Μύλος με την «παραίτηση» του γαμπρού του Ερντογάν και υπ. Οικονομικών Αλμπαιράκ

Μύλος με την «παραίτηση» του γαμπρού του Ερντογάν και υπ. Οικονομικών Αλμπαιράκ

Σύγχυση επικρατεί γύρω από το αν ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν έχει πράγματι υποβάλει την παραίτησή του ή όχι, γεγονός που έχει πυροδοτήσει σωρεία φημών. Είχε προηγηθεί ανάρτηση του στο Instagram με την οποία δήλωνε ότι παραιτείται από το υπουργείο, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πηγή του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο την αυθεντικότητα της ανάρτησης του Αλμπαϊράκ. Την ίδια ώρα ωστόσο οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, ενώ μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Σαμπάχ και η Χουριέτ δεν έχουν την παραμικρή αναφορά στο θέμα.

Η κίνηση, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί, προκαλεί ερωτηματικά, καθώς ο γαμπρός του Ερντογάν, μια μόλις ημέρα μετά την αποπομπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, δηλώνει ότι αποχωρεί από την θέση του, χωρίς να είναι γνωστό αν ο πραγματικός λόγος συνδέεται όντως με θέματα υγείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναπαράγουν την ανάρτησή του, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ παραιτήθηκε από τη θέση του, λέγοντας ότι οδηγείται σε αυτή την κίνηση για λόγους υγείας. «Αφού κατείχα υπουργικές θέσεις για σχεδόν πέντε χρόνια, έλαβα την απόφαση να μην συνεχίσω την υπηρεσία μου (ως υπουργός Οικονομικών) λόγω προβλημάτων υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα εδώ και μερικές ώρες δεν λειτουργεί ο λογαριασμός του στο Twitter. 

Οι φήμες οργιάζουν δεδομένου ότι η «παραίτηση» έρχεται σε μια περίοδο όπου το εθνικό νόμισμα της χώρας δέχεται σφυροκόπημα και βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τις 8,6 λίρες έναντι του δολαρίου και ενώ αρκετοί θεωρούν βέβαιο ότι σύντομα θα υπερβεί το «φράγμα» των 9 λιρών.

Την ίδια στιγμή, η νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ ήρθε σε μια συγκυρία όπου οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους με τον Τ. Ερντογάν, καθώς ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την οικονομική πολιτική αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες ατυχήματος για την οικονομία της γείτονας.

Ετερος λόγος για την βίαια υποχώρηση της λίρας τις τελευταίες ημέρες είναι και οι ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, παρά θα επιδείξει την ίδια στάση με εκείνη προ μερικών εβδομάδων. 

Η τουρκική λίρα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών από την αρχή του έτους, εξαιτίας των ανησυχιών για το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων, εξάντλησης των αποθεμάτων, υψηλού πληθωρισμού και νομισματικής ανεξαρτησίας.

Οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η κατηφόρα θα έχει συνέχεια. Την προηγούμενη Παρασκευή η γερμανική Commerzbank είχε προβλέψει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ισοτιμία για το τουρκικό νόμισμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 9 λιρών ανά δολάριο.