Τράπεζες: Πώς η «έκρηξη» της ΤΝ επηρεάζει την εξάρτησή τους από τις Big Tech
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Πώς η «έκρηξη» της ΤΝ επηρεάζει την εξάρτησή τους από τις Big Tech

Η «έκρηξη» της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αυξήσει την εξάρτηση των τραπεζών από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, δημιουργώντας νέους κινδύνους για τον κλάδο, δήλωσαν τραπεζικά στελέχη από την Ευρώπη.

Ο ενθουσιασμός σχετικά με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες - που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως για να εντοπίζονται απάτες και «πλυντήρια» μαύρου χρήματος - έχει εκτοξευθεί από την κυκλοφορία του ChatGPT στα τέλη του 2022, καθώς οι τράπεζες εξετάζουν τρόπους ανάπτυξης δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όμως, σε μια συγκέντρωση στελεχών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) στο Άμστερνταμ αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι εξ αυτών εξέφρασαν ανησυχίες ότι η ποσότητα της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την ανάπτυξη δυνατοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης θα κάνει τις τράπεζες να βασίζονται ακόμη περισσότερο σε μικρό αριθμό παρόχων τεχνολογίας.

Ο επικεφαλής ανάλυσης της ING Bahadir Yilmaz, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πρότζεκτ της Τεχνητής Νοημοσύνης της ολλανδικής τράπεζας, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει να βασίζεται σε εταιρείες Big Tech «ολοένα και περισσότερο στο μέλλον», για υποδομές και μηχανήματα.

Η εξάρτηση των τραπεζών από έναν μικρό αριθμό εταιρειών τεχνολογίας είναι «ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους», είπε ο Γιλμάζ της ING, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει ιδιαίτερα να διασφαλίσουν ότι μπορούν να κινούνται μεταξύ διαφορετικών παρόχων τεχνολογίας και να αποφύγουν αυτό που ονόμασε «κλείδωμα σε προμηθευτή» (vendor lock-in).

Στην οικονομική επιστήμη, το κλείδωμα σε προμηθευτή, κάνει έναν πελάτη να εξαρτάται από ένα προμηθευτή για προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλον προμηθευτή χωρίς ουσιώδη μεταβολή κόστους.

Η Βρετανία πρότεινε πέρυσι κανόνες για τη ρύθμιση της μεγάλης εξάρτησης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών από εξωτερικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Google, η IBM και η Amazon. Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι προβλήματα σε μια μεμονωμένη εταιρεία υπολογιστικού νέφους μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τις υπηρεσίες σε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.