Με τις καταθέσεις τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο τέλος Ιουλίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών με άνοδο 5,2 δισ. ευρώ από τον προηγούμενο Ιούλιο επέστρεψαν στα υψηλά δεκαετίας, πάνω από τα 189 δισ. ευρώ. Αργά, αλλά σταθερά, παρατηρείται μικρή στροφή σε καταθέσεις προθεσμίας που αποδίδουν τόκο, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν πιο αντιπροσωπευτικά ποσοστά μέχρι το τέλος του έτους, καθώς εκτιμάται ότι το ράλι των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ ολοκληρώνεται.
Παρατηρείται ήδη πλέον μικρή μεταφορά καταθέσεων ιδιωτών σε καταθέσεις προθεσμίας και στην Ελλάδα, αλλά τα ποσοστά παραμένουν μικρά ακόμα, όπως και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική διαφορά.
Η τρέχουσα περίοδος ανόδου των επιτοκίων φαίνεται ότι επηρεάζει πολύ διαφορετικά τις καταθέσεις στην Ελλάδα (και τον ευρωπαϊκό Νότο), απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά τελικά και η Ευρώπη ως σύνολο έχει πιο αργή μεταφορά των καταθέσεων σε προθεσμιακές απ' ό,τι οι ΗΠΑ. Ο κύκλος φαίνεται να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και τα «beta» που μετρούν την ταχύτητα των μεταβολών στις καταθέσεις είναι κατά πολύ βραδύτερα σε όλο τον κόσμο, σε σχέση με το επιτοκιακό ράλι του 2008. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα παρά την άνοδο των καταθέσεων, η μεταβολή είναι η μικρότερη δυνατή και τελικά οι καταθέτες χάνουν έστω μικρά ποσά.
Αυτό καθώς, αν το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο συμπλήρωναν ένα χρόνο σε καταθέσεις προθεσμίας θα είχαν πάρει ένα μικρό τόκο και θα είχαν την ευκαιρία να «κλείσουν» εκ νέου ένα ποσό για ένα χρόνο με υψηλότερο επιτόκιο το οποίο θα είναι πιθανά το καταληκτικό επιτόκιο της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, οι συνολικές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, οι καταθέσεις των ασφαλιστικών και των ΤΕΑ αυξήθηκαν κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν σχεδόν κατά 300 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.
Η μετατόπιση των καταθέσεων σε προθεσμιακές
Στο πρώτο εξάμηνο όλες οι τράπεζες ανακοίνωσαν αύξηση των καταθέσεών τους και η ρευστότητά τους είναι πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη από των τραπεζών στην Ευρώπη με σημαντική απόκλιση ασφαλείας μεταξύ δανείων και καταθέσεων που φθάνει το 57% για την Εθνική Τράπεζα, το 61% για την Πειραιώς, το 73% για τη Eurobank και το 75% για την Alpha Bank, η οποία κινητοποιεί συγκριτικά περισσότερο απ' όλους τα κεφάλαιά της σε δάνεια, παρά το γεγονός ότι αύξησε από την αρχή του έτους κατά 1 δισ. ευρώ τις καταθέσεις της.
Βεβαίως, τις έχουν αυξήσει όλες οι τράπεζες που βρίσκονται άνετα πάνω από τα 50 δισ. ευρώ: Η Alpha Bank έχει 51,8 δισ. ευρώ καταθέσεων, η Εθνική έχει 55,7 δισ. ευρώ και η Eurobank 55,9 δισ. ευρώ και η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο «ντεπόζιτο» με 68,4 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στο τέλος Ιουνίου.
Στις καταθέσεις προθεσμίας συγκριτικά ταχύτερα των άλλων έχει κινηθεί μέχρι το τέλος πρώτου εξαμήνου η Eurobank, σύμφωνα με επεξεργασία στοιχείων της Autonomous Research, όπου η ταχύτητα μεταβολής beta είναι συγκριτικά μεγαλύτερη και φαίνεται πως έχει παίξει ρόλο το προφίλ της τράπεζας και οι εταιρικές καταθέσεις, σε συνδυασμό και με συμφωνίες- αποδόσεις και τα μεγάλα εταιρικά δάνεια στα οποία έχει στοχεύσει, αντίστοιχα και με την Alpha Bank. Σε προθεσμιακές είναι το 32% των καταθέσεων, έναντι 29% της Alpha Bank, 23% της Πειραιώς και μόλις 17% της Εθνικής Τράπεζας.
Τα συνολικά beta (ταχύτητα μεταφοράς) των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών είναι γενικά μικρά, με 18% για την Eurobank και προοπτική να φθάσει έως το 20% στο τέλος του έτους. Αντίστοιχα στην Alpha Bank είναι 13% και εκτιμάται ότι θα γίνει 15% στο τέλος του έτους και στην Πειραιώς είναι 13% με προοπτική έτους το 15%. Το beta της Εθνικής είναι μονοψήφιο 9% με πρόβλεψη να γίνει 13%. Η εκτίμηση που γίνεται για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι το beta στις καταθέσεις νοικοκυριών είναι στο 10%-15%, ενώ ταχύτερα μεταφέρονται σε προθεσμιακές οι καταθέσεις επιχειρήσεων με beta 15%-20%.
Γενικά τα beta των καταθέσεων είναι μικρά στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη είναι μικρότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη είχε beta μεταφορά καταθέσεων (σύνολο) 13% σε αυτό τον κύκλο ανοδικών επιτοκίων, ενώ το 2008 είχε 33% μετά από 4 τρίμηνα. Οι Αμερικανοί είναι τώρα στο 39%, ενώ τότε ήταν περίπου στο 40%.
Στην Ευρώπη οι Σκανδιναβοί προηγούνται όλων με τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών επίσης, να μετατρέπονται ταχύτερα από τις άλλες χώρες σε προθεσμιακές σε Νορβηγία, Σουηδία και Δανία. Ακολουθούν σε ταχύτητα μεταφοράς σε προθεσμιακές, οι καταθέσεις νοικοκυριών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Φινλανδία, Ιταλία, και σε καταθέσεις επιχειρήσεων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και το Βέλγιο. Στη μέση της κατάταξης και κοντά στη Γερμανία, η Ιταλία, πίσω η Ισπανία και ακόμα πιο πίσω η Πορτογαλία.
Τι επιτόκια δίνουν τώρα οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις
Τράπεζα Πειραιώς
Τις παρακάτω επιλογές για καταθέσεις προθεσμίας σε ευρώ, προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς και όπως είθισται κλιμακώνονται ανάλογα με τα ποσά και τη διάρκεια. Εκτοκισμός κάθε μήνα για καταθέσεις από 5.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και από έναν έως 12 μήνες, με επιτόκια από 0,01% έως 2% για ποσά από 250.000 ευρώ και άνω.
Με το πρόγραμμα «Αυξάνω» και τρίμηνο εκτοκισμό τα επιτόκια κλιμακώνονται από 0,40% έως και 2,75% στο τέταρτο τρίμηνο (μέσο επιτόκιο από 0,80% έως 1,80%) ανάλογα με τα ποσά από 20.000 ευρώ μέχρι και μεγάλα ποσά από 250.000 ευρώ και άνω, Δυνατότητες για business Collateral στις επιχειρήσεις με μέσα επιτόκια από 0,40% έως 2,20% ανάλογα με τα ποσά και τη διάρκεια κλπ. Αναλυτικά, εδώ.
Alpha Bank
Πλήθος επιλογών παρέχονται, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια με πρόβλεψη στα προγράμματα για μηνιαία καταβολή τόκων και για μεγάλα ποσά από 300.000 ευρώ και κλιμακωτή απόδοση στα επιτόκια ανά τρίμηνο, από 0,50% μέχρι και 3% (μεσοσταθμική 2%) στο πρόγραμμα Alpha Proodos Plus, δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου κλπ. Τα bonus στα ειδικά προγράμματα είναι επιπλέον ανταμοιβή και είναι πόντοι που εξαργυρώνονται με αγορές στις επιχειρήσεις που συνδέονται με τα προγράμματα της τράπεζας.
Επίσης υπάρχουν προγράμματα με διάρκειες από 7 ημέρες έως δύο χρόνια με ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο προθεσμιακής τα 5.000 ευρώ, Αποταμιευτικός Λογαριασμός με επιτόκιο έως 0.3% και δυνατότητα επιπλέον αύξησης της απόδοσης του λογαριασμού έως +100% αναλόγως της αύξησης του μέσου υπολοίπου Ειδικότερα πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:
Προθεσμιακές καταθέσεις | ALPHA BANK
EUROBANK
Μια σειρά από «επιλογές για όλους» με τους ίδιους όρους από το δίκτυο της τράπεζας ή διαδικτυακά προσφέρει η τράπεζα, η οποία προσφέρει και το προϊόν προθεσμιακή με ευελιξία με τρίμηνη εξάμηνη και ετήσια απόδοση τόκων για διετή διάρκεια, δυνατότητα προσθήκης κεφαλαίου με τους ίδιους όρους.
Υπάρχει δυνατότητα προθεσμιακών καταθέσεων για διάρκεια ενός έως τριών μηνών με επιτόκια από 0,40% για ελάχιστο ποσό 20.000 ευρώ και φθάνει έως επιτόκιο 1,30% για διάρκεια 15 μηνών και ποσά από 200.000 ευρώ.
Υπάρχουν προγράμματα με μηνιαία ή τριμηνιαία απόδοση τόκων και άλλα προγράμματα με ποσά από 10.000 ευρώ κατάθεση και επιτόκιο μέχρι 1,50%. Προθεσμιακή κατάθεση σύνταξης, collateral και ESG για επιχειρήσεις προγράμματα με κλιμακούμενο επιτόκιο ανάλογα με τη διάρκεια κλπ. Περισσότερες λεπτομέρειες στο σύνδεσμο της τράπεζας όπου θα βρείτε και τα προγράμματα με κλιμακούμενα επιτόκια μέχρι 2,50%: Πίνακας Προθεσμιακών Καταθέσεων (eurobank.gr)
Εθνική Τράπεζα
Η ΕΤΕ έχει τρεις διαφορετικές επιλογές για ιδιώτες και νοικοκυριά, για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με επιμέρους επιλογές στη συνέχεια, ανάλογα με τα ποσά και με τις διάρκειες.
Για τους ιδιώτες υπάρχει η προθεσμιακή κατάθεση «e-τρίμηνο», μόνο μέσω διαδικτύου και για ποσά από 3.000-200.000 ευρώ με επιτόκιο 0,50% και πολλές άλλες επιλογές επίσης, με επιτόκια από 0,40% για ποσά έως 49.999 ευρώ και διάρκεια έξι μηνών έως και επιτόκια 2,3% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ και διάρκεια 18 μηνών. Αναλυτικά, εδώ.