Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Ένα σύστημα "φωτεινού σηματοδότη" αναμένεται να ενεργοποιήσει ο ΠΟΥ, αντί της "απόλυτης απόφασης" για κήρυξη παγκόσμιας πανδημίας από τον κορονοϊό, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής που συγκαλείται σήμερα το βράδυ, με στόχο να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα της επιδημίας.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρωτοβουλία του ΠΟΥ και του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια υλικών σε κάθε χώρα που έχει "χτυπηθεί" από τον ιό και έχει αυξημένες ανάγκες και ταυτόχρονα περιορισμένη επάρκεια υλικών.
Σε ότι αφορά την κήρυξη του πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι επιστήμονες του Οργανισμού βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, όχι μόνο γιατί ακόμη δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα, αλλά και γιατί τέτοια στοιχεία δεν θα υπάρξουν παρά μόνο με την ολοκλήρωση της κρίσης. Στο ενδιάμεσο όμως, όπως τονίζει ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης, είναι υποχρεωμένοι να λάβουν μέτρα περιορισμού του φαινομένου, καθώς πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τους 6.065 ασθενείς, από τους οποίους οι 1239 είναι σε σοβαρή κατάσταση, 132 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πιθανολογείται ότι έχουν κολλήσει τη νόσο 9.239 άτομα.
Συνολικά, εκτός Κίνας τα περιστατικά φτάνουν τα 68 σε 15 χώρες, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι η τελευταία χώρα στην οποία καταγράφηκαν 4 κρούσματα - μεμονωμένα περιστατικά που ήρθαν από την Wuhan.
Επιστρέφοντας από το ταξίδι - αστραπή στο Πεκίνο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus εξήρε την στάση της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στις προσπάθειες περιορισμού του ιού με την λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απαράμιλλη συνεργασία που έχει επιδείξει σε επιστημονικό επίπεδο, με την άμεση παροχή πληροφοριών για την συμπεριφορά του ιού στους ασθενείς.
"Δεν μπορούμε να ζητήσουμε πρόσθετα μέτρα"
Υπογραμμίζοντας μάλιστα τη σοβαρότητα των μέτρων δημόσιας υγείας για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, ο κ. Ghebreyesus δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι "δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους Κινέζους άλλα, πρόσθετα, μέτρα", επισημαίνοντας ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται εκεί, "το πληρώνει" η οικονομία και η κοινωνία της χώρας. Για να συμπληρώσει πως "το γεγονός ότι η ασθένεια έχει ξεπεράσει τα σύνορα με μόλις 68 άτομα, και αυτό οφείλεται στα αποτελεσματικά μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κίνα και γι΄ αυτό χρειάζεται η απόδοση ευγνωμοσύνης και σεβασμού στην αλληλέγγυα συμπεριφορά τους".
Το ταξίδι της αντιπροσωπείας του ΠΟΥ στην Κίνα, αποσαφήνισε τελικά ότι ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια στην αναπνευστική οδό, αλλά και δια της αφής κάποιας μολυσμένης με τον ιό επιφάνειας και όχι μέσω του αέρα.
Ασαφές παραμένει επίσης το ποσοστό σοβαρής νόσησης ή θανάτου από τον νέο ιό, διότι πρέπει να υπάρξουν συμπτώματα προκειμένου οι ασθενείς να αναζητήσουν βοήθεια από το σύστημα υγείας, γεγονός που αφήνει υπόνοιες για πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσβεβλημένων ατόμων τα οποία ούτε κάν δηλώνονται, πόσο μάλλον να τους παρέχεται περίθαλψη.
Το παγκόσμιο ΣΔΙΤ
Ο ΠΟΥ σε συνεργασία με το Διεθνές Οικονομικό Forum (WOF), δημιούργησε ήδη μια δημόσια - ιδιωτική σύμπραξη που ονομάζεται "Δίκτυο προμήθειας για την πανδημία" (PSCN) . Πρόκειται για ένα Δίκτυο αγορών που επιδιώκει να προσφέρει μια πλατφόρμα
για την ανταλλαγή δεδομένων, την εικόνα της αγοράς, τον επιχειρησιακό συντονισμό και τη διασύνδεση.
Σήμερα, το PSCN ξεκινάει την πρώτη τηλεδιάσκεψη με πάνω από 350 φορείς του ιδιωτικού τομέα και 10 πολυμερείς οργανισμούς για την ανάπτυξη επάρκειας στην αγορά και την αξιολόγηση του κινδύνου από πιθανές ελλείψεις στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
Η αξιολόγηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για ατομικά μέσα προστασίας σε σχέση με την παγκόσμια προσφορά. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2020.