Εμβόλια στα φαρμακεία: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Shutterstock
Shutterstock

Εμβόλια στα φαρμακεία: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι και με το παραπάνω πλέον για να αναλάβουν το βάρος της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της COVID-19, με όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που αυτή ενέχει. Ήδη ο εμβολιασμός σε φαρμακεία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης (στη Γαλλία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία), αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αυστραλία.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι αρμόδιοι επιστήμονες που γνωμοδοτούν στο Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση για τα θέματα των εμβολιασμών αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι είναι ασφαλές, η ψήφιση του νομοσχεδίου ως προς αυτό το σημείο θεωρείται δεδομένη και το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» είναι έτοιμο να μεταφερθεί στα Φαρμακεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του νομοσχεδίου, για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται».

Η χορήγηση των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνει δωρεάν, όπως γινόταν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνθήκες ασφαλείας

Όσο για τις συνθήκες συντήρησης των εμβολίων, κι εκεί τα θέματα είναι αρκετά ξεκάθαρα αφού τα νέα μονοδύναμα εμβόλια διατηρούνται για διάστημα έως δέκα εβδομάδων σε συνθήκες ψυγείου (2ο C - 8ο C), αφού βγουν από τα κέντρα διανομής ανά τη χώρα όπου βρίσκονται σε βαθιά κατάψυξη. Από τη στιγμή που το κάθε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων ανοιχτεί, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι έξι δόσεις σε διάστημα 12 ωρών, αλλιώς απορρίπτεται.

Γιατί μπορεί να μην απαιτούνται πλέον οι συνθήκες ψυχρής αλυσίδας για τη συντήρηση του εμβολίου στους -70°C, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται επαγγελματικό ψυγείο στους 2 - 8°C, ιατρική επίβλεψη για την αντιμετώπιση έστω και της πολύ σπάνιας πιθανότητας ανεπιθύμητων αντιδράσεων ή αλλεργικού σοκ, αλλά κυρίως, ρύθμιση σε γκρουπ, ώστε να μην χάνονται δόσεις.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς υπάρχει πρωτόκολλο αντιμετώπισης της πιθανότητας αλλεργικής αντίδρασης για το εμβόλιο του κορονοϊού, όπως για αυτό κατά της γρίπης, το οποίο προβλέπει πως τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας δεν θα εμβολιάζονται στα φαρμακεία.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς αναφορικά με την ετοιμότητα φαρμακείων και φαρμακοποιών για τη διενέργεια του COVID εμβολιασμού δήλωσε ότι τα φαρμακεία είναι «εξοπλισμένα τόσο με αναλώσιμα όσο και με μέσα ατομικής προστασίας για την παροχή εμβολιασμού, όπως επίσης και με εξειδικευμένα ψυγεία για τη διατήρηση των εμβολίων στο απαιτούμενο εύρος θερμοκρασιών.

Διαθέτουν συστήματα ειδοποίησης της διακύμανσης της θερμοκρασίας. Τα φαρμακεία επίσης διαθέτουν ιδιαίτερο και κλιματιζόμενο χώρο και ανταποκρίνεται στις διαδικασίες εμβολιασμού ενώ από την ίδρυσή τους διαθέτουν υποχρεωτικά φιάλη οξυγόνου έτοιμη προς χρήση, ενέσεις αδρεναλίνης για να ανταποκριθούν σε επείγουσες καταστάσεις στο φαρμακείο.

Επίσης, το μάθημα των α’ βοηθειών και της φαρμακευτικής φροντίδας διδάσκεται στους φοιτητές και στις πανεπιστημιακές σχολές (σ.σ. φαρμακευτικής) πέρα του γεγονότος ότι τα φαρμακεία όλα είναι πιστοποιημένα στις πρώτες βοήθειες. Επίσης, σε απομακρυσμένα χωριά και σε ακριτικά ή μικρά νησιά που δεν υπάρχουν γιατροί, δομές υγείας αλλά υπάρχουν μόνο φαρμακεία, τα φαρμακεία αυτά (π.χ. στην Ανάφη, στη Χάλκη, στη Θηρασιά) προσφέρουν ήδη πολύτιμες υπηρεσίες στους λιγοστούς κατοίκους» κατέληξε ο κ. Βαλτάς.