Μακρόν: Αποστάσεις από τη δήλωση Μπάιντεν που αποκάλεσε χασάπη τον Πούτιν

Μακρόν: Αποστάσεις από τη δήλωση Μπάιντεν που αποκάλεσε χασάπη τον Πούτιν

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον Πούτιν κράτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 3. 

Σε ομιλία του στη Βαρσοβία, χθες το βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «χασάπης» και ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι οι ΗΠΑ δεν ζητούν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε χαρακτηριστικά «δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η κλιμάκωση της κατάστασης» εάν υπάρχει ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι καθήκον του η συμβολή στην «επίτευξη πρώτα κατάπαυσης του πυρός και μετά στην πλήρη αποχώρηση των (ρωσικών) στρατευμάτων με διπλωματικά μέσα. Αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε ούτε με λόγια ούτε με πράξεις».

Ο Μακρόν διατήρησε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία και είπε ότι θα μιλήσει με τον Πούτιν τις επόμενες δύο ημέρες για να οργανώσει την απομάκρυνση των αμάχων από τη βομβαρδισμένη πόλη της Μαριούπολης.

Υπογράμμισε επίσης ότι από γεωγραφική άποψη αυτοί που βρίσκονται απέναντι στη Ρωσία είναι οι ευρωπαίοι. «Με τις ΗΠΑ είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλές κοινές αρχές και αξίες, όμως αυτοί που ζουν με τους Ρώσους είμαστε εμείς οι ευρωπαίοι», τόνισε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Επισήμανε επίσης ότι από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά υπάρχουν δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη διαμετρικά αντίθετες. Ο Πούτιν έχει μία αντίληψη για την Ευρώπη που είναι ακριβώς αντίθετη από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε. «Θέλει μία Ευρώπη υποταγμένη στην αυτοκρατορία του, που δεν θα σέβεται τα σύνορα και τα δικαιώματα των λαών στην αυτοδιάθεση. Οικοδομήσαμε την Ευρώπη πάνω στις εντελώς αντίθετες αρχές», κατέληξε ο Μακρόν.