηκε. Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Στο τρίτο τρίμηνο του 2023, η ζήτηση για στεγαστικά αναμένεται να μειωθεί, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.