Στα Χανιά, σχολείο έκλεισε λόγω κρουσμάτων νορβηγικής ψώρας, προκαλώντας ανησυχία, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και σε ολόκληρο το νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές περιμένουν εκ νέου οδηγίες για να δουν τι θα κάνουν. Στο προσωπικό και στους μαθητές του σχολείου, πάντως, συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη σε χάπι.
Οι οδηγίες, στην περίπτωση της νορβηγικής ψώρας είναι σαφείς, τονίζοντας ότι πρέπει να αρχίζει αμέσως η αγωγή για να αποφευχθεί επιδημία.
Οι θάνατοι που συνδέονται με ψώρα είναι σπάνιοι, αλλά δεν είναι απίθανο μια λοίμωξη από ψώρα να οδηγήσει σε θανατηφόρες επιπλοκές σε ορισμένους ασθενείς, αναφέρει το CBS.
«Είναι μία ειδική μορφή ψώρας που ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία πριν 170 χρόνια. Είναι μία ειδική μορφή που προσβάλει ειδικούς πληθυσμούς. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, ακόμα και με ένα τυχαίο άγγιγμα, με αντικείμενα και ρούχα. Χρειάζεται προσεκτική επιδημιολογική προσέγγιση του χώρου που χρησιμοποίησε ο μαθητής», ανέφερε μιλώντας για το περιστατικό στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Πώς μεταδίδεται
Η ψώρα είναι δερματική νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα και μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπου υπάρχει στενή σωματική και δέρμα-με-δέρμα επαφή. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων.
Η «νορβηγική» ψώρα είναι βαρύτερη και πολύ μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που εμφανίζεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή άτομα με αναπηρία, με εκτεταμένη παρουσία δερματικών βλαβών (εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων-υπερκερατωσικών πλακών, πεπαχυσμένων «κρουστών», λεπιών), που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη άμεση δερματική επαφή με τον πάσχοντα ή με επιμολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο πάσχων (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα).
Τα συμπτώματα
Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της ψώρας είναι ο επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες, και οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες (συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες, σαν «σπιθουράκια»), που μπορεί να αφορούν, σε μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε συνήθη σημεία προσβολής, όπως π.χ. ανάμεσα στα δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, μασχάλες, θηλές, γεννητική περιοχή, οσφυϊκή περιοχή (μέση), ανάμεσα στις ωμοπλάτες, κοιλιακή χώρα-περιοχή «ζώνης», γλουτούς, γόνατα. Μπορεί, επίσης, να παρουσιασθούν πληγές, λόγω του ξυσίματος, και οι πληγές αυτές να επιμολυνθούν από βακτήρια (π.χ. από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο).
Οι ασθενείς με νορβηγική ψώρα μπορεί να μην εμφανίζουν τα συμπτώματα που παρατηρούνται στην κλασική ψώρα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν το χαρακτηριστικό εξάνθημα και ο κνησμός (φαγούρα) μπορεί να είναι ήπιος ή να απουσιάζει.
Περίοδος μετάδοσης
Η περίοδος μετάδοσης διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενήλικων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.
Παράγοντες κινδύνου
Τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νορβηγικής ψώρας είναι:
Οι ηλικιωμένοι
Άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως άτομα με HIV/AIDS
Άτομα με παθήσεις που τους εμποδίζουν από τον κνησμό ή/και το ξύσιμο (τραυματισμός νωτιαίου μυελού, παράλυση, απώλεια αίσθησης, σοβαρές παθήσεις ψυχικής ή συμπεριφορικής υγείας).
Θεραπεία
Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη αντι-ψωρικών παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Η από του δέρματος αντι-ψωρική αγωγή πρέπει να παραμένει στο σώμα για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα, πριν απομακρυνθεί με νερό, ενώ, μετά την αγωγή, πρέπει να χρησιμοποιηθούν καθαρά ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Ανάλογα με το αντι-ψωρικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται μπορεί να χρειασθούν αλλεπάλληλες επαλείψεις/ εφαρμογές, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Προφυλακτική θεραπεία πρέπει να λάβουν και όλοι όσοι θεωρούνται στενές επαφές των πασχόντων, ταυτόχρονα με τους πάσχοντες. Μικροσκοπικές σήραγγες μπορεί ενίοτε να διακρίνονται στο δέρμα, συνήθως στις μεσο-δακτύλιες πτυχές, στους καρπούς, τους αγκώνες, τα γόνατα, τη γεννητική περιοχή, το στήθος, τις ωμοπλάτες.
Οι ασθενείς με νορβηγική ψώρα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορη και επιθετική ιατρική θεραπεία για την προσβολή τους, λόγω του κινδύνου επιπλοκών, όπως η σηψαιμία, και για την πρόληψη κρουσμάτων ψώρας.
Οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από ψώρα είναι η Ινδονησία, η Κίνα, το Ανατολικό Τιμόρ, το Βανουάτου και τα Φίτζι (130,91). Η ψώρα είναι εξαιρετικά συχνή, επηρεάζοντας περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ σε όλη τη Μ. Βρετανία είναι πολύ πάνω από τα τυπικά επίπεδα. Οι πηγές αναφέρουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα σε οίκους φροντίδας και πανεπιστημιακά καταλύματα.