Ξεφουσκώνει η επενδυτική μανία στην τεχνολογία και κλονίζει τις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Ξεφουσκώνει η επενδυτική μανία στην τεχνολογία και κλονίζει τις αγορές

Η χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Τετάρτης στις διεθνείς αγορές δεν ήταν καθόλου καλή, για διάφορους λόγους. Τα κακά νέα από κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες και οι απογοητευτικές ειδήσεις για τις πωλήσεις ειδών πολυτελείας στην Κίνα σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές. Όμως, το μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων ξεκίνησε μετά την έναρξη της συνεδρίασης των αμερικανικών χρηματιστηρίων και δεν σταμάτησε μέχρι το τέλος της.

Όλοι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πολύ μεγάλη πτώση, τη μεγαλύτερη από το φθινόπωρο του 2022 όπως μας πληροφόρησε ο διεθνής οικονομικός Τύπος. Στο επίκεντρο των πωλήσεων βρέθηκαν οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της τεχνολογίας, όπως μαρτυρά και η πτώση του δείκτη Nasdaq κατά 3.64%, με τον Dow Jones Industrial να υποχωρεί κατά 1,24% και τον S&P 500 κατά 2,31%. Αν κοιτάξουμε και λίγο παραπέρα, και δούμε πως συμπεριφέρθηκαν την Τετάρτη οι μετοχές που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα Magnificent Seven, θα καταλάβουμε πως οι πωλήσεις ήταν ακόμα πιο βίαιες στην περίπτωσή τους.

Όπως διαβάσαμε στο Bloomberg, η πτώση αυτού του «δείκτη» κατά 4,6% ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2022. Όταν η «αφρόκρεμα» των παγκόσμιων τεχνολογικών μετοχών υφίσταται τέτοιες πιέσεις είναι λογικό να υποθέσουμε πως πολύ λίγες τεχνολογικές εταιρείες θα μπορούσαν να αποφύγουν την καταιγίδα πωλήσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι μεγάλες πωλήσεις ξεκίνησαν με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα δύο μελών αυτής της ομάδας. Της Alphabet (GOOGL NASDAQ) και της Tesla (TSLA NASDAQ), οι οποίες τα είχαν ανακοινώσει μετά το πέρας της συνεδρίασης της Τρίτης. Η αλήθεια είναι πως αυτά τα αποτελέσματα δεν περιείχαν κάποιες πολύ αρνητικές εκπλήξεις, δεν ήταν όμως ανάγκη να περιέχουν για να απογοητευθούν οι επενδυτές.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, οι αποτιμήσεις αυτών των επτά επιχειρήσεων αλλά και πολλών άλλων του τεχνολογικού τομέα, είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Όταν λέμε αισιόδοξες, εννοούμε πως οι επενδυτές που αγοράζουν μετοχές σε αυτά τα επίπεδα, ακόμα και μετά τη σημαντική πτώση της Τετάρτης, πιστεύουν πως τα πράγματα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με πολύ ευνοϊκό τρόπο για αρκετό καιρό ακόμα. Ειδικά σε δύο τομείς, άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους, αυτόν των μικροεπεξεργαστών και αυτόν της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι μετοχές που στο μυαλό των επενδυτών είναι συνδεδεμένες με αυτούς τους τομείς είναι αυτές που έχουν κατά κύριο λόγο οδηγήσει ψηλά τις αποτιμήσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο και ειδικά στο Nasdaq, από την αρχή του 2023 και μετά. 

Όσα είπαν οι δύο εταιρείες στους επενδυτές, ειδικά η Alphabet, προσγείωσαν λίγο τις αγορές στην πραγματικότητα. Το άρθρο του Bloomberg που ασχολήθηκε με το ζήτημα της μεγάλης χρηματιστηριακής πτώσης της Τετάρτης περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση, καθώς αναφέρει πως: «οι επενδυτές έγιναν πιο δύσπιστοι για τις προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης και οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τον δείκτη Nasdaq, καθώς κυριάρχησαν οι ερωτήσεις σχετικά με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν πραγματικά οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται».

Αυτή είναι η ουσία της πτώσης της Τετάρτης. Από όσα ανέφερε η διοίκηση της Alphabet, η οποία μέσω της Google είναι μία από τις πρωτοπόρες και πιο ισχυρές επιχειρήσεις στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι επενδυτές συμπέραναν πως οι τεράστιες επενδύσεις που κάνει η επιχείρηση θα αργήσουν να φέρουν ένα ουσιαστικό θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, όσο ελπιδοφόρες και να είναι οι εξελίξεις σε επιστημονικό/τεχνολογικό επίπεδο. Αυτό, υπέθεσαν οι επενδυτές, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Alphabet, αλλά και σε όλες τις άλλες, μεγάλες και μικρές.

Το δεύτερο συμπέρασμα που μάλλον έβγαλαν οι επενδυτές, τουλάχιστον εκείνη την ημέρα, ήταν πως εφόσον τα κέρδη θα αργήσουν να έρθουν στις επιχειρήσεις του κλάδου, μπορεί σταδιακά να δούμε και μία μείωση των σχετικών επενδύσεων. Και επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων αφορά σε μικροεπεξεργαστές, η επόμενη λογική σκέψη ήταν πως μπορεί να κινδυνεύουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν και πωλούν αυτά τα microchips και όλη η σχετική εφοδιαστική αλυσίδα. Με πρώτη και καλύτερη τη Nvidia (NVDA NASDAQ), οι μικροεπεξεργαστές της οποίας είναι κυριολεκτικά ανάρπαστοι.

Η μετοχή της έπεσε κατά 6,8%, παρασύροντας και πολλές άλλες του κλάδου, όπως της Super Micro Computer (SMCI NASDAQ), την Broadcom (AVGO NASDAQ) και πολλές ακόμα. Η πτώση γενικεύθηκε ακόμα περισσότερο καθώς περνούσε η ημέρα, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο πολύ βαρύ -3,60% του δείκτη Nasdaq. 

Η χρηματιστηριακή καταιγίδα της Τετάρτης δεν ήταν το πρώτο παρόμοιο επεισόδιο των τελευταίων εβδομάδων. Είχε προηγηθεί μία άλλη «επίθεση» στους μικροεπεξεργαστές και την Τεχνητή Νοημοσύνη πριν μερικές μέρες, όταν ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει κάποιες δηλώσεις σχετικά με την Ταϊβάν. Οι δύο αφορμές ήταν άσχετες μεταξύ τους αλλά είχαν το ίδιο αποτέλεσμα: την έντονη πτώση των μετοχών του τεχνολογικού τομέα.

Για πολλούς, αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη πως οι αποτιμήσεις αυτών των επιχειρήσεων είναι πολύ απαιτητικές και οι μετοχές τους κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν πολύ σοβαρή πτώση αν αρχίσουν να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι προσδοκίες για συνεχή μεγέθυνση των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους. Στην πρώτη περίπτωση, οι επενδυτές σχετικά γρήγορα ηρέμησαν και σταδιακά επέστρεψαν στις αγαπημένες μετοχές τους. Χθες Πέμπτη, μία ημέρα μετά την «τεχνολογική σφαγή της Wall Street», φάνηκαν κάπως πιο διστακτικοί.

Αφού ξεκίνησαν και πάλι να πουλάνε επιθετικά, γρήγορα σταμάτησαν και δοκίμασαν να περάσουν σε θετικό έδαφος, χωρίς όμως να καταφέρουν να πετύχουν κάποια ουσιαστική ανάκαμψη. Στο τέλος μάλιστα ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,93%, δείχνοντας πως αυτή τη φορά η αγορά είναι πιο διστακτική.  Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την αντίδραση των επενδυτών τις επόμενες ημέρες αν και υποθέτουμε πως θα προτιμήσουν να ακούσουν πρώτα τι έχουν να πουν τα άλλα τέσσερα μέλη της ομάδας Magnificent Seven τις επόμενες ημέρες (η Nvidia θα κάνει τις δικές της ανακοινώσεις στο τέλος του Αυγούστου). Αν ακούσουν ανησυχητικά πράγματα, θα επιστρέψουν με ισχυρές πωλήσεις και θα παρασύρουν πιθανότατα και όλη τη Wall Street.

Από την άλλη μεριά, αν τα νέα είναι πολύ καλά, τότε θα δούμε να γίνεται το ακριβώς αντίθετο και πολλοί επενδυτές θα επιστρέψουν στις επιχειρήσεις που τους έχουν δώσει τόσα κέρδη και έχουν οδηγήσει στα ύψη τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Όμως, ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βλέπαμε πριν μερικές εβδομάδες. Η αγορά μας έχει ήδη ρίξει δύο προειδοποιητικές βολές επισημαίνοντάς μας πως ένα μεγάλο κομμάτι των μετοχών του τεχνολογικού τομέα είναι πλέον πολύ ευαίσθητο απέναντι σε αρνητικές ειδήσεις.

Οι ειδήσεις αυτές δεν είναι ανάγκη να έχουν άμεση σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, όπως είδαμε με τις δηλώσεις του Τραμπ. Από εδώ και πέρα, μία ευρύτερη πτωτική κίνηση των αγορών με αφετηρία (και) τον τομέα της τεχνολογίας δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Οι συνετοί επενδυτές σίγουρα έχουν ήδη ανεβάσει το επίπεδο εγρήγορσής τους. 

Διαβάστε Περισσότερα