Ουκρανία: Νέα καταγγελία για ρωσικές βόμβες φωσφόρου

Ουκρανία: Νέα καταγγελία για ρωσικές βόμβες φωσφόρου

Για χρήση βομβών φωσφόρου καταγγέλλει τις ρωσικές δυνάμεις η ουκρανική πλευρά.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ καταγγέλλει, επικαλούμενος Ουκρανό αξιωματικό, ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στην πόλη Αβντίβκα στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμβαίνει τώρα στο μέτωπο κοντά στην ανατολική πόλη της Αβντίβκα. Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο εναντίον των Ουκρανών. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν πριν λίγο, σε πραγματικό χρόνο, από Ουκρανό υπολοχαγό. Που περιγράφει την κατάσταση ως "τρέλα"», έγραψε στην ανάρτησή του ο Κ. Μίλερ. 

Η καταγγελία έχει αναπαραχθεί και από το πρακτορείο ειδήσεων NEXTA.

Σημειώνεται ότι προ ημερών το Κρεμλίνο διέψευσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς περί χρήσης απαγορευμένων όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις.

O λευκός φωσφόρος είναι χημικό στοιχείο που προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Χρησιμοποιείται συνήθως ως βόμβα καπνού, μπορεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού στο πεδίο της μάχης. Η χρήση των βομβών φωσφόρου θεωρείται έγκλημα πολέμου και απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο ΙΙΙ της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983.