Η χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική ότι οι επενδυτές είναι απόλυτα προσανατολισμένοι στις επιδόσεις κερδοφορίας των εταιρειών, με όλους τους άλλους παράγοντες, όπως είναι η μακροοικονομική κόπωση και το γεωπολιτικό κρεσέντο όπως αυτό αναδείχθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ να παραμένουν στο περιθώριο, τουλάχιστον για όσο δεν επηρεάζουν τις οικονομικές επιδόσεις των πρωταγωνιστών της Wall.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street εκτινάχθηκαν την Τετάρτη αμέσως μετά τα δημοσιεύματα ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ, η ταϊβανέζικη TSMC, εμφανίζει ισχυρή αύξηση εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, έσοδα που ξεπερνούν με άνεση τις προβλέψεις της αγοράς.
Η αυξανόμενη ζήτηση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι έκανε το θαύμα της και το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Στη σύντομη κατάσταση εσόδων της η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 33% μόνο στα έσοδα του Ιουνίου. Δεν παρείχε όμως καμία λεπτομέρεια ή μελλοντικό guidance, καθώς έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου στις 18 Ιουλίου, κατά τα οποία θα ενημερώσει πλήρως σχετικά με τις προοπτικές για το τρέχον τρίμηνο και το υπόλοιπο του έτους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters πάντως, τα έσοδα την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του τρέχοντος έτους θα ανέλθουν σε 20,67 δις δολάρια. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 32% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τα 15,68 δις δολάρια την περσινή περίοδο και ελαφρώς καλύτερη επίδοση από τις προβλέψεις της διοίκησης της Taiwan Semiconductor Manufacturing κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τον περασμένο Απρίλιο. (σ.σ: H εταιρεία είχε προβλέψει έσοδα δεύτερου τριμήνου σε ένα εύρος από 19,6 έως 20,4 δις δολάρια).
Η μετοχή έχει σημειώσει ήδη άνοδο 76% μέχρι στιγμής φέτος, υπεραποδίδοντας της ευρύτερης αγοράς που έχει άνοδο 34%, ενώ χθες συμπαρέσυρε σε ισχυρή άνοδο τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall, όπως οι Nvidia Apple, Alphabet και Microsoft εκτινάσσοντας τη μητέρα των αγορών και τον Νasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά.
Βλέπετε, στους πελάτες της ΤSMC περιλαμβάνονται οι κολοσσοί της τεχνολογίας και δεδομένης της ισχυρής διασύνδεσης της αγοράς μέσω ισχυρών εφοδιαστικών αλυσίδων, η άνοδος του κύκλου εργασιών της ΤSMC δημιουργεί προσδοκίες για ισχυρή άνοδο του κύκλου εργασιών και των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ΑΙ και πιο συγκεκριμένα της GenAI.
Έτσι παρά το γεγονός ότι η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης ξεκινά την Παρασκευή με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, εντούτοις όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επιδόσεις του τεχνολογικού τομέα.
Ήπιος και πιο αισιόδοξος από ποτέ ο Πάουελ
Θετική στην επενδυτική ψυχολογία ήταν και η συνεισφορά του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά την κατάθεση του στο Κογκρέσο τις τελευταίες δύο ημέρες και λίγο πριν ανακοινωθούν τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Ο Τζερόμ Πάουελ αν και απέφυγε να δεσμευτεί ως προς το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής πολιτικής, εντούτοις σχολίασε ενώπιον της Επιτροπής των Τραπεζών του Κογκρέσου την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πια «μια υπερθερμασμένη οικονομία» , κάτι που εκτίναξε εκ νέου τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed.
Χθες, Τετάρτη, ενημέρωσε την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αρκετό δρόμο μπροστά της για να μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της, τον οποίο έχει ήδη περικόψει 1,7 τρις δολάρια. Τα επόμενα όμως βήματα θα γίνουν αργά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή αποθέματα. Τουτέστιν, το τελικό σημείο της ποσοτικής σύσφιξης είναι ακόμη αβέβαιο.
Επί του παρόντος, η Fed αφήνει να ωριμάσουν έως και 25 δις δολάρια μηνιαίως από τα χαρτοφυλάκιά της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και 35 δις δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους.
Κατά την άποψη της στήλης βέβαια το πιο σημαντικό σχόλιο του Πάουελ ήταν ότι «το ουδέτερο επιτόκιο πρέπει να έχει κινηθεί προς τα πάνω βραχυπρόθεσμα» αλλά προς το παρόν η αγορά έχει αποφασίσει να εστιάζει στα ευχάριστα, όπως για παράδειγμα στην πεποίθηση του Κεντρικού Τραπεζίτη για συνεχή μείωση του πληθωρισμού, όσο και στην εγρήγορση που φαίνεται στις δηλώσεις του σχετικά με τον κίνδυνο ότι αν διατηρηθεί η νομισματική πολιτική πολύ σφιχτή για πολύ καιρό, τότε θα επιβραδυνθεί η οικονομία περισσότερο από όσο χρειάζεται.
Η αλήθεια είναι ότι ο Πάουελ εμφανίστηκε τις τελευταίες δύο ημέρες πιο «ήπιος» και ελαφρώς πιο αισιόδοξος από ό,τι μας έχει συνηθίσει, ενώ ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του στα μέλη της Βουλής ότι «περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενισχύσουν την υπόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.
Τουτέστιν, χθες έδωσε ξεκάθαρο σήμα ότι αν είναι καλές οι δύο κρίσιμες μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου που θα ανακοινωθεί σήμερα και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού που θα δημοσιευθούν αύριο, τότε ο Σεπτέμβριος θα επανέλθει στο τραπέζι ως το πιο πιθανό ορόσημο της έναρξης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων.
Οι αγορές όχι μόνο έλαβαν το σήμα του Πάουελ, αλλά το τίμησαν με νέα υψηλά, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% έως και τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν στο 70% σύμφωνα με το Fed Tool.