Με τεράστιο μαξιλάρι ρευστότητας που μπορεί να διαθέσει επενδύοντας σε διαφορετικές εναλλακτικές κερδοφόρες δραστηριότητες (και το οποίο ξεκίνησε ήδη να αξιοποιεί) και τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων με γενναιόδωρη μερισματική απόδοση, η ΕΤΕ είναι για το ΤΧΣ «νύφη με προίκα» που δύσκολα θα αφήσει αδιάφορους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν σοβαρές τοποθετήσεις κι αγοράζουν το αναπτυξιακό story της ελληνικής οικονομίας και της Εθνικής Τράπεζας.
Οι σύμβουλοι του Ταμείου έχουν ήδη ξεκινήσει προεργασία με ενημερώσεις και διερεύνηση προθέσεων δυνητικών επενδυτών και ταυτόχρονα με τα θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της ΕΤΕ αναμένεται ότι θα εκκινήσει η διαδικασία για τη δεύτερη κίνηση αποεπένδυσης του ΤΧΣ εντός του Νοεμβρίου.
Πότε ακριβώς, θα εξαρτηθεί και από το κλίμα στις αγορές, το οποίο πάντως αναμένεται να είναι θετικό για την ελληνική οικονομία ειδικά αν ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία με αξιολόγηση που θα την τοποθετεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Η εντύπωση ότι αυτό προεξοφλείται από την ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών τις προηγούμενες ημέρες ή ότι η αναβάθμιση έχει προεξοφληθεί γενικώς, εκτιμάται από γνώστες της αγοράς ότι δεν είναι ακριβής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα διαθέσιμα κεφάλαια από funds και επενδυτές των αγορών οι οποίοι θα μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικούς τίτλους και ακόμα δεν έχουν εισέλθει στην αγορά.
Αντιθέτως, άλλοι ξένοι επενδυτές πήραν καλό μέρος των κερδών τους στη διόρθωση που σημειώθηκε από τον Αύγουστο και μετά.
Επιπλέον, η DBRS είναι αξιόλογος και έγκυρος οίκος προερχόμενος από τη Morningstar που μεταξύ άλλων παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης 295 δισ. δολαρίων, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει την ίδια βαρύτητα και κύρος στις αγορές με τις Moody’s και Standard & Poor’s, ούτε μπορεί να επηρεάσει και να κινητοποιήσει με τις αξιολογήσεις της τα κεφάλαια που επηρεάζουν οι δύο παλαιότεροι οίκοι. Με δεδομένο ότι ακολουθεί και ο οίκος Fitch με αξιολόγηση που είναι και αυτός μεγαλύτερος από τη DBRS είναι σαφές ότι δυνητικά υφίσταται μία κλίμακα από θετικά νέα που μπορούν να φέρουν την ελληνική οικονομία και την εμβληματική για τη χώρα Εθνική Τράπεζα στο προσκήνιο.
Το ΔΣ της Τρίτης για το ΤΧΣ, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και καθώς ήταν τακτικό ΔΣ δεν προχώρησε επισήμως σε έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης.
Ωστόσο, οι κατευθύνσεις υπάρχουν από πριν και προαναφέρθηκαν. Βασική κατεύθυνση από καιρό επίσης, είναι η διάθεση ποσοστού 20% των μετοχών της ΕΤΕ δηλαδή περίπου το μισό μερίδιο του δημοσίου. Το σενάριο προβλέπει διάθεση ποσοστού 15% σε θεσμικούς επενδυτές από το εξωτερικό και την Ελλάδα και μερίδιο 5% σε ιδιώτες μετόχους.