Κεντρικό ρόλο θα πρέπει να παίξει στο ΕΣΥ της επόμενης ημέρας, η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Το σύστημα της ΠΦΥ που περιλαμβάνει όλες τις μονάδες υγείας, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ αλλά και τα περιφερειακά ιατρεία, θα πρέπει να υποστεί μία ριζική αλλαγή, ώστε οι δομές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο τρόπο περίθαλψης και αντιμετώπισης των ασθενών.
Εδώ και δεκαετίες, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είχε παραμεληθεί από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς είχαν εστιάσει στο ΕΣΥ και στην περίθαλψη των ασθενών στα νοσοκομεία.
Η νέα εποχή ωστόσο, επιβάλλει μια ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας των πολιτών, η οποία να ξεκινά από την πρόληψη, την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας σε πρώτο βαθμό, δηλαδή ουσιαστικά στα κέντρα υγείας και στο τέλος αναπόφευκτα να καταλήγει στα νοσοκομεία.
Η φιλοσοφία αυτή διέπει άλλωστε, την αντίληψη των περισσοτέρων κυβερνήσεων της Ευρώπης που δημιουργούν νέα υγειονομικά συστήματα, βασισμένα πρώτα στις μικρότερες μονάδες υγείας και στη συνέχεια στα νοσοκομεία, όπου η νοσηλεία των πολιτών μοιάζει να είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός, παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα τελευταία χρόνια με τις νέες θεραπείες.
Στη χώρα μας, οι πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Άλλωστε, βρίσκονται σε εξέλιξη η κτιριακή αναβάθμιση των κέντρων υγείας, αλλά και άλλων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα αποτελούν την πρώτη πύλη των πολιτών στο ΕΣΥ απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.
Τα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σήμερα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’80, θα πρέπει να αποτελούν ένα βασικό αποκούμπι, ειδικά για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι σήμερα λόγω της γεωγραφικής κατανομής της χώρας μας, αναγκάζονται να μετακινούνται για χιλιόμετρα, προκειμένου να προσεγγίσουν ένα νοσοκομείο.
Με την αναβάθμιση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα πάρουν ανάσα ακόμα και τα απομακρυσμένα νησιά αλλά και οι άγονες περιοχές, αφού οι κάτοικοι θα μπορούν να προσεγγίζουν υπηρεσίες υγείας με μεγάλη ευκολία, εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της ανασυγκρότησης των δομών με χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης.
Η τηλεϊατρική στο επίκεντρο
Το σύστημα της τηλεϊατρικής αναμένεται να αλλάξει πλήρως την εικόνα της περίθαλψης και της φροντίδας των ασθενών σε όλη την Ελλάδα, αφού η σύγχρονη τεχνολογία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει τις μετακινήσεις των πολιτών από τη μία περιοχή στην άλλη, προκειμένου να προσεγγίσουν υπηρεσίες υγείας.
Την ίδια στιγμή, η τηλεϊατρική μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους συνταξιούχους από άλλες χώρες της ΕΕ που επιλέγουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρούν σταθερή επικοινωνία με τον γιατρό τους στη χώρα καταγωγής τους.
Πάντως, η τηλεϊατρική ήδη έχει αρχίσει να αξιοποιείται σε αρκετά σημεία και στη νησιωτική περιοχή της χώρας μας. Ωστόσο, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε και να εξοικονομηθούν πόροι και να βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών σε εξειδικευμένους γιατρούς και διαγνωστικές μεθόδους.
Εξάλλου, η γεωγραφική κατανομή των νησιών επιβάλλει την αξιοποίηση της στο μέγιστο βαθμό, ώστε και οι πολίτες να μην βασανίζονται και να μην αγωνιούν για την έλλειψη δομών στην περιοχή τους, ενώ θα εξοικονομούνται και πολύτιμοι πόροι.
Τα πλεονεκτήματα για το ΕΣΥ, από την αξιοποίηση της ΠΦΥ, θα είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή, καθώς θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τους χιλιάδες ασθενείς, που σήμερα σπεύδουν να εξυπηρετηθούν για απλά προβλήματα υγείας.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα διευκολύνει και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά, αφού οι ασθενείς θα μπορούν να απευθύνονται πρώτα σε εκείνον, ώστε να τους κατευθύνει στον δύσκολο δρόμο του συστήματος υγείας.
Η οικοδόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα επιφέρει θετικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών, αφού θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ώστε να βελτιωθεί και η εικόνα τους για το ΕΣΥ, που διανύει αισίως την τέταρτη δεκαετία της ζωής του.
* Ο Δρ. Μιλτιάδης Εμ. Μητσιάς (DDS, MSc, PhD), είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, εμφυτευματολόγος, Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.