ΗΠΑ για Ζαπορίζια: Ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή

ΗΠΑ για Ζαπορίζια: Ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή

Ο πλανήτης γλίτωσε οριακά από μια πυρηνική καταστροφή κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά τη ρωσική επίθεση για την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ και ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι μια αντίστοιχη επίθεση δεν θα ξαναγίνει.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια τόνισε στο ΣΑ ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό, αντικρούοντας την κατηγορία λέγοντας ότι είναι «ψέμα».

Σημείωσε πως η επίθεση αποτελεί μια «επικίνδυνη νέα κλιμάκωση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι ο «επικείμενος κίνδυνος» παραμένει, επικαλούμενη τα ρωσικά στρατεύματα τα οποία είπε ότι βρίσκονται 32 χλμ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ουκρανίας.

Η επίθεση από ρωσικές δυνάμεις στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια συνιστά «τεράστια απειλή για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε. «Δόξα τω Θεώ που ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή» εν μία νυκτί, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ανεύθυνη» και «επικίνδυνη».

«Όχι μόνο (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) δεν άκουσε τις «εκκλήσεις να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία», αλλά μόλις γίναμε μάρτυρες μιας νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης που αποτελεί σοβαρή απειλή για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», επέμεινε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε πυρκαγιά σε αυτή την εγκατάσταση. Η κατηγορία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη «είναι μέρος μιας εκστρατείας ψεμάτων» κατά της Μόσχας, είπε. Ο Νεμπένζια, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στην εν λόγω περιοχή μαίνονται μάχες με Ρώσους στρατιώτες. Μίλησε όμως για ανταλλαγές πυρών μεταξύ «ελαφρών όπλων» που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιελάμβαναν βομβαρδισμούς. Είπε ότι η ασφάλεια της πυρηνικής τοποθεσίας είναι εξασφαλισμένη, ζητώντας από τους Δυτικούς να «ηρεμήσουν».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ, που ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανίδα πρέσβειρα Μπάρμπαρα Γούντγουορντ δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν «οι ρωσικές δυνάμεις (που) επιτέθηκαν στην τοποθεσία Ζαπορίζια, όπου στεγάζεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και τη λογική της», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν. «Δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε, καλώντας σε διάλογο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμης σημασίας πολιτικές υποδομές είναι «απαράδεκτες» και «άκρως ανεύθυνες», και αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατήγγειλε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι μιλώντας μέσω βίντεο από αεροπλάνο καθώς κατευθυνόταν στην Τεχεράνη, υπογράμμισε τη «σημασία» των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να πάει στην Ουκρανία σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και διευκρίνισε ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, το οποίο «μελετούν». Αυτή η αποστολή του ΔΟΑΕ θα περιοριστεί στην «ασφάλεια» των χώρων, χωρίς πολιτική παρέμβαση, υποστήριξε.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.