Η χρόνια προβληματική σχέση Αγγλίας – Γαλλίας διαφαίνεται ακόμα περισσότερο στον αντίκτυπο της συμφωνίας AUKUS, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, παραθέτοντας την απάντηση της νέας Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών στις γαλλικές αιτιάσεις λέγοντας ότι «οι ελευθερίες πρέπει να προστατεύονται».
Χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τη σχέση μεταξύ των δυο παραδοσιακών συμμάχων που το τελευταίο διάστημα έχει δοκιμαστεί αρκετά από τη συμφωνία του Brexit και το μεταναστευτικό στο κανάλι της Μάγχης, τώρα οξύνεται ακόμα περισσότερο από τη συμφωνία που πλήττει τα συμφέροντα της Γαλλίας και αναδεικνύει την ασφάλεια σαν ένα ακόμα μέτωπο σύγκρουσης.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στην τελευταία επίθεσή του προς τη Βρετανία χαρακτήρισε τη χώρα ως «τελευταίο τροχό της αμάξης» στην επίμαχη τριμερή συμφωνία ασφαλείας στην περιοχή του Ειρηνικού μεταξύ Αμερικής – Αυστραλίας – Βρετανίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «βλέπει τη συγκεκριμένη συνεργασία οπορτουνιστικά και σαν τρόπο απόδειξης ότι βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη μετά το Brexit».
Το Βερολίνο τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας, με τον Γερμανό πρέσβη στο Ηνωμένο να δηλώνει ότι η εν λόγω συμφωνία «απειλεί τη συνοχή και την ενότητα της Δύσης».
Αμετακίνητη η στάση του Λονδίνου
Χωρίς καμία διάθεση να κατευνάσει τα πνεύματα, η νέα uπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δεν άργησε να απαντήσει στον Γάλλο ομόλογό της μέσω επιστολή της στην κυριακάτικη εφημερίδα Telegraph.
Η Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας επιμένοντας ότι «οι ελευθερίες πρέπει να προστατεύονται», ενώ υπενθύμισε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «παγκόσμιο ηγέτη αλλά και την ετοιμότητά του να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα η Βρετανία δεν είχε και τόσο παθητικό ρόλο στη συμφωνία AUKUS. Τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής των G7 που είχε γίνει στην Κορνουάλη με οικοδέσποινα τη Βρετανία, η βάση της συμφωνίας χτίστηκε κάτω από τη μύτη των υπόλοιπων ηγετών.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία ήταν μάλιστα τόσο μυστική που σύμφωνα με πληροφορίες γνώριζαν για αυτήν μόνο δέκα άτομα από ολόκληρη τη βρετανική κυβέρνηση.
Σήμερα το απόγευμα, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας θα πετάξουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συναντήσει τον Πρόεδρο Τζό Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ενώ η υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Διάθεση και των δυο είναι πάντως να εδραιωθεί η εικόνα ενός δυναμικού Ηνωμένου Βασιλείου που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη.
Διαβάστε ακόμα:
AUKUS: Πού και πότε κλείστηκε «πίσω από την πλάτη» του Μακρόν - Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας
AUKUS: Τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες
Γάλλος πρέσβης για Αυστραλία: Νομίζαμε πως ήμασταν φίλοι, αλλά «μας μαχαίρωσαν πισώπλατα»
Γαλλική αντεπίθεση: Στροφή προς Ινδία μετά τη συμφωνία AUKUS - Τι ανακοίνωσαν Παρίσι και Νέο Δελχί
Μαλαισία: Προειδοποιεί ότι το σύμφωνο AUKUS θα προκαλέσει κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών
Ευρωστρατός: Δύναμη ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών - Σύνοδος για Ευρωπαϊκή Άμυνα