Γράφει ο: Δρ. Παναγιώτης Πάντος, MD, MSc, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Διευθυντής Τμήματος Άνω Άκρου. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Μαρούσι, ΟΣΤΕΩΝ Ορθοπαιδική Κλινική.
Τι προκαλεί την ασβεστοποιό τενοντίτιδα;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα προκαλείται από τη βαθμιαία συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου μέσα στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου, δηλαδή τους τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και την ομαλή λειτουργία του άνω άκρου και του ώμου. Οι ιστοί γύρω από την εναπόθεση των αλάτων μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή, προκαλώντας έντονο πόνο στον ώμο και δυσκολία στην κίνηση του χεριού. Η εν λόγω κατάσταση είναι αρκετά κοινή, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης μετά την ηλικία των 40 ετών.
Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι προκαλεί την ασβεστοποιό τενοντίτιδα. Η σοβαρή φθορά, το γήρας ή ο συνδυασμός των δύο εμπλέκονται στην εκφυλιστική ασβεστοποίηση. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι σχηματίζονται εναποθέσεις ασβεστίου επειδή δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς των τενόντων. Άλλοι πιστεύουν ότι η πίεση στους τένοντες μπορεί να τους βλάψει, προκαλώντας τη δημιουργία εναποθέσεων ασβεστίου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας;
Συνήθως, οι ασθενείς αισθάνονται πόνο κατά την περίοδο εναπόθεσης του ασβεστίου στους τένοντες. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιο έως μέτριος. Για κάποιο άγνωστο λόγο, η ασβεστώδης τενοντίτιδα γίνεται πολύ επώδυνη όταν οι εναποθέσεις επαναπορροφώνται. Ο πόνος και η δυσκαμψία που προκαλεί η ασβεστοποιός τενοντίτιδα μπορεί να δυσχεράνουν σημαντικά την κίνηση στον ώμο, ενώ στις πιο έντονες καταστάσεις ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος ώστε να επηρεάζει τον ύπνο του ασθενή.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας;
Πέρα από την κλινική εξέταση και τη λήψη ιστορικού από έναν έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, μια απλή ακτινογραφία του ώμου είναι αρκετή για να αποκαλύψει τις εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι και το υπερηχογράφημα του ώμου, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει ακόμα και μικρές εναποθέσεις αλάτων.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα;
Συνήθως, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσιοθεραπεία. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις αυτό δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει τον/την ασθενή από τον πόνο και προκαλείται έντονη φλεγμονή. Επίσης, η συντηρητική αγωγή προϋποθέτει χρόνο και πειθαρχία, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να εγκαταλείπουν στα μισά του δρόμου ή να την αμελούν. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο της ρήξης των τενόντων και δυσκαμψία του ώμου.
Γι’ αυτό και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η λύση που ενδείκνυται είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση της ασβεστοποίησης, μια πολύ μικρής διάρκειας διαδικασία (μόλις 30 λεπτά) κι ελάχιστα επεμβατική που λύνει άμεσα κι οριστικά το πρόβλημα!
Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός ανοίγει μια μικρή οπή στο δέρμα από την οποία εισάγει το αρθροσκόπιο. Με τη βοήθεια της μικροσκοπικής κάμερας του αρθροσκοπίου ο χειρουργός εντοπίζει την περιοχή εναπόθεσης των αλάτων ασβεστίου και προχωρά στην αφαίρεσή τους με τη μέγιστη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.
Ο/η ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του/της!
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η αρθροσκόπηση του ώμου για την αφαίρεση ασβεστοποιήσεων θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους κι εξειδικευμένους στην εν λόγω επέμβαση Ορθοπαιδικούς – Χειρουργούς και σε κέντρα που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, επενδύει συνεχώς στον πιο σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, γεγονός που αντανακλάται στο ότι κάθε χρόνο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων αρθροσκοπικής αποκατάστασης ασβεστοποιού τενοντίτιδας με εξαιρετικά αποτελέσματα και υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών.