Η πολιομυελίτιδα μοιάζει σαν εφιάλτης από το παρελθόν. Έστω και ένα κρούσμα μπορεί να σημάνει διεθνή συναγερμό…
Το 1988, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την πολιομυελίτιδα στις εκριζωμένες νόσους, ύστερα από πολλά χρόνια άνισης μάχης με τις επιπτώσεις αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας που προκαλεί παράλυση και θάνατο.
Στις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, οπότε και κυκλοφόρησε το εμβόλιο, η πολιομυελίτιδα προκαλούσε παράλυση σε 1000 παιδιά τη μέρα…
Με τα προγράμματα εμβολιασμού, τα κρούσματα μειώθηκαν πάνω από 99%. Ωστόσο, η πολιομυελίτιδα συνεχίζει να «κυκλοφορεί» και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο κατέγραψε κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, αφού υπάρχουν ακόμη περιοχές του πλανήτη ανεπαρκώς εμβολιασμένες κατά της πολιομυελίτιδας. Αυτοί οι «θύλακες ελλιπούς ανοσίας» – που πιθανόν να αυξήθηκαν την περίοδο της πανδημίας λόγω εμβολιαστικής αμέλειας – θα μπορούσαν να γίνουν αφορμή για επανεμφάνιση αυτής της εξαφανισμένης και καταστροφικής νόσου.
Η φετινή, λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας είναι μια αφορμή για υπενθύμιση της σημασίας του εμβολιασμού.
«Η πολιομυελίτιδα παραμένει μια διεθνής απειλή για την υγεία. Είναι μια απειλή που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και έχουμε το προληπτικό εργαλείο. Η ΕΕ παρέμεινε απαλλαγμένη από πολιομυελίτιδα για 20 χρόνια χάρη στον ευρύ εμβολιασμό που επιτύχαμε εναντίον της. Όμως, η πρόσφατη ανακάλυψη του ιού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μας υπενθυμίζουν έντονα ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Για να προλάβουμε οποιαδήποτε πιθανή επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας, καλούμε τα κράτη μέλη της ΕΕ να επανεξετάσουν την εμβολιαστική κάλυψη και να αντιμετωπίσουν τυχόν κενά ανοσίας στον πληθυσμό τους. Καλούμε επίσης τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν συστήματα επιτήρησης για τον εντοπισμό της κυκλοφορίας του ιού», δηλώνουν η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC), Andrea Ammon.
Τι είναι η πολιομυελίτιδα
Η πολιομυελίτιδα είναι μια ιογενής νόσος που πλήττει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής αλλά και από την επαφή και από μολυσμένες επιφάνειες. Εμφανίζεται χωρίς ή με ήπια συμπτώματα (πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό, διάρροια), η χειρότερη επιπλοκή της είναι η παράλυση. Έως και 15% των ασθενών που παραλύουν, πεθαίνουν.
Η πολιομυελίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά κυρίως πλήττει βρέφη και μικρά παιδιά. Πριν παρασκευαστεί το σωτήριο εμβόλιο, εθεωρείτο βέβαιο ότι όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών θα «κολλήσουν» πολιομυελίτιδα.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την πολιομυελίτιδα και η παράλυση που προκαλείται από τη νόσο είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, η πολιομυελίτιδα μπορεί να προληφθεί 100% με τον εμβολιασμό.
Σήμερα η πολιομυελίτιδα ενδημεί σε δύο χώρες, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ σποραδικά κρούσματα εμφανίζονται σε πληθυσμούς με ελλιπή ανοσία σε διάφορες χώρες.