Η Wall Street σε νέες ιστορικές κορυφές
Shutterstock
Shutterstock

Η Wall Street σε νέες ιστορικές κορυφές

Ο πιο αντιπροσωπευτικός χρηματιστηριακός δείκτης της Wall Street, ο S&P 500 κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά μετά από 24 μήνες, κατακτώντας τις 4.839,81 μονάδες. Είχαν προηγηθεί 21 μήνες συνεχούς πτώσης από τον Ιανουάριο του 2022 και τις 4.796 μονάδες, μέχρι το Νοέμβριο του 2023 και τις 4.117 μονάδες.

Διάγραμμα S&P 500 (5 ετών)

Διάγραμμα S&P 500 (52 εβδομάδων)

Έτσι πλέον και επίσημα ο S&P500 βρίσκεται σε «bull market». Με τον δείκτη CNN Business «Fear & Greed Index» να εκτοξεύεται κατά 10% από τις 66 στις 72 μονάδες, μέσα σε μια μόλις συνεδρίαση. Παράλληλα ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου που βρίσκεται στις 13,30 μονάδες είναι έτοιμος να διασπάσει καθοδικά τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών που βρίσκεται στις 13,24 μονάδες, πιστοποιώντας την εμφάνιση ενός νέου κύματος αισιοδοξίας.

Η πορεία και των δυο προαναφερθέντων δεικτών που καταγράφουν την ψυχολογία των επενδυτών, αποδεικνύει ότι ο έστω και εφήμερος φόβος των τελευταίων ημερών απομακρύνεται, με τους «ταύρους» να αναλαμβάνουν εκ νέου τα ηνία των αγορών.

Στυλοβάτες στην ανοδική έκρηξη του S&P500 στάθηκαν οι μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης. Και συγκεκριμένα οι μετοχές των κατασκευαστών των chips υψηλών δυνατοτήτων επεξεργασίας δεδομένων, που απαιτούνται στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι η μετοχή της Nvidia (NVDA) έφτασε στα $594,91 με άνοδο της τάξης του +4,17%. Στη μετοχή της Nvidia έχουμε αναφερθεί εκτενώς εδώ και εδώ.

Διάγραμμα Nvidia (52 εβδομάδων)

Η μετοχή της Advanced Micro Devices (AMD) στα $174,23 με άνοδο της τάξης του +7,11%

Διάγραμμα AMD (52 εβδομάδων)

και η μετοχή της Super Micro Computer (SMCI) στα $423,36 με άνοδο της τάξης του +36%.

Διάγραμμα SMCI (52 εβδομάδων)

Παράλληλα, ο δείκτης Philadephia SE Semiconductor Index (SOX), που παρακολουθεί την πορεία όλων των εταιρειών ημιαγωγών, εμφάνισε άνοδο της τάξης του +4,02% στις 4.75,65 μονάδες, μετά από την ανακοίνωση της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η οποία αναφερόταν στην υπερβολική ζήτηση για “high end” chips που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Διάγραμμα Philadephia SE Semiconductor Index (52 εβδομάδων)

Στην άνοδο του S&P 500 συνέβαλαν και οι «βαριές» μετοχές των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας, όπως είναι η Apple (AAPL), η Google (GOOGL), η Microsoft (MSFT) και η Facebook (META).

Δεν ήταν όμως μόνο το αποτύπωμα των συγκεκριμένων εταιρειών που στήριξαν την άνοδο του S&P 500. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε στις 78,8 μονάδες από 69,7 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, ξεπερνώντας τα υψηλά επίπεδα του Ιουλίου του 2021.

Παράλληλα, το 46,2% των χρηματιστηριακών αναλυτών αναμένει υποχώρηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 20 Μαρτίου 2024, όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα, σε αντίθεση με πρόσφατη έκθεση της Mizuho Bank, που δεν θεωρεί πιθανή τη μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Οι «ταύροι» εκτιμούν ότι ο στόχος των 5.200 μονάδων μέσα στο Q2 του 2024 και των 6.000 μονάδων μέχρι το τέλος του 2024, είναι εφικτός, αφού σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, οι αγορές έχουν αφήσει πίσω τους όλες τις ανησυχίες για έκρηξη του πληθωρισμού και για βύθιση στην ύφεση.

Ανησυχίες που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον S&P500 από την κατάκτηση των νέων υψηλών. Και η αλήθεια είναι αφού ο S&P 500 κατέκτησε τις νέες κορυφές μετά από μια διαδρομή κάτω από δύσκολες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, η διαφαινόμενη βελτίωση των συνθηκών, μόνο αποτρεπτικά δεν θα λειτουργήσει για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας

Από την πλευρά τους οι «αρκούδες» εκτιμούν ότι τα δύσκολα βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Ότι οι αποτιμήσεις των ψηφιακών εταιρειών και των εταιρειών κατασκευής chips είναι υπερβολικές. Και ότι κάποια ρεαλιστικότερα επίπεδα τιμών είναι επιθυμητά για να δελεάσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια.

Πάντως, προς το παρόν οι αγορές έχουν αποκτήσει μια δυναμική για συνεχείς κατακτήσεις νέων υψηλών, με τους 12 κινητούς μέσους όρους και τους 8 βασικότερους τεχνικούς δείκτες διαγραμματικής ανάλυσης του S&P500 να διατηρούν αγοραστικά σήματα σε ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο χρονικό πλαίσιο.