Οι αμφιβολίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη «εξαέρωσαν» κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.
Shutterstock
Shutterstock

Οι αμφιβολίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη «εξαέρωσαν» κεφαλαιοποίηση $1 τρισ.

Οι αμφιβολίες για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα ερωτηματικά για το χρόνο που θα χρειαστεί πριν οι μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία αυτή αρχίσουν να αποδίδουν, προκάλεσαν απώλεια στήριξης στον δείκτη Nasdaq 100 την περασμένη εβδομάδα και εξαέρωσαν $1 τρισ. κεφαλαιοποίησης.

Για τον Nasdaq ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2022 με το who's-who των αγαπημένων μετοχών της Τεχνητής Νοημοσύνης να φιγουράρει στη λίστα των χαμένων με πρώτες τις Nvidia, Broadcom και Arm Holdings.

Για τέταρτη συνεχή ημέρα και για 10η φορά στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις η μικρή κεφαλαιοποίηση τα πήγε καλύτερα από τους κολοσσούς κεφαλαιοποίησης την περασμένη Τετάρτη. Και ενώ η στροφή από την τεχνολογία σε άλλες μετοχές συνεχίζεται, η βιαιότητα της πτώσης του BigTech δείχνει ότι κάτι άλλο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη Wall Street ακούγεται όλο και περισσότερο ότι το ράλι στην Τεχνητή Νοημοσύνη που φούσκωσε τον S&P 500 κατά $9 τρισ. θα σκάσει. Δεν σημαίνει ότι η Τετάρτη ήταν απαραίτητα η αρχή, ωστόσο, το σκέλος της πτώσης προκάλεσε συναγερμό.

Ο Jim Covello, επικεφαλής έρευνας στην Goldman Sachs, είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι οι προσδοκίες για τις εμπορικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι υπερβολικές.

Παρά το sell off, οι αποτιμήσεις του Big Tech συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές. Η μετοχή της Nvidia διαπραγματεύεται στις 36 φορές τα αναμενόμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου σε σύγκριση με πολλαπλασιαστή κερδών 21 για τον S&P 500. Το Ρ/Ε των Apple και Microsoft είναι στο 30.

Διαφορετικοί παράγοντες άναψαν το σπίρτο της ανησυχίας στη χρηματιστηριακή αγορά για το πόσο τραβηγμένες είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών του Big Tech.

Τα αποτελέσματα της Tesla και της Alphabet, των πρώτων από τις «υπέροχες 7» που ανακοίνωσαν, προκάλεσαν νευρικότητα για τα υπόλοιπα αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα στα οποία θα είναι και αυτά της Apple και της Nvidia.

Το ταρακούνημα ανέβασε τη μεταβλητότητα με τον δείκτη VIX, το βαρόμετρο φόβου της Wall Street, να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο ετών. 

Όπως στα ράλι που οι αγορές τείνουν να μην είναι ευαίσθητες στις αποτιμήσεις, το ίδιο ισχύει και στις πτώσεις. Η συμπίεση της μεταβλητότητας που παρατηρείται στις ανόδους αντιστρέφεται στις πτώσεις.

Το μπουμ της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Wall Street διαμόρφωσε μία χρηματιστηριακή αγορά δύο επιπέδων. Τα λεγόμενα mega caps, οι γίγαντες κεφαλαιοποίησης, οδήγησαν την άνοδο του S&P 500 στις νέες ιστορικές κορυφές με τις υπόλοιπες 493 μετοχές να ακολουθούν νωχελικά.

Μακροπρόθεσμα οι προοπτικές των κολοσσών τεχνολογίας μπορεί να είναι θετικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι ευάλωτες σε περισσότερη μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα.

Οι μετοχές τεχνολογίας διορθώνουν μετά από τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση διμήνου από το 2022, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Truist Advisory. Το βασικό σενάριο βλέπει το bull market να συνεχίζεται, αλλά θα είναι «δύο βήματα εμπρός, ένα πίσω».

Παράλληλα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην οικονομία της Κίνας έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των οικονομολόγων, παρασύροντας τα εμπορεύματα στον καθοδικό στρόβιλο. Στην Ευρώπη τα mega caps των ειδών πολυτελείας, άλλο ένα αγαπημένο trade, έχουν χάσει 250 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από την κορυφή τους τον Μάρτιο.

Με τις μετοχές και άλλα star assets του 2024, όπως τον χρυσό που καταγράφει κέρδη 14% φέτος, υπό πίεση αυτή την εβδομάδα, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, το ελβετικό φράγκο και το γιέν ενισχύονται.

Ο λόγος δεν είναι μόνο η φυγή από το ρίσκο. Τα νομίσματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για χρόνια ως χρηματοδότες πιο επικερδών τοποθετήσεων. Τώρα που η Fed ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια και οι αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα του bull market αυξάνονται, τα carry trades αυτά εγκαταλείπονται.