Καρκίνος παχέος εντέρου: Συνεχίζεται η αποστολή SMS για προληπτικό έλεγχο - Τι πρέπει να ξέρετε

Καρκίνος παχέος εντέρου: Συνεχίζεται η αποστολή SMS για προληπτικό έλεγχο - Τι πρέπει να ξέρετε

Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο άτομα έλαβαν sms για προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών, δικαιούνται να προμηθευτούν δωρεάν ένα self test, από τα φαρμακεία. Με το τεστ αυτό μπορεί να ανιχνευτεί αίμα στα κόπρανα, όταν αυτό, ακόμη, δεν είναι ορατό.

Ο ασθενής απευθύνεται σε γιατρό, ο οποίος, μετά από κλινική εξέταση, θα αποφασίσει αν πρέπει ο εξεταζόμενος να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Με γραπτά μηνύματα στα κινητά θα γίνει και η ενημέρωση για προληπτικές εξετάσεις σε καρδιακά νοσήματα.

«Πολλά βγαίνουν θετικά. Όταν ένα self test βγει θετικό, δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο» εξήγησε στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Στο 80% και παραπάνω αυτή η θετικότητα μπορεί να οφείλεται σε μία φλεγμονή, σε αιμορροΐδες, σε διάφορες αιτίες, χωρίς να υπάρχει κακοήθεια», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «αν βγει θετικό το τεστ, θα πρέπει να μιλήσουν με γαστρεντερολόγο, να πάρει το ιστορικό, να αξιολογήσει την κλινική εικόνα και μετά, αν χρειαστεί, να πάει σε κολονοσκόπηση».

Οι δικαιούχοι δικαιούνται δωρεάν 

  • Να προμηθευτούν και να διενεργήσουν Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος)
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του Self-Test, επίσκεψη σε Ιατρό Γαστρεντερολόγο για κλινική συνεκτίμηση.
  • Μετά τη σύμφωνη γνώμη του Γαστρεντερολόγου, προμήθεια Καθαρτικού και διενέργεια διαγνωστικής Κολονοσκόπησης.
  • Σε περίπτωση ευρημάτων, αφαίρεση αυτών επί τόπου, όταν είναι εφικτή και δειγματοληψία βιοψίας.
  • Διενέργεια Βιοψίας

Εθνικό πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ 

Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2021, υπολογίζεται ότι, στις χώρες της ΕΕ-27 το 2020, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιπροσώπευε το 12,7% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου και το 12,4% όλων των θανάτων λόγω καρκίνου.

Κομβικό ρόλο παίζει ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου‐ορθού ο οποίος περιορίζει τη θνητότητα από τη νόσο, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του και αυξάνει την ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο, με δυνατότητα ριζικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία.

Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να εκτιμηθεί μέσω του self-test και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτού, μέσα από την εξέταση της κολονοσκόπησης που εντοπίζει έγκαιρα τους αδενωματώδεις πολύποδες ή την πιθανή νεοπλασία.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο σε ασυμπτωματικά άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς, δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου δείτε εδώ