Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι κάθε ασθενής στην Ελλάδα πρέπει να βρίσκει το φάρμακο που χρειάζεται, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ, του PIF και του ΣΑΦΕΕ, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας. Άκη Σκέρτσου, τόνισε προς κάθε πλευρά ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα από εδώ και μπρος θα βελτιώνεται διαρκώς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας μίλησε για μια ιστορική ημέρα για το υπουργείο Υγείας, καθώς για πρώτη φορά παρουσία όλων των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάστηκαν συνολικά τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής δαπάνης του πρώτου πενταμήνου, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και οι προβλέψεις του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της δαπάνης για το σύνολο του 2024.
«Συμβάλουμε δραστικά στο να πειστούν οι εταιρείες να συμβάλουν και εκείνες για την ομαλή τροφοδοσία της φαρμακευτικής αγοράς, ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην έχουμε διαρκείς ελλείψεις» τόνισε ο Α. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων μίλησε για την ανάγκη προβλεψιμότητας προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις επενδύσεις, παράγοντας οικονομικά, ποιοτικά φάρμακα για την κάλυψη των Ελλήνων.
«Η πολιτική που υλοποιούμε υπακούει σε μια βασική αρχή υπέρ των ασφαλισμένων: θέλουμε να έχουμε το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθένεια στην καλύτερη τιμή, με όρους ανταγωνισμού και υγιούς ανάπτυξης των ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μετά τη συνάντηση.
«Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε η υλοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος με την παράδοση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με όλες τις φαρμακευτικές ενώσεις ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε σχεδόν real time τη συνταγογράφηση ανά φάρμακο και εταιρεία και κατ' επέκταση τη διακύμανση των επιστροφών του claw back προς το ελληνικό δημόσιο. Η πλατφόρμα αυτή προσφέρει διαφάνεια και προβλεψιμότητα και μπορεί να εγγυηθεί μια πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων προς όφελος των πολιτών και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα ψηφιακά εργαλεία που βελτιώνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω της ανάλυσης των πραγματικών και αντικειμενικών δεδομένων της αγοράς» κατέληξε.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη, έχει υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα που έχουν σκοπό τον περιορισμό αυτής και κατ’ επέκταση του clawback.
Οι εντατικοί έλεγχοι στη συνταγογράφηση, με τον ΕΟΠΥΥ να ελέγχει πολύ στενά τους γιατρούς ανά την Ελλάδα για υπερσυνταγογράφηση, δηλώνουν τη διάθεση να μπει ένα «φρένο» σε φαινόμενα μη αιτιολογημένης συνταγογράφησης. Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην εφαρμογή των νόμων που προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα και αφαίρεση του δικαιώματος να συνταγογραφούν σε γιατρούς που παραβλέπουν το νόμο, δίνοντάς τους παρ’ όλα αυτά το δικαίωμα να αιτιολογήσουν γιατί έχουν ξεφύγει στις συνταγές φαρμάκων. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει ήδη τη διακοπή των συμβάσεων 50 γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Το Ψηφιακό Αποθετήριο των εξετάσεων είναι ένα μέτρο που εφαρμόζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μεταξύ άλλων, για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόκειται για το προσωπικό ηλεκτρονικό αρχείο με το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη (που μέχρι σήμερα περιλάμβανε παραπεμπτικά, συνταγογραφήσεις και ραντεβού) όπου καταχωρούνται πλέον και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε ο θεράπων ιατρός να έχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη διαχείριση κάθε περιστατικού. Το σημαντικό εδώ είναι ότι πλέον η αυτόματη ενημέρωση των τιμών από τις διαγνωστικές εξετάσεις που είναι ψηφιοποιημένες δεν επιτρέπει στο γιατρό να συνταγογραφεί κατά βούληση.
Στη μείωση της δαπάνης στοχεύει και ο έλεγχος των σκευασμάτων που χορηγούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) και των ακριβών θεραπειών που εισάγονται στη χώρα με παραγγελίες από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.