Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα και ονομάστηκε από τους επιστήμονες «Όμικρον» και όπως επισημαίνουν είναι πιο μολυσματική και υπάρχει ενδεχόμενο να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα υπάρχοντα εμβόλια και να μην εντοπίζεται από τα διαγνωστικά τεστ. Έντονη η ανησυχία και στην Ευρώπη, καθώς εκτός από το επιβεβαιωμένο από χθες κρούσμα στο Βέλγιο, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία και Τσεχία, ενώ στην Ολλανδία 61 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική εξετάζονται εάν έχουν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έχει χαρακτηρίσει «υψηλό έως πολύ υψηλό» τον κίνδυνο η νέα μετάλλαξη να εξαπλωθεί και στην Ευρώπη.
Από την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι προχωρά σε προσωρινό «πάγωμα» των ταξιδιών από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Όπως αναφέρει σε tweet η Εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ «τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εισάγουν γρήγορα περιορισμούς σε όλα τα ταξίδια στην ΕΕ από 7 χώρες στην περιοχή της νότιας Αφρικής - Μποτσουάνα, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε. Τα τεστ, η καραντίνα και ο εντοπισμός επαφών για τους εισερχόμενους επιβάτες είναι σημαντικά».
Ύποπτο κρούσμα στην Έσση
Yπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η «Όμικρον» του κορονοϊού πολύ πιθανόν να έφθασε και στη Γερμανία.
«Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της «Όμικρον» βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.
Ύποπτο κρούσμα και στην Τσεχία
Η Δημοκρατία της Τσεχίας εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.
"Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση", είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.
Ολλανδία: 61 επιβάτες εξετάζονται εάν μολύνθηκαν από την «Όμικρον»
Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε χθες «ανησυχητικό», λόγω των πολλαπλών μεταλλάξεών του και της υψηλής μολυσματικότητάς του. Η παραλλαγή αυτή πυροδότησε χθες ομοβροντία ανακοινώσεων κυβερνήσεων πως κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής και κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματαγορές παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.
Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.
«Οι επιβάτες τα τεστ των οποίων είχαν θετικό αποτέλεσμα θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο στο ή κοντά στο Σίπολ», διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.
«Ερευνούμε όσο πιο γρήγορα είναι εφικτό εάν πρόκειται για κρούσματα της νέας ανησυχητικής παραλλαγής, που ονομάστηκε Όμικρον», πρόσθεσαν.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.
Πώς θα αντιμετωπίσουν την «Όμικρον» Pfizer, Moderna και AstraZeneca
«Αναμένουμε το αργότερο σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής BioNTech, που ως γνωστόν, μαζί με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer έχουν αναπτύξει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529" που "διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα». χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP. "Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες", αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» του κορονοϊού και χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Moderna «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Όμικρον», ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.
«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, από την πλευρά της, η AstraZeneca ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την Covid-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.
«Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο» ανέφερε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.
«Εξετάζουμε επίσης το κοκτέιλ αντισωμάτων AZD7442 απέναντι σε αυτήν την παραλλαγή και ελπίζουμε ότι θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του αφού περιέχει δύο ισχυρά αντισώματα με διαφορετική και συμπληρωματική δράση απέναντι στον ιό».
Το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέου εμβολίου για την «Όμικρον» άφησε ανοιχτό και ο Βρετανός επιστήμονας και επικεφαλής της έρευνας για το εμβόλιο του κορονοϊού της AstraZeneca, Άντριου Πόλαρντ σε συνέντευξή του, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος νέας πανδημίας λόγω της νέας μετάλλαξης.