Αν κάποιος χθες διάβαζε όλες τις αναλύσεις και τα σημειώματα προς τους επενδυτές των μεγαλύτερων οίκων σίγουρα σήμερα τελεί υπό σύγχυση.
Κάτι απόλυτα λογικό, καθώς πάντα τις περιόδους όπου οι αγορές χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα, οι γνώμες των αναλυτών διίστανται.
Για κάποιους λοιπόν τα χειρότερα είναι μπροστά μας και το δηλώνουν είτε με λόγια, είτε με έργα όπως ο διάσημος Αμερικανός επενδυτής Jim Rogers, συνιδρυτής του Quantum Fund και Soros Fund Management, ή ο Γουόρεν Μπάφετ που έχουν φροντίσει να είναι «οπλισμένοι» αυτή την περίοδο με «πολύ ρευστό».
Για κάποιους άλλους όμως, «μπόρα ήταν και πέρασε». Ο πρόεδρος της Yardeni Associates, Edward Yardeni, για παράδειγμα σε συνέντευξη του στο Bloomberg μας υπενθύμισε ότι στο κραχ του 1987 υπήρχαν επίσης φόβοι για είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση που δεν επαληθεύθηκαν ποτέ. Αντίθετα, πιστεύει ότι όπως και τότε, οι λόγοι της πτώσης ήταν μάλλον ...τεχνικής φύσεως.
Τι ισχύει τελικά;
Ολοκληρώθηκε η κερδοσκοπική απομόχλευση; Αν ναι, αυτή η μπόρα πέρασε
Στο χθεσινό μας άρθρο δώσαμε μια σύντομη περιγραφή των «τεχνικής φύσεων λόγων» όπως τους χαρακτήρισε ο Υardeni, που θεωρούμε ότι έχουν το μερίδιο του λέοντος της ευθύνης για την πτώση που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες.
Ας κάνουμε μια σύντομη υπενθύμιση. Λαμβάνοντας ως οδηγό τα επιτόκια αναφοράς, μια από τις πιο προσφιλείς επενδυτικές τακτικές της προηγούμενης περιόδου ήταν ο δανεισμός σε γιεν με επιτόκιο 0% και η επένδυση των χρημάτων αυτών σε assets υψηλότερης απόδοσης όπως για παράδειγμα τα ομόλογα των ΗΠΑ με επιτόκιο 5,25%, ή οι αμερικανικές μετοχές με πιο προσφιλείς αυτές της τεχνολογίας κ.ο.κ.
Η Ιαπωνία όμως από τον Μάρτιο άρχισε να απομακρύνεται από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, κίνηση που επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 0,25%. Την ίδια στιγμή η αγορά εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η μείωση επιτοκίων από τη Fed με αποτέλεσμα η διαφορά επιτοκίου μεταξύ των δύο Κεντρικών Τραπεζών να μειώνεται, καθιστώντας το «carry trade» λιγότερο ελκυστικό και οδηγώντας το γεν σε ισχυρό ράλι έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Αυτή η τεκτονική κίνηση στην αγορά συναλλάγματος οδήγησε τους επενδυτές που είχαν ακολουθήσει την τακτική «δανείζομαι γιεν και επενδύω σε assets υψηλότερης απόδοσης» να πουλήσουν αυτά τα assets εσπευσμένα και αδιακρίτως.
Αν η κερδοσκοπική αυτή απομόχλευση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και τη Δευτέρα, τότε ο «τεχνικός» λόγος που οδήγησε τις αγορές στην πρόσφατη κάθετη πτώση δεν υφίσταται πλέον.
Είμαστε σίγουροι όμως ότι η κερδοσκοπική απομόχλευση έχει πράγματι ολοκληρωθεί; Μια θετική απάντηση θα μας κάνει εντύπωση, δεδομένου ότι ήταν μια προσφιλής επενδυτική στρατηγική για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως και να έχει, οι επόμενες ημέρες θα μας δώσουν την απάντηση.
Προς το παρόν, πράγματι, το επίμαχο ζεύγος usd/jpy «δουλεύει» την ισχυρή στήριξη της ζώνης του 50άρη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, πέριξ του 144,40, δίνοντας «ανάσα» στις αγορές.
Βέβαια, υπενθυμίζουμε ότι εάν οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αρχίσουν να επαναπατρίζουν περισσότερο γεν πίσω στην Ιαπωνία, το νόμισμα θα μπορούσε να πάει ακόμα και στο 135 έναντι του δολαρίου. Η προσοχή μας λοιπόν τις επόμενες ημέρες καλό είναι να είναι στραμμένη στη διακύμανση του ζεύγους, ειδικά αν χαθούν οι τρέχουσες κρίσιμες στηρίξεις, αλλά και σε τυχόν πρόθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να «ηρεμήσει» την κατάσταση.
Συντονισμός υποστηρικτικών δηλώσεων από Αξιωματούχους και Τράπεζες
Μία από τις «επίσημες» αφορμές της πτώσης ήταν οι ανησυχίες περί επικείμενης αμερικανικής ύφεσης, οι οποίες πυροδοτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τα πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και την πορεία της απασχόλησης.
Χθες, στελέχη της Fed έσπευσαν και μάλιστα συντονισμένα να μετριάσουν τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση και δήλωσαν ετοιμοπόλεμοι να υπερασπιστούν την αγορά εργασίας.
Η πρόεδρος της San Francisco Fed, Mary Daly σε περιθώριο εκδήλωσης στη Χαβάη ανέφερε για παράδειγμα ότι: «Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια εμπιστοσύνης ότι επιβραδύνουμε, αλλά δεν πέφτουμε και από τον γκρεμό... ...Είμαστε πάντα έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις επόμενες συνεδριάσεις και να μην αφήσουμε την αγορά εργασίας να επιβραδύνει υπερβολικά ώστε να περάσει σε ύφεση».
Μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Chicago Federal Reserve, Austan Goolsbee σημείωσε επίσης ότι η οικονομία δεν φαίνεται να οδεύει για ύφεση, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο.
Υπερθεμάτισε μάλιστα ότι τα στελέχη της Fed γνωρίζουν ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον και να αποφύγουν να έχουν μια πολύ περιοριστική πολιτική, καταλήγοντας στο συμπέρασμα «ότι θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά για το που πάει η οικονομία, ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Η επενδυτική κοινότητα έχει ήδη αναγνωρίσει την «ανοικτή» διάθεση των αξιωματούχων της Fed και βλέπει πλέον πιθανότητα 75% για μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο- από 85% τη Δευτέρα –ενώ σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME, περιμένει πλέον το 2024 να μας αποχαιρετήσει με επιτόκια πέριξ του 4,25% με 4,50% από το σημερινό 5,25%-5,5%.
Στην ίδια συχνότητα των υποστηρικτικών δηλώσεων και κορυφαίες τράπεζες όπως η J.P. Morgan ή η Citigroup που περιμένουν επίσης μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, ενώ η Goldman διευκρίνισε ότι δεν βλέπει κάποια ύφεση στον ορίζοντα της Αμερικής και η UBS σχολίασε ότι η αγορά έδωσε υπερβολικά μεγάλη σημασία σε μια μεμονωμένη ανακοίνωση δεδομένων για την αγορά εργασίας και αυτό μπορεί να αποδειχθεί λάθος.
Κατά τη UBS μάλιστα δεν αποκλείεται η αδυναμία στις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούλιο να οφείλεται στον τυφώνα Beryl, καθώς ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν ότι δεν μπόρεσαν να εργαστούν λόγω των καιρικών συνθηκών ήταν αρκετά μεγάλος. Επιπλέον, η αύξηση της ανεργίας ως ένα σημείο αντικατοπτρίζει την αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που αναζητούν δουλειά. Μήπως λοιπόν τα δεδομένα των θέσεων εργασίας που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα θα μας δώσουν μια καλύτερη εικόνα;
Γιατί η Wall έδωσε καλύτερη ανοδική αντίδραση από την Ευρώπη
Με το sell off των τελευταίων ημερών και το γεωπολιτικό άγχος με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έχουμε σχεδόν ξεχάσει ότι η σεζόν ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου συνεχίζεται.
Όμως χθες τα εταιρικά αποτελέσματα έβαλαν το λιθαράκι τους στην επανάκαμψη της επενδυτικής ψυχολογίας στη Wall, με την Palantir Technologies να επιβραβεύεται με άλμα άνω του 10% μετά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για τα κέρδη και τα έσοδα, για δεύτερη φορά αυτό το έτος.
Η Uber επίσης κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα έσοδα και βασικά κέρδη του β' τριμήνου και η Caterpillar ανακοίνωσε αυξημένα τριμηνιαία κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση.
Παρά την αυξανόμενη ανησυχία ότι η απόδοση των τεράστιων επενδύσεων στην ΑΙ από τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ μπορεί να είναι πιο αργή από τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι σημαντικό ότι όσον αφορά τα 2/3 των οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τρίμηνου που έχουν δημοσιευθεί, η αύξηση των κερδών ανά μετοχή EPS κινείται στο 12% στις ΗΠΑ, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της συναίνεσης. Και αυτό έχει τη σημασία του.
Δείτε πόσο αμυδρή ήταν η χθεσινή ανοδική αντίδραση της Ευρώπης σε σχέση με τη Wall. Αυτό κατά τη γνώμη μας έχει ευθεία σύνδεση με τις επιδόσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στην Ευρώπη η αύξηση των κερδών ανά μετοχή κινείται στο 2% και πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες μειώνουν τους στόχους για τη φετινή κερδοφορία λόγω της αδύναμης ζήτησης. Μάλιστα οι μειώσεις του guidance των διοικήσεων αυξήθηκαν στον υψηλότερο ρυθμό από τον ρυθμό των προηγούμενων τεσσάρων τριμήνων.
Συμπέρασμα
O Jean-Claude Trichet- πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ- τοποθετήθηκε χθες εξαιρετικά όσον αφορά τη διαβάθμιση των αιτιών που οδήγησαν στο πρόσφατο sell off: «Ένας συνδυασμός της αλλαγής της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τα απογοητευτικά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ταρακούνησε τις αγορές σε όλο τον κόσμο την Παρασκευή και τη Δευτέρα. ...Μια διόρθωση όμως στο επίπεδο του γιεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ ήταν καθυστερημένη και μπορεί να είναι «υγιής» για τις αγορές...Δεν είναι ώρα για πανικό για τον ευρύτερο αντίκτυπο στην αγορά».
Ο Trichet υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για την οικονομία των ΗΠΑ και τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν μια έκτακτη μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.
Όμως θα καταθέσουμε την άποψη ότι το να ξετυλίξεις ένα από τα μεγαλύτερα ίσως carry trades δεν είναι ούτε σύντομη, ούτε ανώδυνη επιχείρηση.
Από μεσοπρόθεσμη λοιπόν σκοπιά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη παραμένει υποστηρικτική λόγω της έστω αργής πτώσης του πληθωρισμού και των επικείμενων μειώσεων των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Η ανάπτυξη αυτή όμως δεν είναι ισομερώς κατανεμημένη, οπότε η επιλογή των assets που βάζουμε στο χαρτοφυλάκιο μας είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά.
Από βραχυπρόθεσμη σκοπιά όμως και όσον αφορά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η μεταβλητότητα πιστεύουμε ότι θα παραμείνει υψηλή.
Βέβαια χάρη σε αυτή τη μεταβλητότητα θα δημιουργηθούν και οι επενδυτικές ευκαιρίες, αρκεί να έχουμε μεριμνήσει να διαθέτουμε επαρκή ρευστότητα.