Τον τερματισμό της πολεμικής επιχείρησης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους», ζήτησαν από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
«Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», τόνισε ο Μακρόν πριν από το δείπνο με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, καλώντας τους Ευρωπαίους να ενωθούν «σε αυτήν την ευρωπαϊκή και διεθνή δύσκολη, αλλά και ανησυχητική συγκυρία».
«Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», πρόσθεσε.
«Μίλησα επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», είπε από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ.
Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων.
Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Στοκχόλμη μάλιστα προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.
Η Γαλλία λαμβάνει μέτρα για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» Γάλλων στρατιωτικών
Μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας και εθνικής ασφάλειας στο Παρίσι, προεδρεύοντος του αρχηγού του κράτους Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία ανέφερε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί «ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης» εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.
«Η Γαλλία θα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της στον συνασπισμό εναντίον του Νταές [ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά], στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του NATO και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να επιτευχθεί ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης εν εξελίξει», αναφέρει το κείμενο.
Για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και να οδηγήσει στην «επανεμφάνιση του Νταές στην περιοχή» και τη «διαρκή αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Η Γαλλία την καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», προστίθεται.
Εξάλλου, το Παρίσι θα λάβει «εντός ωρών» μέτρα για να «εγγυηθεί την ασφάλεια του γαλλικού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην περιοχή» καθώς και να υπάρξει ένα «επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών» του άμαχου πληθυσμού σε αυτή.
«Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης του Νταές στην περιοχή», επιμένει η γαλλική προεδρία. Υπάρχει, θυμίζει, «κίνδυνος απόδρασης, λόγω της επίθεσης της Τουρκίας, φυλακισμένων τρομοκρατών» του ΙΚ.
Nicholas Kamm /POOL via AP