Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο - Στα προάστια οι ρωσικές δυνάμεις, αντιστέκονται οι Ουκρανοί

Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο - Στα προάστια οι ρωσικές δυνάμεις, αντιστέκονται οι Ουκρανοί

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά σε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, σημειώθηκαν πέντε εκρήξεις, τριών έως πέντε λεπτών, κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης.

«Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους.

«Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον μία μεγάλη έκρηξη στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο. Νωρίτερα, κάτοικοι εκεί κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε έναν κοντινό σταθμό του μετρό όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν σφοδρές μάχες στην Τσερνίχιβ, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και του Κιέβου, και στη Μελιτόπολη στα νοτιοανατολικά.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει την άμυνα της Χερσώνας, μιας μεγάλης πόλης στο νότο της Ουκρανίας, σύμφωνα με περιφερειακούς αξιωματούχους.

BBC

Πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ: Ο εχθρός αιφνιδιάστηκε από την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων

Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων έχουν γίνει «πιο βίαιες», αλλά οι επιχειρήσεις δεν εξελίσσονται όπως σχεδιάζονταν, σύμφωνα με την πρέσβειρα της Ουκρανίας Οξάνα Μαρκάροβα.

«Ο εχθρός έχει ξεκάθαρα αιφνιδιαστεί από το αποτέλεσμα της προσπάθειας των ενόπλων δυνάμεων και των εθελοντών να προστατευτεί η ακεραιότητα της χώρας», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία επισήμανε ότι οι ουκρανικές Αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις των «εγκλημάτων» των ρωσικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθούν στα διεθνή δικαστήρια.

Για το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ η Μαρκάροβα σημείωσε πως 92 άνθρωποι κρατούνται όμηροι.

Στόλτενμπεργκ: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης σε στεριά, θάλασσα και αέρα

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι έχουν αναπτύξει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεριωθούμενα αεροσκάφη σε κατάσταση συναγερμού που λειτουργούν σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες και πάνω από 120 πλοία από τον Βορρά μέχρι τη Μεσόγειο.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λανθασμένους υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε Συμμάχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Οι ηγέτες σήμερα κατέστησαν επίσης σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η συλλογική απάντηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν με τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις, και να ακολουθήσουν τον δρόμο που ελεύθερα έχουν επιλέξει», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, τέλος, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τι είδους οπλικό υλικό και στήριξη θα παράσχουν στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και συστήματα αεράμυνας. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στρατιωτική, αλλά και διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην Ουκρανία», είπε ο Γ. Στόλντεμπεργκ.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Στο Κίεβο στρέφονται όλα τα βλέμματα κατά τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας την Παρασκευή, απειλώντας την από βορειοδυτικά και ανατολικά σε μια αιφνιδιαστική επίθεση, που φαίνεται ότι έχει στόχο την κατάληψη της πόλης.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το στρατηγικό αεροδρόμιο του Χοστομέλ στη βορειοδυτική Ουκρανία, ενώ σε βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ρωσικά άρματα μάχης έφτασαν στην περιφέρεια Ομπολόνσκι, περίπου 9 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Για «συμμορία Ναζί» έκανε λόγο ο Βλάντιμιρ Πούτιν, φωτογραφίζοντας την ηγεσία της Ουκρανίας, ενώ απευθυνόμενος στους Ουκρανούς στρατιώτες ανέφερε ότι θα ήταν ευκολότερο να επιτευχθεί συμφωνία αν πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. «Θα είναι ευκολότερο για εμάς να συμφωνήσουμε εάν πάρετε την εξουσία στα χέρια σας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεών του, σύμφωνα με το SkyNews.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας.

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει σημαντικό αριθμό επιπλέον στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.