Τεσσερις χιλιάδες άνδρες κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι είναι άνω των 50 ετών, δεν θα πρέπει να παραλείπουν να κάνουν τον ετήσιο έλεγχό τους για τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.
Αρωγός στην προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση έρχεται η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, η οποία στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη, προσφέρει δωρεάν εξέταση PSA, από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
«Μετά τα 50, φρόντισε τον προστάτη σου», είναι το σύνθημα της εκστρατείας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιείται δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τη νόσο, με την εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA), σε όσους ενδιαφερόμενους επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 210 3413400.
Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κ. Ηρακλής Πούλιας και ο πρόεδρος του Δικτύου iatrica κ. Γεώργιος Βιδάκης, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε επ' ευκαιρία της έναρξης της εκστρατείας.
(Από αριστερά προς δεξιά) Ηρακλής Πούλιας, Πρόεδρος ΕΟΕ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Γκιάλας, Αντιπρόεδρος ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”, Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, Πρόεδρος Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”.
Τί είναι ο προστάτης;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ουρολογικής Εταιρείας που παρέστησαν, η ηλικία αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα στην εμφάνιση του προστάτη: Κάτω από την ηλικία των 40 ετών, ένας άνδρας αντιμετωπίζει 1 στις 10.000 πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Στις ηλικίες 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (1 στις 100), για να φτάσει τη 1 στις 8 στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών.
Ωστόσο, εάν κάποιος άνδρας έχει οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του προστάτη (πατέρα ή αδελφό με καρκίνο του προστάτη), όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Πούλιας, τότε η ηλικία του προσυμπτωματικού ελέγχου πέφτει στα 40 χρόνια.
Ο Πρόεδρος Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της ΕΟΕ, Διευθυντής ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός” κ. Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, αναφέρθηκε στις σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, φαρμακευτικές και χειρουργικές, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν περιστατικά χαμηλού κινδύνου, που χρειάζονται μόνο ενεργό παρακολούθηση και όχι φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία. "Εχουν δοθεί 2 βραβεία Νόμπελ μέχρι σήμερα στην ορμονοθεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη", είπε χαρακτηριστικά, όμως, "Υπάρχουν περιστατικά που χρήζουν παρακολούθησης και όχι επιθετικής θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να είναι καλά ενημερωμένος και να εμπιστευτεί τον γιατρό του", τόνισε ο κ.Γρηγοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε με έμφαση στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, η οποία θα κρίνει τελικά και την πορεία της νόσου.
Τί είναι ο καρκίνος του προστάτη;
Ο προστάτης είναι αδένας που αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα κύτταρα του αδένα. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία και η παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων.
«Ένας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΕ. Ο καρκίνος του προστάτη – εξήγησε – είναι η πιο θανατηφόρος μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών και ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
Πώς γίνεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος;
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο εξετάσεις, τις οποίες θα καθορίσει ο ουρολόγος. Αν κάποια από τις δύο έχει παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός θα υποδείξει τις απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ο εξεταζόμενος πάσχει από καρκίνο του προστάτη ή όχι.
Η πρώτη είναι η εξέταση αίματος για τη διερεύνηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (Prostate Specific Antigen – PSA), το οποίο απελευθερώνεται στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Η μέτρηση υψηλών τιμών PSA εγείρει την υποψία καρκίνου του προστάτη.
Η δεύτερη είναι η δακτυλική εξέταση δια του ορθού, η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση ορισμένων διαταραχών του σχήματος, της υφής ή του μεγέθους του προστάτη, που ενδέχεται να υποδηλώνουν την παρουσία όγκου.
Ο κ. Πούλιας τόνισε πως η πρόληψη αποτελεί ζωτική παράμετρο στην αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη. Στα πρώτα στάδια – είπε – ο όγκος αναπτύσσεται μέσα στον αδένα και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα που να υποδεικνύουν την παρουσία του.
Παθήσεις
Εκτός από τον καρκίνο, υπάρχουν και μία σειρά άλλων παθήσεων του προστάτη που είναι πολύ συχνές στον άνδρα. Καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία και στην αποφυγή υποτροπής τους είναι η έγκαιρη διάγνωση.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.
Η επίπτωσή της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών, εμφανίζει συμπτώματα από την ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται έως 80%, για άνδρες άνω των 80 ετών.
Τα συμπτώματά της εμφανίζονται συνήθως σε έναν στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα 50 και μετά, η συχνότητά της αυξάνεται, για να φτάσει προοδευτικά στο 90% στην ηλικία των 80 ετών. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000 ανδρών και από αυτούς περίπου 350.000 λαμβάνουν συστηματικά κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρά συμπτώματα, με πολύ αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα.
Πολύ συχνές είναι και οι χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες). Περίπου το 35% των ανδρών άνω των 50 ετών έχει χρόνια προστατίτιδα, με δυσάρεστες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους.
Εκστρατεία
Στο πλαίσιο της εβδομάδας παθήσεων του προστάτη, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία θα υλοποιήσει μία σειρά δράσεων, όπως συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τις παθήσεις του προστάτη και περιφερειακές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για το Προστατικό Ειδικό Αντιγόνο (PSA) σε συνεργασία με το Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Ιατρείων Πιστοποιημένης Φροντίδας “iatrica”. Θα μετρηθεί το ολικό ειδικό PSA σε άνδρες ηλικίας από 50 έως 70 ετών.