Σημαντικές απώλειες έφερε στη Wall Street η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch.
Έτσι, ο Dow Jones έχασε 0,98% κλείνοντας στις 35.282,52 μονάδες, ο S&P 500 είχε απώλειες 1,38% στις 4.513,39 μονάδες και ο Nasdaq 2,17% στις 13.973,45.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση του Nasdaq από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι ΗΠΑ απώλεσαν την Τρίτη το «πολύτιμο» AAA για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+, επικαλούμενος ιδίως τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατ’ αυτόν «διάβρωσαν» τη διακυβέρνηση.
Ο S&P ήταν ο πρώτος από τους τρεις λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να στερήσει από τις ΗΠΑ το «τριπλό Α» το 2011 και δεν τις έχει αναβαθμίσει έκτοτε, τις διατηρεί στο AA+. Μόνο ο Moody’s διατηρεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, στην υψηλότερη βαθμίδα ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Fitch δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενος ιδίως τις «επανειλημμένες» κρίσεις «για το όριο του χρέους», υπογραμμίζοντας πως οι «πολιτικές συγκρούσεις (...) και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής διάβρωσαν την εμπιστοσύνη στη διαχείριση των δημοσιονομικών» στην Ουάσιγκτον.
Η απάντηση από τον Λευκό Οίκο
«Διαφωνώ έντονα με την απόφαση της Fitch. Η μεταβολή (…) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.
«Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση», τόνισε στον ίδιο τόνο και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, πως ευθύνεται για την επιδείνωση των κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη ο οίκος.
Πάντως, σε άμεση ανάλυσή της η Goldman Sachs εκτιμά ότι η υποβάθμιση θα έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς είναι απίθανο να υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι κρατικών τίτλων των ΗΠΑ που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης.
«Η υποβάθμιση αντανακλά κυρίως τη διακυβέρνηση και τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις» αναφέρει η Goldman.
«Δεν αναμένω ότι (...) θα έχει διαρκή αντίκτυπο στις χρηματαγορές, διαβεβαίωσε ο Τζον Κάναβαν της Oxford Economics, προσθέτοντας πως δεν προβλέπει «μείζονες αναταράξεις» στις αγορές.
«Η απουσία κινήσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τον δείκτη δολαρίου υποδηλώνει ότι η αγορά είχε ήδη σε μεγάλο βαθμό ποσοτικοποιήσει και αξιολογήσει τη ζημιά από έγινε από τις πρόσφατες διαφωνίες», δήλωσε η Σόφι Λουντ-Γέιτς, επικεφαλής ανάλυσης στο Hargreaves Lansdown.
«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κίνηση του Fitch βασίζεται κάπως σε παρωχημένα στοιχεία, ιδιαίτερα αφού η πορεία του πληθωρισμού έχει τώρα μια πιο ευνοϊκή κλίση», δήλωσε η ίδια.