Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το πειραματικό της φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ επιβράδυνε σημαντικά τη γνωστική και λειτουργική έκπτωση, αποτελέσματα που χαρακτηρίστηκαν «σπουδαία» από τους ειδικούς.
Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή σε σχεδόν 1.200 άτομα με πρώιμες μορφές της νόσου, η δονεμάμπη επιβράδυνε την εξέλιξη των συμπτωμάτων κατά 35% σε διάστημα 18 μηνών, όπως μετρήθηκε από την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινά καθήκοντα όπως η διαχείριση των οικονομικών, η οδήγηση, η ενασχόληση με χόμπι και η συζήτηση για τα τρέχοντα γεγονότα.
Αυτό ακολουθεί τη μείωση της επιδείνωσης κατά 27% που διαπιστώθηκε για τη λεκανεμπάμπη των Biogen και Eisai, το οποίο επίσης ανακηρύχθηκε blockbuster και εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Η Lilly δήλωσε ότι θα υποβάλει ταχέως τα αποτελέσματά της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές.
«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που το donanemab απέδωσε θετικά κλινικά αποτελέσματα με επιτακτική στατιστική σημασία για τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ σε αυτή τη δοκιμή», ανέφερε ο Ντάνιελ Σκοβρόνσκι, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός διευθυντής της Lilly, σε δήλωσή του.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ, δύο βασικές πρωτεΐνες, η ταυ και το αμυλοειδές βήτα, συσσωρεύονται σε δεσμίδες και πλάκες, γνωστές μαζί ως συσσωματώματα, οι οποίες προκαλούν το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και οδηγούν σε συρρίκνωση του εγκεφάλου.
Όπως και η λεκανεμάμπη (επίσης γνωστή με την εμπορική της ονομασία Leqembi), η δονεμάμπη στοχεύει το αμυλοειδές βήτα.
Ο Νικ Φοξ, του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια, δήλωσε ότι αν και το πλήρες σύνολο των δεδομένων δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου «επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή τροποποίησης της νόσου για τη νόσο Αλτσχάιμερ».
«Αυτή η κλινική δοκιμή αποτελεί πραγματική επανάσταση, καταδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης κατά 35% σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ με υψηλό αμυλοειδές βήτα αλλά χαμηλό φορτίο ταυ», πρόσθεσε ο Μαρκ Μπουσέ, επικεφαλής της ομάδας του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια στο University College του Λονδίνου.
Οι παρενέργειες περιλάμβαναν προσωρινό πρήξιμο σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, το οποίο εμφανίστηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο των ασθενών που έλαβαν θεραπεία, καθώς και μικροαιμορραγίες που εμφανίστηκαν στο 31% των ασθενών στο σκέλος της θεραπείας και στο 14% των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.