«Βουτιά» σχεδόν 500 μονάδων έκανε ο Dow Jones, αγγίζοντας τη bear market, στην τελευταία συνεδρίαση της Wall Street γι'αυτή την εβδομάδα. Με απώλειες έκλεισαν και οι υπόλοιπες δείκτες.
Αναλυτικά, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.590,41, χάνοντας 486,27 μονάδες (1,62%), ο S&P 500 στις 3.693,23 με απώλειες 64,76 μονάδων (1,72%) και ο Nasdaq στις 10.867,93, πέφτοντας 198,88 μονάδες (1,80%).
O Dow σημείωσε νέο χαμηλό για το έτος και έκλεισε κάτω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 17 Ιουνίου, πλησιάζοντας το bear market, όπου ο δείκτης πρέπει να κλείσει κάτω από τις 29.439,72 μονάδες.
Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν την πέμπτη εβδομάδα απωλειών στις τελευταίες έξι εβδομάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow, S&P και Nasdaq υποχώρησαν κατά 4%, 4,65% και 5,07% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Fed ενέκρινε άλλη μια υπερμεγέθη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με το CNBC «οι επενδυτές βλέπουν πλέον καθαρά πως οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν πιο επιθετική πολιτική. Παράλληλα ο πληθωρισμός επιμένει και η οικονομική ανάπτυξη γυρνά σε αρνητικά πρόσημα, με την ύφεση να πλησιάζει».
Πού οφείλεται η πτώση στις ευρωαγορές
Χθες η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% σήμερα Πέμπτη και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να «αντιμετωπίζει σθεναρά» την άνοδο του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε ύφεση.
Η BoE, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο - εν μέρει λόγω της αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ορίζεται ως τεχνική ύφεση.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων, τη μεγαλύτερη από το 1989, με εξαίρεση, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 να στηρίξουν τη στερλίνα.
Tην ίδια στιγμή ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάσι Κουαρτένγκ ανακοίνωσε ιστορικές μειώσεις φόρων και τεράστια αύξηση του δανεισμού σήμερα Παρασκευή. Η παρουσίαση της νέας οικονομικής ατζέντας προκάλεσε αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τα βρετανικά κρατικά ομόλογα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Ο Κουαρτένγκ κατάργησε τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος της χώρας και για πρώτη φορά έθεσε το πλαίσιο στα σχέδια δαπανών της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία επιδιώκει να διπλασιάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας.
Οι επενδυτές ξεφόρτωσαν βραχυπρόθεσμα βρετανικά κρατικά ομόλογα όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, με τα 2ετή να βρίσκονται στα πρόθυρα να καταγράψουν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε ημερήσια βάση τουλάχιστον από το 2009.