Ανεβαίνει το βαρόμετρο φόβου VIX - Σε αποσύνθεση το ράλι στη Wall Street;
Shutterstock
Shutterstock

Ανεβαίνει το βαρόμετρο φόβου VIX - Σε αποσύνθεση το ράλι στη Wall Street;

Το ένδοξο ράλι του 2024 στη Wall Street δείχνει να πλησιάζει σε επικίνδυνη στροφή καθώς οι κάποτε απτόητοι «ταύροι» της χρηματιστηριακής αγοράς αρχίζουν να αποσύρουν τα κέρδη τους.

Με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να σκαρφαλώνουν, τα γεράκια στη Fed να ακούγονται περισσότερο και το ρίσκο ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή να φλασάρει κόκκινο, oι παίκτες αποσύρουν κεφάλαια από τις μετοχές και τα ομόλογα κατηγορίας junk με ταχύ ρυθμό.

Ακόμη και σε αυτούς που ψαρεύουν στα χαμηλά, τους λεγόμενους dip buyers, φαίνεται να έχει φορεθεί φίμωτρο. Ο δείκτης S&P 500 έχανε ύψος κάθε ημέρα τις τελευταίες ημέρες με τις περίφημες 7 μετοχές να κλείνουν με απώλειες σχεδόν 8% και τη μεταβλητότητα να αυξάνεται.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν ήταν καλά, γεγονός που οδήγησε σε πωλήσεις τους επενδυτές. Το «φρένο» στην ανάπτυξη, τα σημάδια για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αβεβαιότητα για τα επιτόκια ωθεί τις αγορές σε αμυντική τακτική με αποτέλεσμα το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX, να προσεγγίζει τις 20 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Αυτό που τροφοδοτεί την αντιστροφή στη χρηματιστηριακή αγορά είναι η επιδείνωση των εντάσεων που οι ταύροι αυτήν τη φορά είναι λιγότερο πρόθυμοι να αγνοήσουν μετά από λογιστικά κέρδη τρισ. δολαρίων από τον Οκτώβριο.

Η πρώτη ανησυχία είναι το ότι ο πληθωρισμός έχει αντικαταστήσει την ύφεση ως το κύριο άγχος των κεντρικών τραπεζών. Με τις τιμές των εμπορευμάτων να ανεβαίνουν και τα μακροοικονομικά δεδομένα να δείχνουν δυναμική, οι κεντρικοί τραπεζίτες με πρώτον τον επικεφαλής της Fed προκαλούν ψυχρολουσία σε όσους πόνταραν στην πολυαναμενόμενη στροφή προς χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Σε ένα κόσμο με υψηλό γεωπολιτικό ρίσκο, ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό, οι επενδυτές προσαρμόζουν την κατανομή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε πιο συντηρητική. Παίρνουν τα κέρδη από τις μετοχές και παρκάρουν σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα που πληρώνουν υψηλή απόδοση.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 χάνει έδαφος, πάνω από 5% μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, ενώ η απόδοση στα διετή ομόλογα ΗΠΑ διέσπασε ανοδικά το επίπεδο του 5% την Τρίτη.

Την εβδομάδα που πέρασε έγινε αντιληπτή η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζιτών να περιορίσουν τις προσδοκίες επικείμενης νομισματικής χαλάρωσης. Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι θα πάρει πιθανότατα μεγαλύτερο διάστημα απ' ό,τι αναμενόταν για να αποκτήσει η Fed την πεποίθηση που χρειάζεται για να χαμηλώσει τα επιτόκια.

Μία ημέρα αργότερα άλλος αξιωματούχος της Fed δήλωσε ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της.  Τα γερακίσια σχόλια από τη Fed προκάλεσαν κύμα πωλήσεων με τις ρευστοποιήσεις στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια να φτάνουν τα 21 δισ. δολάρια την τελευταία μιάμιση εβδομάδα, σύμφωνα με την Bank of America.

Ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στα junk bonds με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών ενώ σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα hedge funds αύξησαν το σορτάρισμα στα αμερικανικά ETF.

Οσοι παρασύρθηκαν και άρχισαν να κυνηγούν την κούρσα, αγοράζοντας μετοχές σε υψηλές αποτιμήσεις, διαπιστώνουν τώρα, περίπου ένα μήνα αργότερα, ότι η τακτική αυτή δεν αποδίδει.

Οι προσδοκίες νομισματικής χαλάρωσης με βάση την τιμολόγηση της αγοράς συνεθλίβησαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Οι αγορές πλέον τιμολογούν λιγότερο από δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, ενώ νωρίτερα τιμολογούσαν έξι μειώσεις το 2024.

Τις τελευταίες 30 ημέρες οι σορτάκηδες κάνουν πάρτυ καθώς οι φθίνουσες προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed προκάλεσε sell off στις μετοχές.

Σύμφωνα με την εταιρεία S3 Partners, οι σορτάκηδες είχαν λογιστικά mark-to-market κέρδη πάνω από 25 δισ. δολάρια από τις θέσεις short, σβήνοντας με το παραπάνω τις φετινές ζημιές των 14,8 δισ. δολάρια.