Κίεβο: Αποσύρονται ορισμένες ρωσικές μονάδες - Βομβαρδισμοί πόλεων, 4 νεκροί στο Χάρκοβο

Κίεβο: Αποσύρονται ορισμένες ρωσικές μονάδες - Βομβαρδισμοί πόλεων, 4 νεκροί στο Χάρκοβο

Συνεχίζεται για 30η ημέρα η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία με την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων να απέχει παρασάγγας από το σχεδιασμό των Ρώσων. Μετά τους βομβαρδισμούς δεξαμενών καυσίμων στα περίχωρα του Κιέβου και την καταστροφή του ρωσικού αποβατικού πλοίου που  ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί λόγω μεγάλων απωλειών.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα υποστήριξε ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε το  ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιεύοντας ένα βίντεο που δείχνει κορυφαίο Ρώσο στρατηγό στα περίχωρα του Κιέβου.

Σύμφωνα ωστόσο με το πρακτορείο nexta, η πληροφορία δεν αληθεύει, καθώς, όπως αναφέρει, από τον έλεγχο των φωτογραφιών οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι βρισκόταν περίπου 50 χλμ. μακριά από το Κίεβο.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ. 

Τέσσερις νεκροί από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή αστυνομία.

"Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί κοντά", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα επιζώντες αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο. Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι από το πλήγμα προκλήθηκε "σοβαρή καταστροφή".

Παράλληλα αναφερόμενη στην Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη αυτή.

Ουκρανία: Απέκρουσε μια ρωσική επίθεση στην πόλη Σλάβουτιτς
Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ολέκσιγ Αρέστοβιτς δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν μια πρώτη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα σήμερα, τοπικές αρχές ανέφεραν πως το Σλάβουτιτς είναι «τελείως απομονωμένο», με τις ρωσικές δυνάμεις λίγο πέρα από τα όρια της πόλης.

Σε μια ανακοίνωση, η διοίκηση της περιοχής του Κιέβου είπε: «Το Σλάβουτιτς είναι πλήρως απομονωμένο. Ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την πόλη».

Ουκρανία: Ζήτησε από την ΕΕ να κλείσει τα σύνορά της με Ρωσία και Λευκορωσία

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, χώρα σύμμαχο της Μόσχας στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εδώ και έναν μήνα.

«Το υπουργείο Υποδομών προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει πλήρως τις χερσαίες και θαλάσσιες διασυνδέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο στο Telegram, κρίνοντας πως αυτά «τα μέτρα είναι αναγκαία» για να «σταματήσει η προμήθεια της επιτιθέμενης χώρας με αγαθά διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς».

Το υπουργείο προέτρεψε, επίσης, τους «27» να «αποκλείσουν τη μεταφορά αγαθών και προσώπων» προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «μέσω του εδάφους της ΕΕ και διαμέσου των συνόρων της», διευκρινίζοντας πως «απέστειλε» ένα «επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της ΕΕ από τη μία και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την άλλη θα συνιστούσε μια ενίσχυση των περιορισμών που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τους Δυτικούς μετά την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης πριν από έναν μήνα.

Σύμφωνα με το Κίεβο, αυτό θα επέτρεπε «να αυξηθεί η οικονομική πίεση» σε βάρος της Μόσχας και του Μινσκ, καθώς «οι ρωσικές εταιρείες βρίσκουν μέσα να παρακάμψουν» τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

ΟΗΕ: Στις 1.081 οι απώλειες αμάχων από την αρχή του πολέμου

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει 1.081 θανάτους αμάχων και 1.707 τραυματισμούς στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πως ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν σημαντικά υψηλότερος.

Παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να επαληθεύσουν τις αναφορές περί επιπρόσθετων θανάτων σε σημεία σφοδρών συγκρούσεων, στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβο και Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν «μερικώς» χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία
   

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Ντονέτσκ.

«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ», σημειώνεται σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Κίνα και Ινδία ζητούμε άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Η Ινδία και η Κίνα συμφωνούν για τη σημασία που έχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος επισκέπτεται το Νέο Δελχί.

Και οι δύο μεγάλες ασιατικές χώρες θεωρούν τη Ρωσία φιλική χώρα και έχουν απορρίψει τα δυτικά αιτήματα να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΟΗΕ: Αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες.

Η Μπόγκνερ σημείωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία ξεπερνούν τους 1.035 και πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα για αυτό που φαίνεται να είναι αδιάκριτες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση.

Σε κλοιό η πόλη Τσερνίχιβ

Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

"Η πόλη έχει περικυκλωθεί (...), επιχειρησιακά από τον εχθρό", δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.
 

Βρετανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πόλεις και αμυντικές θέσεις 35 χλμ ανατολικά του Κιέβο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες, Πέμπτη, την μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων του ουκρανικού στρατού κοντά στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ.

Χθες το βράδυ "πύραυλοι Kalibr υψηλής ακρίβειας είχαν στόχο βάση (αποθήκευσης) καυσίμου κοντά στο χωριό Καλίνοβκα, κοντά στο Κίεβο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

"Η μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμου που εξακολουθούσε να έχει ο ουκρανικός στρατός, η οποία εξυπηρετούσε στον εφοδιασμό των μονάδων στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καταστράφηκε", πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ δήλωσε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει από χθες ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ανάμεσα στον οποίο τρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τέσσερα drone.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, βοηθούμενη από την αδυναμία των υπερεκτεταμένων γραμμών ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη Μπορισπίλ
 

Περίπου 20.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη Μπορισπίλ, η οποία βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της Βολοντίμιρ Μπορισένκο.

Αυτός κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να φύγει από την πόλη, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός αμάχων στα γύρω χωριά καθιστά δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να απομακρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μπορισπίλ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Κιέβου.

Αυτονομιστές καταγγέλλουν ότι ο κυβερνητικός στρατός βομβάρδισε μικρή πόλη  

Ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι βομβάρδισε με το πυροβολικό τη μικρή πόλη Ζολότε, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Καταστράφηκε πολυκατοικία και άλλο ένα κτίριο, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram αντιπροσώπου της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που δεν έκανε λόγο για θύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολυκατοικία χτυπήθηκε από τέσσερις οβίδες 122 χιλιοστών.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.