ΕΕ: Κινείται προς «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ

ΕΕ: Κινείται προς «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα είναι στη λίστα των κυρώσεων «εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, εάν δεν φέρει κάποιος αντίρρηση» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

H απόφαση για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Πούτιν και του Λαβρόφ θα ληφθεί από το Συμβούλιο σε λίγο, σημείωσε ο Ζ. Μπορέλ.

«Χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το συζήτησε και εφόσον δεν υπήρχε ομοφωνία γι' αυτό, χρέωσαν σε μένα και το Συμβούλιο να αναζητήσουμε λύση. Εργαζόμαστε σκληρά γι' αυτό και ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία και εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, εάν κανείς δε φέρει αντίρρηση, εάν υπάρχει ομοφωνία, τότε ναι βεβαίως». Όταν ρωτήθηκε εάν είναι υπέρ αυτού, απάντησε: «προσωπικά είμαι πολύ υπέρ, αλλά το σημαντικό δεν είμαι εγώ, αλλά το συμβούλιο των υπουργών».

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν επίσης να άρουν το προνόμιο της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κατόχους ρωσικού υπηρεσιακού διαβατηρίου, στο πλαίσιο της δέσμης των κυρώσεων που αποφασίσθηκαν χθες το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και δυναμικά για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους για καθυστερήσεις καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας προχωρούσαν στο Κίεβο.

«Μπορείτε ακόμα να σταματήσετε αυτήν την επιθετικότητα. Πρέπει να δράσετε γρήγορα», είπε, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση εισόδου των Ρώσων στην ΕΕ, η αποκοπή της Μόσχας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT και το εμπάργκο πετρελαίου θα πρέπει να είναι όλα στο τραπέζι.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν η τρίτη σειρά κυρώσεων θα πλήξει περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Σε ερώτηση πάντως αν οι εισαγωγές άνθρακα που κάνει η περιοχή του Ντονμπάς από την Πολωνία θα σταματήσουν, ευρωαπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το θέμα ετέθη από τις βαλτικές χώρες κατά τις συνομιλίες των 27 ηγετών της ΕΕ. «Συζήτησαν πώς αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί σταδιακά», συμπλήρωσε.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στοχεύουν επίσης τις ρωσικές ελίτ και θα καταστήσουν πιο δύσκολο για τους διπλωμάτες να ταξιδεύουν, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν να μην περιορίσουν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας ή - μετά από αντιρρήσεις από τη Γερμανία και την Ιταλία, μεταξύ άλλων - να αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που φιλοξενεί μια συνάντηση των ομολόγων της ΕΕ στο Παρίσι την Παρασκευή για να συζητήσει τις οικονομικές συνέπειες, δήλωσε ότι η αφαίρεση της Ρωσίας από τις συναλλαγές SWIFT παραμένει μια επιλογή, αλλά μόνο ως έσχατη λύση. 

Οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου δήλωσαν ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής ήταν πολύ ουσιαστικά, πλήττοντας σκληρά τη Ρωσία σε πολλούς τομείς. Ο Πούτιν είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να διχάσει την Ευρώπη, είπε ο Ρούτε, αλλά έχει καταφέρει μόνο το αντίθετο.