Η ισχυρή κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι υψηλές διανομές μερισμάτων και κεφαλαίων στους μετόχους θα είναι στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, καθώς ανοίγει η αυλαία των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου.
Τα κύρια ερωτήματα στα οποία θα στραφεί η προσοχή των επενδυτών είναι το πόσο γρήγορα θα «ξεθωριάσει» η τόνωση της κερδοφορίας από τα υψηλά επιτόκια και κατά πόσο η επιβράδυνση της οικονομίας θα δυσκολέψει τη ζωή των τραπεζών.
Την αυλαία άνοιξε η ισπανική BBVA και θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα της Santander την Τετάρτη και των Deutsche Bank και BNP Paribas την Πέμπτη. Η ιταλική Unicredit θα ανακοινώσει αποτελέσματα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας και θα ακολουθήσουν η ελβετική UBS και άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του STOXX 600 σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2018 αυτόν το μήνα, αποτέλεσμα της ανάκαμψης της κερδοφορίας των τραπεζών, των ποσών-ρεκόρ που διένειμαν οι τράπεζες στους μετόχους από επιστροφές κεφαλαίων και μερίσματα και των σχετικά χαμηλών προβλέψεων για δανειακές επισφάλειες.
Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι αν η παλίρροια γυρίζει. Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η τόνωση από τα υψηλά επιτόκια κορυφώθηκε ήδη.
Τα τραπεζικά ιδρύματα που εστιάζουν στη λιανική τραπεζική και αντλούν την κερδοφορία τους από τα καθαρά έσοδα από τόκους έχουν ευνοηθεί ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων. Το ίδιο και οι μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η BNP Paribas, που έχουν πιο διευρυμένες δραστηριότητες.
Ωστόσο, υπάρχει νευρικότητα στην αγορά όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα της ισπανικής Bankinter την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα κέρδη της ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών και η μετοχή της «τιμωρήθηκε» με πτώση 6%, παρασύροντας και άλλες τράπεζες χαμηλότερα.
Οι αναλυτές της JPMorgan προειδοποιούν ότι η πτώση των επιτοκίων θα φέρει έναν κύκλο υποβαθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο. Μετά από μία εκτιμώμενη αύξηση 23% στα καθαρά έσοδα από τόκους πέρυσι, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δουν περιορισμένη αύξηση στα έσοδα αυτά τη φετινή χρονιά και μηδενική αύξηση της κερδοφορίας.
Η ιταλική Unicredit αναμένεται να προϊδεάσει για μείωση 4% στα καθαρά έσοδα από τόκους το 2024, σύμφωνα με τον οίκο Jefferies που εκτιμά, ωστόσο, ότι η τράπεζα θα υπερβεί τις προβλέψεις. Έχει πλεονάζοντα κεφάλαια γύρω στα 10 δισ. ευρώ και θα πρέπει να αποφασίσει τι θα τα κάνει.
Οι αναλυτές θα εστιάσουν επίσης και στα αποτελέσματα της BNP Paribas και στο τι θα επιλέξει να κάνει η διοίκησή της με τα πλεονάζοντα κεφάλαια μετά την πώληση της Bank of the West.
Οι ισπανικές τράπεζες Santander και BBVA αναμένεται να ανακοινώσουν υψηλότερα καθαρά κέρδη και καθαρά έσοδα από τόκους πέρυσι έναντι του 2022, βοηθούμενες από τις δραστηριότητες τους στη Λατινική Αμερική.
Η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική στην περίπτωση της Deutsche Bank. Οι αναλυτές περιμένουν καθαρά μετά φόρων κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο γύρω στα 700 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ το 2022. Θα είναι ωστόσο το 14ο συνεχές κερδοφόρο τρίμηνο για τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο μετά από χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.
Οι επενδυτές θα εξετάσουν προσεκτικά και την ποιότητα ενεργητικού στις τράπεζες και το αν υπάρχει επιδείνωση στα δανειακά χαρτοφυλάκια λόγω της ανόδου των επιτοκίων.
Η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν έχει «φουσκώσει» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και ο τομέας όπου υπάρχει στρες είναι αυτός του εμπορικού real estate, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Σουηδία.
Οι πέντε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στη Wall Street εμφάνισαν μείωση 20% και 17% στα έσοδα από trading και δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, σύμφωνα με την Barclays και η αγορά περιμένει να δει πώς τα πήγαν η Deutsche Bank, η ΒΝΡ Ρaribas και η UBS που έχουν μεγάλους βραχίονες επενδυτικής τραπεζικής.
Οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τέταρτο τρίμηνο δεν θα διαφέρουν από το προηγούμενο.