Ανεύρυσμα εγκεφάλου (ονομάζεται επίσης εγκεφαλικό ανεύρυσμα ή ενδοκράνιο ανεύρυσμα) είναι μία διάταση που προκύπτει σε μια εξασθενημένη περιοχή στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου του εγκεφάλου.
Εάν το ανεύρυσμα του εγκεφάλου μεγαλώσει και το τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου γίνει πολύ λεπτό, το ανεύρυσμα θα σπάσει και θα αιμορραγήσει στον χώρο γύρω από τον εγκέφαλο. Αυτό το συμβάν ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία.
Ένα μη ραγισμένο ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι ένα διογκωμένο αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλό σας, που δεν έχει σπάσει. Μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή.
Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη δυνητικά θεραπευτική θεραπεία για ένα ανεύρυσμα, αλλά τα μικρά ανευρύσματα, με μικρό κίνδυνο ρήξης, συχνά αντιμετωπίζονται μόνο με παρακολούθηση, κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ανευρύσματος εγκεφάλου;
Η παρουσία ενός ανευρύσματος εγκεφάλου μπορεί να μην είναι γνωστή μέχρι να ραγεί. Τα περισσότερα ανευρύσματα εγκεφάλου δεν έχουν συμπτώματα και είναι μικρού μεγέθους (λιγότερο από 10 χιλιοστά, σε διάμετρο). Τα μικρότερα ανευρύσματα έχουν μικρότερο κίνδυνο ρήξης.
Ωστόσο, περιστασιακά, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα που συμβαίνουν πριν από μια ρήξη, λόγω μιας μικρής ποσότητας αίματος που μπορεί να διαρρεύσει. Αυτό ονομάζεται «προειδοποιητική αιμορραγία» στον εγκέφαλο. Μερικά ανευρύσματα μπορεί να είναι συμπτωματικά επειδή πιέζουν τις παρακείμενες δομές.
Τα συμπτώματα ενός μη ραγισμένου ανευρύσματος εγκεφάλου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Κεφαλαλγίες
- Οπτικές διαταραχές
- Οφθαλμοκινητικές διαταραχές
Η πρώτη ένδειξη ύπαρξης εγκεφαλικού ανευρύσματος είναι, τις περισσότερες φορές, μια υπαραχνοειδής αιμορραγία (SAH), λόγω ρήξης του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- «Η χειρότερη κεφαλαλγία της ζωής μου»
- Αυχεναλγία / Αυχενική δυσκαμψία
- Ναυτία / Εμετός
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Πόνος σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα μάτια
- Απώλεια συνείδησης
- Απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού
- Φωτοφοβία / Φωνοφοβία
- Διαταραχή στο επίπεδο επικοινωνίας/ Κώμα / Θάνατος
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ανεύρυσμα εγκεφάλου;
- Οι κληρονομικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το σχηματισμό ενδοκράνιων /εγκεφαλικών ανευρυσμάτων
- Οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων
- Ανεπάρκεια άλφα-γλυκοσιδάσης.
- Ανεπάρκεια άλφα 1-αντιθρυψίνης. (Μια κληρονομική ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος ή εμφύσημα των πνευμόνων).
- Αρτηριοφλεβική δυσπλασία (AVM). Μη φυσιολογική σύνδεση μεταξύ αρτηρίας και φλέβας.
- Ινομυϊκή δυσπλασία. Μια αρτηριακή νόσος, άγνωστη αιτία, που προσβάλλει συχνότερα τις μεσαίες και μεγάλες αρτηρίες νεαρών έως μεσήλικων γυναικών.
- Κληρονομική αιμορραγική τελαγγειεκτασία. Μια γενετική διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων, κατά την οποία υπάρχει η τάση να σχηματίζονται αιμοφόρα αγγεία, που στερούνται τριχοειδών αγγείων μεταξύ αρτηρίας και φλέβας.
- Στένωση της θωρακικής αορτής.
- Σύνδρομο Ehlers-Danlos. Διαταραχή του συνδετικού ιστού (λιγότερο συχνή).
- Σύνδρομο Klinefelter. Μια γενετική πάθηση στους άνδρες, στην οποία υπάρχει ένα επιπλέον φυλετικό χρωμόσωμα Χ.
- Σύνδρομο Noonan. Μια γενετική διαταραχή που προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη πολλών μερών και συστημάτων του σώματος.
- Νόσος Πολυκυστικών Νεφρών (PCKD). Μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πολυάριθμων κύστεων στα νεφρά.
- Οζώδης σκλήρυνση. Ένας τύπος νευροδερματικού συνδρόμου, που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη όγκων στο εσωτερικό του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού, των οργάνων, του δέρματος και των σκελετικών οστών.
- Οι επίκτητοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το σχηματισμό ανευρύσματος μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ)
- Αθηροσκλήρωση. Συσσώρευση πλάκας (αποτελούμενη από εναποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα, ασβέστιο και ινώδες) στην εσωτερική επένδυση μιας αρτηρίας
- Κάπνισμα
- Χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη ή η αμφεταμίνη
- Υψηλή πίεση του αίματος
Αν και αυτοί οι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου, δεν προκαλούν απαραίτητα τη νόσο. Μερικοί άνθρωποι, με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, δεν αναπτύσσουν ποτέ τη νόσο, ενώ άλλοι αναπτύσσουν ασθένεια και δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Η γνώση των παραγόντων κινδύνου για οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να σας βοηθήσει, να σας καθοδηγήσει στις κατάλληλες ενέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν αλλαγή συμπεριφοράς και παρακολούθηση για τη νόσο.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Μαζί με τα φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσει έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης:
- προσπάθεια για απώλεια βάρους
- μικρότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών
- τακτική άσκηση
- λιγότερο αλάτι
- διακοπή του καπνίσματος
- περιορισμός του αλκοόλ
- περισσότερος ύπνος
- μείωση του στρες
- τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης
Τι θεραπεία χρειάζεται για αντιμετώπιση;
Υπάρχουν δύο κύριες χειρουργικές θεραπείες για ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα, αναφέρει ο νευροχειρουργός, Αντώνης Αλεξ. Ανδρουλής:
- Ανοιχτή κρανιοτομή (χειρουργική αποκοπή). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση μέρους του κρανίου. Ο γιατρός εκθέτει το ανεύρυσμα και τοποθετεί ένα μεταλλικό κλιπ διαμέσου του μίσχου του ανευρύσματος για να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Μόλις ολοκληρωθεί η αποκοπή, το κρανίο ασφαλίζεται πίσω.
- Ενδοαγγειακός εμβολισμός. Η ενδοαγγειακή περιτύλιξη είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται τομή στο κρανίο για τη θεραπεία του εγκεφαλικού ανευρύσματος. Αντίθετα, ένας καθετήρας προωθείται από ένα αιμοφόρο αγγείο στην περιοχή της βουβωνικής κοιλότητας, μέχρι τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Φθοροσκόπηση (ζωντανή ακτινογραφία) θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην προώθηση του καθετήρα στο κεφάλι και στο ανεύρυσμα. Μόλις τοποθετηθεί ο καθετήρας, πολύ μικροσκοπικά πηνία πλατίνας προωθούνται μέσω του καθετήρα στο ανεύρυσμα. Αυτά τα μικροσκοπικά, μαλακά, πηνία πλατίνας, που είναι ορατά με ακτίνες Χ, συμμορφώνονται με το σχήμα του ανευρύσματος. Το ανεύρυσμα γίνεται θρομβωμένο (εμβολισμός), αποτρέποντας τη ρήξη. Αυτή η διαδικασία εκτελείται είτε υπό γενική είτε τοπική αναισθησία.