Σε διάθεση όλου του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, που έχει και τον τελικό λόγο για το ζήτημα. Αν κι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, η πολύ μεγάλη ζήτηση μετοχών από ξένους επενδυτές και τα πιεστικά τους αιτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν οδηγήσει προς αυτήν την επιλογή.
Πάντως, τόσο η Bank of America ως σύμβουλος του ΤΧΣ, όσο και οι σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς, UBS και Goldman Sachs, ήταν όλοι σε κοινή κατεύθυνση, για τη διάθεση του πλήρους ποσοστού 27% της Τράπεζας Πειραιώς σε ιδιώτες ώστε να απελευθερωθεί η Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ζήτηση και το «καυτό» κλίμα στις αγορές διεθνώς, όπως άλλωστε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αποτέλεσμα αυτής της ζήτησης και της πίεσης των αγορών μόνο το τελευταίο διάστημα ήταν η άνοδος της τιμής περίπου 14% από την αρχή του Φεβρουαρίου και σχεδόν 24% από την αρχή του έτους. Αυτό προέκυψε ασφαλώς και με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς το 2023, όπου το τελευταίο τρίμηνο επιτάχυνε επιτυγχάνοντας απόδοση κεφαλαίων ρεκόρ και σχεδόν διπλασιασμό της πιστωτικής της επέκτασης, με παράλληλη μείωση των ανοιγμάτων από κόκκινα δάνεια (ΜΕΑ) μόλις στο 1,3 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 3,5% σε χρόνους ρεκόρ.
Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι αγοραστικές πιέσεις:
- Την τελευταία εβδομάδα ο τζίρος της μετοχής έφθασε στα 99 εκατ. ευρώ προσεγγίζοντας σχεδόν μόνη της τον ημερήσιο τζίρο μίας συνεδρίασης του ΧΑ.
- Σε ημερολογιακό επίπεδο μήνα, η μετοχή της Πειραιώς είναι στην κορυφή της αγοράς, έχοντας πραγματοποιήσει συναλλαγές 300 εκατ. ευρώ, με εμπορευσιμότητα που φθάνει το 6,35% των μετοχών της.
Το αποτέλεσμα των αγοραστικών πιέσεων έχει προκαλέσει ευχάριστους πονοκεφάλους, καθώς δυσκολεύουν ουσιαστικά την τιμολόγηση του placement, αποτρέποντας στη διαμόρφωση αξιοπρεπούς discount που ζητούν οι ξένοι επενδυτές αφού αγοράζουν «χονδρικά» και από το οποίο θα επωφεληθούν και οι ιδιώτες. Αυτό όμως το έχουν επιτύχει οι ίδιοι με τις αγορές τους.
Από την άλλη όμως τα πλεονεκτήματα είναι μεγάλα από την πλήρη διάθεση όλων των μετοχών του ΤΧΣ, καθώς αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο σε όλη την οικονομία και στο ΧΑ, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, αν παίρνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιταχύνει την αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες, ενθαρρύνοντας περαιτέρω τον ιδιωτικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος.
Θα είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας και προς την ΕΚΤ, την ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς και προφανώς θα έφερνε ακόμα πιο κοντά μία αναβάθμιση από τη Moody’s, αλλά και αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους, με πρώτο και κυρίαρχο πλεονέκτημα, την αύξηση της ανεξαρτησίας και τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα.
Συνεκτιμώντας αυτά η κυβέρνηση κλίνει προς την κατεύθυνση να σβήσει τη «δίψα» των επενδυτών διαθέτοντας όλο το πακέτο του δημοσίου που έχει το ΤΧΣ.
Ανεβάζει την τιμή στόχο η Alpha Finance
Την ίδια στιγμή, σε ανοδική αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 4,90 από 3,92 ευρώ προηγουμένως προχωρά η Alpha Finance, συνεκτιμώντας τις θετικές προοπτικές που αναπτύσσονται χάρη στη δυναμική τάση των εσόδων (που ωφελείται από το ευνοϊκό μίγμα καταθέσεων και τη ρευστότητα του ομίλου) και στη διαρκή προσπάθεια του ομίλου να ενισχύσει τα έσοδα που λαμβάνει από προμήθειες.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο η συνεχιζόμενη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, απόρροια του συνεχιζόμενου εξορθολογισμού, όσο και η μείωση των προβλέψεων, μετά τη σημαντική βελτίωση που σημειώνουν οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πιο συγκεκριμένα, παρόλο που η χρηματιστηριακή υιοθετεί ένα πιο συντηρητικό σενάριο σε σχέση με τους στόχους της διοίκησης αναφορικά με τη μελλοντική κερδοφορία της τράπεζας, θεωρεί εφικτή τη διατήρηση ενός διψήφιου ποσοστού απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έως το 2026, χρονιά κατά την οποία προβλέπει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας CET 1 θα αυξηθεί στο 15% (από 13,2% σήμερα) παρά την αναμενόμενη επιστροφή στη διανομή μερισμάτων ήδη από φέτος.
Η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της τράπεζας κατά 9%, κυρίως λόγω της εκτίμησης για υψηλότερα οργανικά έσοδα. Παραμένει επίσης θετική για τη μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένης αφενός της υψηλής κερδοφορίας που καταγράφει η τράπεζα και αφετέρου λόγω της ελκυστικής αποτίμησης με την οποία διαπραγματεύεται, με έναν δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία 0,7 φορές.
Παράλληλα, οι αναλυτές της Alpha Finance σημειώνουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι κατάλληλα τοποθετημένη προκειμένου να συνεχίσει να παράγει υψηλή κερδοφορία, χάρη στις θετικές τάσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, την ευνοϊκή διάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού τομέα καθώς και το υποστηρικτικό περιβάλλον επιτοκίων.
Αναφορικά με το placement του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Finance εκτιμά ότι αποτελεί μία θετική εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη επανιδιωτικοποίηση του ομίλου, ενώ δεν αποκλείει την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου.