Επέστρεψε στο Λονδίνο ο Κάρολος - Αύριο η επίσημη ανακήρυξη του σε βασιλιά
Βρετανία

Επέστρεψε στο Λονδίνο ο Κάρολος - Αύριο η επίσημη ανακήρυξη του σε βασιλιά

Στο Λονδίνο έφτασε πριν λίγο το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Κάρολο στο Λονδίνο. Ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας αναχώρησε νωρίτερα ααπό το κάστρο Μπαλμόραλ όπου είχαν συγκεντρωθεί και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μετά τον θάνατο της μητέρας του και αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης το απόγευμα.

Ο Κάρολος Γ' θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ από το προεδρείο του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πως θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

AP

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως σήμερα την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας "κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους".

Το έγγραφο αυτό, το οποίο φέρει οδηγίες για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, πληροφορίες για τα ταξίδια και σχετικά με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, αναφέρει ότι το πένθος θα συνεχιστεί ως το τέλος της ημέρας της κηδείας της βασίλισσας με τιμές αρχηγού κράτους.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν τίθεται υποχρέωση για τη ματαίωση ή την αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή για το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου και σημειώνει ότι το θέμα αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των μεμονωμένων οργανισμών.

Στη Βρετανία από χθες, αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα, κυματίζουν μεσίστιες.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Σε σημερινή ανακοίνωση της, το εθνικό πένθος θα διαρκέσει επτά μέρες μετά το θάνατο της βασίλισσας ωστόσο δεν ειπώθηκε κάτι για το πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία.

Το βράδυ, θα προβληθεί τηλεοπτικά το πρώτο διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό του Καρόλου ως μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, αναμένεται να τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Αναβολές 

Ο θάνατος της Βασίλισσας και το δημόσιο πένθος έχουν ήδη προκαλέσει ανατροπές από τις τράπεζες μέχρι το χώρο της μόδας. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάλει την  απόφαση για τα επιτόκια της που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Πρόκειται για την πρώτη της καθυστέρηση σε συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική από τότε που η κεντρική τράπεζα έγινε λειτουργικά ανεξάρτητη πριν από 25 χρόνια. 

Επίσης, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε ότι όλοι οι αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ 9 και 11 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν ως ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο της Βασίλισσας. 

Τέλος, ο βρετανικός οίκος μόδας Burberry ακύρωσε την παρουσίαση της κολεξιόν του που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίου. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και από το Reuters