Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που σημαίνει ότι συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Ο ανθρώπινος οργανισμός στέλνει μηνύματα επιταχύνοντας την αύξηση του δέρματος. Νέα κύτταρα συσσωρεύονται σε μπαλώματα που καλύπτονται από παχιά λέπια.
Υπάρχουν δερματικές παθήσεις, που μοιάζουν με ψωρίαση, με καθεμία από αυτές να χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση.
Έκζεμα
Το έκζεμα είναι μια ομάδα δερματικών παθήσεων που προκαλούν ερυθρότητα, φλεγμονή και κνησμό. Η πιο κοινή ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα και είναι συχνά αυτό που αποκαλούν «έκζεμα».
Όπως και με την ψωρίαση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το έκζεμα προέρχεται από ελαττωματικά γονίδια που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά δεν είναι αυτοάνοση ασθένεια. Το γονίδιο μπορεί να εμποδίσει το σώμα να παράγει αρκετή φιλαγκρίνη, μια πρωτεΐνη που προστατεύει το ανώτερο στρώμα του δέρματος.
Το έκζεμα μπορεί να μοιάζει με ψωρίαση λόγω της ερυθρότητας και των ξηρών μπαλωμάτων που δημιουργεί. Αλλά δεν έχει τα παχιά ασημένια λέπια της ψωρίασης. Το δέρμα είναι πιο πιθανό να είναι ξηρό. Μπορεί επίσης να εμφανίσει ρωγμές που στάζουν ή αιμορραγούν.
Το έκζεμα ξεκινά συχνά στην παιδική ηλικία, μερικοί άνθρωποι όμως το ξεπερνούν.
Τόσο το έκζεμα όσο και η ψωρίαση μπορεί να ποικίλουν από ήπιο έως σοβαρό βαθμό και να επηρεάσουν το δέρμα οπουδήποτε στο σώμα. Αλλά το έκζεμα είναι συνήθως μέσα στους αγκώνες και στο πίσω μέρος των γονάτων. Η ψωρίαση είναι πιο συχνή στα γόνατα και στους αγκώνες.
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ένας άλλος τύπος εκζέματος. Είναι σχεδόν πάντα στο τριχωτό της κεφαλής και σε λιπαρά μέρη του προσώπου όπου υπαρχουν σμηγματογόνοι αδένες ή αδένες που παράγουν λάδι. Τα ενδεικτικά σημάδια είναι κόκκινες περιοχές καλυμμένες με λέπια.
Τα λέπια είναι διαφορετικά από αυτά της ψωρίασης. Συχνά είναι λευκά ή κίτρινα παρά ασημί και έχουν λιπαρή αίσθηση. Τα λέπια της ψωρίασης τείνουν να είναι ξηρά. Τα λέπια της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας επίσης δεν είναι τόσο παχιά ή τόσο καλά καθορισμένα όσο οι πλάκες ψωρίασης. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις, ειδικά όταν εμφανίζεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής.
Ερεθιστική ή αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής
Αυτά είναι δύο άλλα κοινά είδη εκζέματος. Προκαλούν τον ίδιο τύπο κνησμώδους, κόκκινου, φλεγμονώδους εξανθήματος με την ατοπική δερματίτιδα. Η αιτία είναι ένα ερεθιστικό ή ένα αλλεργιογόνο που έρχεται σε επαφή με το δέρμα, συχνά με τα χέρια ή τα πόδια.
Αυτές οι μορφές δερματίτιδας προέρχονται από τον κόσμο γύρω, οπότε αν μπορεί να αποφευχθούν τα ερεθίσματα, δεν θα εμφανιστεί εξάνθημα.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα θα σχηματίσει φουσκάλες, θα ρέει αίμα και θα ξεφλουδίσει. Όμως τα συμπτώματα υποχωρούν με τον καιρό. Εάν παρατηρηθεί απολέπιση, θα είναι διαφορετική από τα παχιά ασημένια λέπια της ψωρίασης.
Παραψωρίαση
Η παραψωρίαση είναι τόσο παρόμοια με την ψωρίαση που είναι ίδια ακόμη και στο όνομά της. Τα μπαλώματα είναι περισσότερο ροζ παρά κόκκινα και τα λέπια είναι πιο λεπτά.
Μπορεί να μην εμφανιστούν συμπτώματα ή να χρειαστεί κάποιος θεραπεία. Σε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, η παραψωρίαση μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο του δέρματος που ονομάζεται δερματικό λέμφωμα Τ-κυττάρων.
Καρκίνος του δέρματος
Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) και από το σολάριουμ. Οι περισσότερες μορφές είναι πολύ θεραπεύσιμες, ειδικά όταν εντοπίζονται νωρίς.
Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του δέρματος μπορεί να μιμούνται την ψωρίαση. Μπορεί να εμφανιστεί ως φολιδωτό ροζ ή κόκκινο «έμπλαστρο». Μερικές φορές, αυτό είναι το μόνο σημάδι. Αλλά όπως και με την ψωρίαση, η περιοχή μπορεί επίσης να έχει φαγούρα.
Εάν κάποιος έχει ψωρίαση, μπορεί να είναι δύσκολο να πει εάν είναι καρκίνος ή η έναρξη μιας άλλης πλάκας. Ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει.
Κεράτωση pilaris
Όταν κάποιος παρουσιάσει κεράτωση pilaris, οι θύλακες των τριχών του φράσσονται με υπερβολική ποσότητα της πρωτεΐνης κερατίνης που προστατεύει το δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι ανώμαλα, τραχιά μπαλώματα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να ξεκινήσει ως μικρά κόκκινα εξογκώματα. Αλλά σε αντίθεση με την ψωρίαση, η κεράτωση pilaris δεν θεωρείται ασθένεια. Είναι περισσότερο ενοχλητική.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν αυτή τη συσσώρευση κερατίνης, αλλά είναι μια κατάσταση που συνδέεται με τα γονίδια. Τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν πιο συχνά κεράτωση pilaris. Τείνει να υποχωρεί στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Θα φανεί επίσης σε διαφορετικές περιοχές του σώματος από την ψωρίαση, όπως οι βραχίονες και οι μηροί.
Pityriasis Rosea
Η Pityriasis rosea είναι ένα δερματικό πρόβλημα που μπορεί να μοιάζει με ψωρίαση επειδή εμφανίζεται ως φολιδωτό εξάνθημα με καθορισμένο σχήμα. Όπως και η ψωρίαση, μπορεί να ξεκινήσει με μικρό μέγεθος. Τείνει να εμφανίζεται σε διαφορετικές περιοχές από την ψωρίαση: στο στομάχι, το στήθος ή την πλάτη. Σε 1 ή 2 εβδομάδες, μπορεί να εξαπλωθεί με την εμφάνιση περισσότερων μικρών, φολιδωτών περιοχών.
Σε αντίθεση με την ψωρίαση, πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα μικρόβιο που προκαλεί πρώτα μια ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού και συνήθως υποχωρεί από μόνο του μέσα σε λίγους μήνες. Εάν ακολουθείται από έντονη φαγούρα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει θεραπείες.
Ομαλός λειχήν
Πρόκειται για μια λοίμωξη που προκαλείται από έναν μύκητα.
Όπως και με την ψωρίαση, μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα. Εξαρτάται από το πού ήρθε το δέρμα σε επαφή με τον μύκητα. Συμβαίνει συχνά στον κορμό, τους γλουτούς και τα άκρα.
Σε αντίθεση με την ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας είναι μεταδοτικός. Η επαφή δέρμα με δέρμα με ένα μολυσμένο άτομο είναι ο πιο πιθανός τρόπος για να κολλήσει κάποιος. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί.
Κνίδωση
Οι κνίδωση είναι ένας άλλος τύπος αλλεργικής αντίδρασης. Συχνά, οι φλεγμονές ξεσπούν όταν τρώει κάποιος ή αγγίζει ένα αλλεργιογόνο που προκαλεί πρήξιμο στο δέρμα. Όπως η ψωρίαση, η κνίδωση μπορεί να προκληθεί από το στρες και ορισμένους τύπους λοιμώξεων.
Μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τις «κυψέλες» που εμφανίζονται στο δέρμα με την ψωρίαση. Και οι δύο μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες καταστάσεις και να έχουν συναισθηματικό τίμημα.
Η θεραπεία όμως, είναι πολύ διαφορετική. Οι κυψέλες μπορούν συχνά να βοηθηθούν από αντιισταμινικά, τα οποία σταματούν τις χημικές ουσίες που προκαλούν την αντίδραση.
Ακμή
Η ακμή ξεκινά συχνά με φραγμένους πόρους στο δέρμα. ΟΙ εξάρσεις περιλαμβάνουν μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και σπυράκια και παρουσιάζονται συνήθως στο πρόσωπο και μερικές φορές στην πλάτη και στο στήθος.
Όταν τα βακτήρια αναμειγνύονται με τα παγιδευμένα υπολείμματα και πολλαπλασιάζονται, τα σπυράκια μπορεί να γίνουν κόκκινα από φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συγχέεται με την ψωρίαση
Η ακμή που γίνεται βαθιές φλύκταινες ή κύστεις μπορεί να μοιάζει με άλλη μορφή ψωρίασης: φλυκταινώδη ψωρίαση. Είναι γνωστή για τις γεμάτες πύον φουσκάλες της. Σε αντίθεση με την ακμή, η φλυκταινώδης ψωρίαση εμφανίζεται συχνά στα χέρια και τα πόδια και μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
Η ακμή, όπως και η ψωρίαση, μπορεί να είναι στα γονίδια. Μερικές φορές, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ακμή, αλλά αυτό συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους από ό,τι με την ψωρίαση. Το άγχος μπορεί να ενισχύσει τις ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα και που προκαλούν περισσότερη παραγωγή ελαίου με αποτέλεσμα περισσότερους φραγμένους πόρους.
Ροδόχρους ακμή
Η ροδόχρους ακμή θεωρούνταν παλαιότερα ως ένα είδος ακμής επειδή προκαλεί ερυθρότητα από ορατά τριχοειδή αγγεία και σπυράκια γεμάτα πύον στο πρόσωπο. Τα κόκκινα μπαλώματά του μπορεί να συγχέονται με την ψωρίαση (καθώς και άλλες δερματικές παθήσεις), αλλά αυτά τα δύο δεν σχετίζονται μεταξύ τους.
Ένα χαρακτηριστικό της ροδόχρου ακμής είναι ότι μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, σε ορισμένες περιπτώσεις χοντραίνοντας το δέρμα της μύτης και κάνοντάς το να φαίνεται μεγαλύτερο. Δεν είναι σαφές γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν ροδόχρου ακμή και άλλοι όχι. Τείνει να εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες.