Μεταρρυθμιστικό σπριντ για ένα νέο ΕΣΥ
Shutterstock
Shutterstock

Μεταρρυθμιστικό σπριντ για ένα νέο ΕΣΥ

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης πραγματοποιούνται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα νοσοκομεία μέχρι τα μικρά Κέντρα Υγείας, με έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και παραδίδονται και θα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σήμερα φαντάζει πιο επείγουσα από ποτέ η ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου ΕΣΥ, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες πολιτών και γιατρών.

Το ΕΣΥ πρωτολειτούργησε πριν από 40 χρόνια και φαίνεται πως σήμερα έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του ρόλο, χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης αλλά και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την ανάγκη επανασχεδιάζει με ταχύτητα το ρόλο του νέου ΕΣΥ.

Πρόσφατα, το εθνικό σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία περιλάμβανε ρυθμίσεις για την άσκηση του ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback), τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Κέντρα Υγείας, και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Από την άλλη, άμεσος στόχος είναι το ΕΣΥ να γίνει αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει την πλήρη αλλαγή του ΕΣΥ σε έναν νέο Οργανισμό ο οποίος θα γίνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η ρύθμιση αυτή θα μετατρέψει ουσιαστικά το σύστημα υγείας σε έναν απολύτως αυτόνομο φορέα, ο οποίος θα διοικείται από ένα νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Οργανισμός που θα δημιουργηθεί θα ελέγχει από τις δαπάνες μέχρι τον αριθμό του προσωπικού και θα έχει την ευθύνη των παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα είναι ο φορέας που θα πληρώνει για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων.

Ωστόσο, ξεκινούν οι σχετικές διεργασίες ώστε το ΕΣΥ να γίνει ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και τα νοσοκομεία να μπορούν να παρέχουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Έμφαση στην πρόληψη

Άλλος μεγάλος στόχος, οι πολίτες, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, να μπορούν με ένα απλό τηλεφώνημα να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται στο σπίτι τους, χωρίς να μετακινηθούν. Η Πρόληψη γίνεται απόλυτη προτεραιότητα για το ΕΣΥ, που πλέον δεν θα εστιάζει μόνο στη θεραπεία αλλά θα φροντίζει την υγεία των πολιτών εκ των προτέρων.

Δεν πρέπει βέβαια, να ξεχνάμε το πρόγραμμα Προλαμβάνω που παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό και αποτελεί στην πραγματικότητα τη συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, με την προσθήκη δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μία από τις πρώτες αιτίες θνητότητας παγκοσμίως.

Τέλος, ζήτημα χρόνου είναι η έναρξη λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ): «Ξεκινάνε τον άλλο μήνα οι κινητές ομάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες είναι ουσιαστικά μικρά βανάκια που με ένα τηλεφώνημα θα μπορεί ο πολίτης να καλεί σε κεντρική γραμμή στο Υπουργείο Υγείας, να μεταφέρεται το σήμα αμέσως στην ΚΟΜΥ και να τον επισκέπτεται στο σπίτι, με γιατρό, νοσηλευτή, ακόμα και κοινωνικό λειτουργό», ανέφερε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του νέου ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Πάτμου.