Στην τελική ευθεία για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα - Ο χάρτης της ΑΜΚ
Attica Bank

Στην τελική ευθεία για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα - Ο χάρτης της ΑΜΚ

Εναρκτήριο λάκτισμα για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, αποτελεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με την έγκριση που αναμένεται την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ή το αργότερο τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, η διαδικασία για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας έως και 735 εκατ. ευρώ συνολικά, παίρνει μπροστά.

Στο μεταξύ, έντονη κινητικότητα παρουσιάζει η μετοχή με μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς η αύξηση κρίνεται συμφέρουσα για τους ιδιώτες μετόχους που έχουν κεφάλαια για να συμμετέχουν, ενώ η μετοχή προσαρμόζεται ενόψει του reverse split που θα μετατρέψει 100 υφιστάμενες μετοχές σε μία νέα, με δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου.

Με την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank όπως έχει πει η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελένη Βρεττού, τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν κάτω και από 3% με υπαγωγή στις εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙΙ». Αλλά τα κεφάλαια δεν αφορούν μόνον την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας, αλλά και το δυναμικό της άνοιγμα στην αγορά, με εκσυγχρονισμό, επενδύσεις στην τεχνολογία και ψηφιοποίηση της τράπεζας.

Η κ. Βρεττού είπε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων που ενέκρινε την αύξηση με ποσοστά άνω του 90%, ότι η νέα Attica Bank θα έχει το 2027 χορηγήσεις 7 δισ. ευρώ και ρευστότητα 11 δισ. ευρώ. Και ασφαλώς θα είναι σημαντικός παράγοντας της εθνικής οικονομίας με χρηματοδοτήσεις που θα έχουν έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, προέβλεψε απόδοση ιδίων κεφαλαίων με εντυπωσιακούς ρυθμούς 20% από το 2027.

Οι 4 στόχοι της ΑΜΚ 

Η κ. Βρεττού προσδιόρισε τους τέσσερις στόχους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ως εξής:

-Κάλυψη της ζημίας από την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων στον «Ηρακλή ΙΙΙ», που θα μειώσει τα ΜΕΑ κάτω του 3%.

-Κάλυψη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης της νέας τράπεζας, με ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων με στόχο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 να αυξηθεί πάνω από το 15%.

-Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, καθώς η τράπεζα εστιάζει σε αυτό, με στόχο να καλύψει τις υπαρκτές ανάγκες της αγοράς και με τη δέουσα προσοχή για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

-Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και επενδύσεις σε τεχνολογία.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει πέριξ του 35% από 72,5% που είναι σήμερα ενώ η Thrivest Holdings, των κ.κ. Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, θα ξεπεράσει το ποσοστό 50% συν μία μετοχή, φθάνοντας έως και το 58,5%. Οι δύο βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη δεσμευτεί ως γνωστόν, με τη συμφωνία μετόχων που πυροδότησε τις εξελίξεις, να εισφέρουν στην αύξηση κεφαλαίου κεφάλαια ύψους 475 και έως 200 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Πώς θα γίνει η ΑΜΚ και η εξάσκηση των warrants

-Πρώτον, με την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα γίνει το ανάποδο σπλιτ. Η συνένωση των μετοχών από 100 σε μία. Οι 53,064 εκατ. σημερινές μετοχές της τράπεζας θα μετατραπούν σε 530.643 μετοχές συνολικά. 

-Στη συνέχεια, με την πρώτη φάση της αύξησης κεφαλαίου, κάθε μετοχή από τις 530.000 μετοχές της συνένωσης, θα δίνει το δικαίωμα για 677 νέες μετοχές, με 1,87 ευρώ για κάθε μία στην αύξηση κεφαλαίου. Το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου με προτίμηση στους παλαιούς μετόχους θα αποκοπεί και θα διαπραγματευθεί χωριστά στο ΧΑ, όπως γίνεται σε όλες τις ΑΜΚ. Το δικαίωμα στην αύξηση δεν πρέπει να συγχέεται με τα δικαιώματα warrants που ακολουθούν στην επόμενη φάση. 

Από την αύξηση κεφαλαίου σε αυτή τη φάση θα συγκεντρωθούν έως και 672,2 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ θα συμμετέχει διαθέτοντας συνολικό ύψος κεφαλαίων 475 εκατ. ευρώ. 

Ας σημειωθεί εδώ ότι οι ιδιώτες μέτοχοι της Thrivest Holding συμφώνησαν να τοποθετήσουν κεφάλαια έως 200 εκατ. ευρώ. Ο e-ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει με 47,9 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ.

-Τέλος στη δεύτερη φάση της ΑΜΚ με τα warrants η τράπεζα θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια έως 62,9 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με το δικαίωμα - warrant που θα διαθέτει κάθε μία νέα μετοχή που προέκυψε από την αύξηση κεφλαίου.

Έτσι, όσοι συμμετείχαν στην πρώτη αύξηση θα μπορούν με ένα warrant να αποκτήσουν 3,5 νέες μετοχές με 0,05 ευρώ η κάθε μία. Πρακτικά όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη δεύτερη αύξηση σχεδόν θα τετραπλασιάσουν τις μετοχές τους. 

Καταλήγοντας, ο μέτοχος 100 μετοχών της Attica Bank σήμερα, θα έχει μία με το reverse split. Αλλά θα αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές συνολικά, αν μπει και στις δύο φάσεις της αύξησης, καταβάλλοντας για να τις αποκτήσει ποσόν 1.385 ευρώ.