Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει «επί του παρόντος» να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Αϊτή, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι το Πορτ-ο-Πρενς ζήτησε να αναπτύξει δυνάμεις για τη φύλαξη τοποθεσιών και εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας.
Για να εγκριθεί η αποστολή στρατευμάτων από τον ΟΗΕ, κάτι που ζήτησε επίσης η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αϊτής μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, θα απαιτείτο η έγκριση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επιστολή που επιδόθηκε στον ΟΗΕ την 7η Ιουλίου, την ημέρα της δολοφονίας του αϊτινού προέδρου, ανέφερε πως ο σκοπός της ανάπτυξης κυανόκρανων θα ήταν «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες» της αστυνομίας «να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη σε όλη την επικράτεια».
Ο Ματιάς Πιερ, υπουργός αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «φοβόμαστε πως μισθοφόροι μπορεί να καταστρέψουν υποδομές για να προκαλέσουν χάος στη χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι υποβλήθηκε αίτημα να σταλούν στρατεύματα κατά τη διάρκεια επαφών «με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον ΟΗΕ».
«Προτεραιότητα των ΗΠΑ παραμένει η ενίσχυση των αϊτινών υπηρεσιών επιβολής του νόμου», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Στην αποστολή στην Αϊτή θα μετέχουν πράκτορες του FBI και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS). Επίσης, η Ουάσινγκτον θα στείλει στην Αϊτή και εμβόλια για την Covid-19, την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών ερευνούν την πιθανή σύνδεση Αμερικανών με τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, ανέφεραν χθες τρεις πηγές, μετά τη σύλληψη δύο Αμερικανών αϊτινής καταγωγής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην επίθεση.
Η αστυνομία της Αϊτής έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο ανδρών, του Τζέιμς Σολάζ, 35 ετών και το Ζοζέφ Βενσάν, 55 ετών, οι οποίοι φέρεται ότι συμμετείχαν στην ομάδα των ενόπλων που εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του Μοΐζ, σκότωσαν τον πρόεδρο και τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγό του. Στην ομάδα αυτή μετείχαν και 26 Κολομβιανοί που, σύμφωνα με πηγές του κολομβιανού στρατού, πέρασαν στην Αϊτή από τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.
Δύο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, που μίλησαν ανώνυμα επειδή δεν τους επιτρέπεται να κάνουν δηλώσεις για έρευνες που είναι σε εξέλιξη, είπαν ότι οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν διασυνδέσεις των δραστών στις ΗΠΑ. Απέφυγαν όμως να κάνουν οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχόλιο για τους δύο υπόπτους.
Οι πηγές αυτές είπαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν βοηθούν στις έρευνες στην Αϊτή επειδή δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από το Πορτ-ο-Πρενς.
Μια τρίτη πηγή όμως επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν την υπόθεση.
Οι αρχές της Αϊτής δεν έχουν εξηγήσει ποιο ήταν το κίνητρο των Σολάζ και Βενσάν, των δύο Αϊτινών-Αμερικανών που κατοικούσαν στη Φλόριντα, και για ποιον λόγο ενώθηκαν με τους Κολομβιανούς μισθοφόρους για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο.