Το καλοκαίρι είναι μια εποχή διασκέδασης και απόλαυσης, διακοπών, κατασκήνωσης και οικογενειακών εκδρομών. Αλλά πολλές δημοφιλείς δραστηριότητες του καλοκαιριού, όπως το κολύμπι, μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την ασφάλεια των ανθρώπων που κάνουν διακοπές, ειδικά για τα μάτια και τα αυτιά τους.
Η Usiwoma Abugo, MD, οφθαλμίατρος στο Norfolk, VA, και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, είπε πως : Το κολύμπι με φακούς επαφής είναι επικίνδυνο. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν στους φακούς και να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, ακόμα και απειλητικό για την όραση κεντρικό έλκος του κερατοειδούς. Αυτός ο τραυματισμός θα μπορεί να αποφευχθεί αν δεν κολυμπούν οι άνθρωποι με φακούς επαφής. Αντίθετα, είπε η Abugo, θα πρέπει να φορούν συνταγογραφούμενα γυαλιά.
Φροντίδα των ματιών το καλοκαίρι
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου του Ophthalmic Epidemiology εξέτασε μοτίβα αναζητήσεων στο διαδίκτυο για συμπτώματα ματιών, όπως ερυθρότητα, ξηρότητα, ροζ μάτια και πόνο. Οι ερευνητές ανέλυσαν δημόσια διαθέσιμα δεδομένα του Google Trends από τις Ηνωμένες Πολιτείες από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Σχεδόν οι μισοί από τους ερευνητές (45%) είχαν εποχιακά μοτίβα. Για παράδειγμα, οι αναζητήσεις για ερυθρότητα των ματιών κορυφώθηκαν την άνοιξη, κάτι που οι συγγραφείς υποθέτουν ότι μπορεί να συνδέεται με την ώρα αιχμής για αλλεργίες. Οι αναζητήσεις για πόνο στα μάτια ήταν υψηλότερες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι που υπέθεσαν ότι μπορεί να συνδέεται με οφθαλμικό τραύμα.
Τα πυροτεχνήματα είναι μια άλλη κοινή αιτία τραύματος στα μάτια, είπε η Abugo. «Τα πυροτεχνήματα είναι όμορφα, αλλά μπορεί επίσης να τυφλώσουν λόγω ρήξης των ματιών, επιφανειακών γρατσουνιών και εγκαυμάτων, οπότε φροντίστε να αφήσετε τον χειρισμό τους σε επαγγελματίες», είπε.
«Αν βρίσκεστε μπροστά σε πυροτεχνήματα, ακόμα και ως παρευρισκόμενος, θα πρέπει να φοράτε προστασία ματιών», συνέχισε.
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να μένουν τουλάχιστον 35 πόδια μακριά από επίγεια πυροτεχνήματα και περίπου 150 πόδια από εναέρια πυροτεχνήματα.
Η Abugo προτείνει από την άλλη, σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία, να φορούν γυαλιά ηλίου που παρέχουν 100% προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν προβλήματα στα μάτια στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη στα μάτια».
Είπε ακόμα ότι όταν το φως του ήλιου ακτινοβολεί από επιφάνειες υψηλής ανακλαστικότητας, όπως το νερό και η άμμος (ή τον χειμώνα ο πάγος και το χιόνι), «οι ακτίνες UV του ήλιου καίνε την επιφάνεια του ματιού, προκαλώντας πόνο, ερυθρότητα, θαμπάδα, ακόμη και προσωρινή απώλεια όρασης. Το να φοράτε τα σωστά γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο με φαρδύ πλαίσιο για πρόσθετη προστασία των ματιών μπορεί να βοηθήσει».
Επομένως, είτε κατά την άθληση είτε για κηπουρική ή επισκευή, να φοριούνται πάντα κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά. Η Abugo είπε ότι περισσότεροι από τους μισούς τραυματισμούς των ματιών συμβαίνουν στο σπίτι, ωστόσο μόνο ένας στους τρεις ανθρώπους φοράει προστασία ματιών όταν πρέπει.
Προστασία των ματιών των παιδιών
Η Abugo είπε ότι ορισμένα «εκπληκτικά στατιστικά στοιχεία» σχετίζονται με τον τραυματισμό των ματιών σε παιδιά κάτω των 18 ετών, πολλά από τα οποία συνδέονται με πυροτεχνήματα. Αλλά μαζί με τα καλοκαιρινά πυροτεχνήματα, τα οχήματα παντός εδάφους είναι ένας άλλος ένοχος. Η οδήγησή τους από παιδιά κάτω των 16 ετών ευθύνεται για το 30% ή περισσότερο των νοσηλειών με τραυματισμό κατά την οδήγηση αυτών των οχημάτων, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από κοψίματα βλεφάρων και κατάγματα των οστών γύρω από το μάτι έως μόνιμη τύφλωση από βλάβη του οπτικού νεύρου. «Λόγω αυτών των κινδύνων, προστατευτικά γυαλιά και κράνη πρέπει να φορούν όλοι οι χειριστές ενός οχήματος παντός εδάφους, αλλά κυρίως τα παιδιά», είπε.
Επισήμανε ακόμα ότι υπάρχει μια «κοινή παρανόηση ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά δεν χρειάζεται να φορούν γυαλιά ηλίου». Αλλά όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να φοράνε 100% γυαλιά ηλίου, αντηλιακά και καπέλα με προστασία UV όποτε βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
Οι Ήχοι του Καλοκαιριού
Η Jennifer Schumacher, γιατρός ακοολογίας, είπε ότι το καλοκαίρι θέτει μια σειρά από ζητήματα που μπορεί να βλάψουν το αυτί.
«Ένας από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους προέρχεται από τον θόρυβο», είπε. Αυτό περιλαμβάνει τον θόρυβο των πυροτεχνημάτων, αλλά περιλαμβάνει επίσης τον θόρυβο από συναυλίες και μουσικά φεστιβάλ, τα οποία έχουν συνήθως πολύ δυνατή μουσική και είναι πιο συνηθισμένα το καλοκαίρι.
«Όταν ακούτε ήχους που όχι μόνο είναι πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο έντασης – συνήθως θεωρούνται περίπου τα 85 ντεσιμπέλ – αλλά διαρκούν πολύ, πράγμα που συμβαίνει, κατά τη διάρκεια ενός μουσικού φεστιβάλ, αυτός ο συνδυασμός έντασης και διάρκειας μπορεί να βλάψει μόνιμα την ακοή», είπε. Η ζημιά μπορεί να μην συμβεί αμέσως, αλλά μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου. «Συνολικά, βλέπουμε νέους ανθρώπους –ακόμα και εφήβους– να εμφανίζουν απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο», είπε.
Συμβουλεύει τη χρήση ωτοασπίδων. «Ορισμένοι τύποι ωτοασπίδων, που είναι πιο προσβάσιμοι, είναι διαθέσιμοι σε οποιοδήποτε φαρμακείο και συνοδεύονται από οδηγίες για το πώς να τα τοποθετήσετε σωστά», είπε.
Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις ωτοασπίδες είναι αφρός και, παρόλο που κάνουν τους δυνατούς θορύβους πιο ασφαλείς, μπορεί επίσης να σβήσουν ή να παραμορφώσουν τον τρόπο που ακούγεται η μουσική. «Το να ακούς πνιχτή ή παραμορφωμένη μουσική ακυρώνει το νόημα του να πηγαίνεις σε μια συναυλία επειδή η μουσική είναι λιγότερο ευχάριστη», είπε η Schumacher.
Συμβουλεύει να χρησιμοποιηθούν ωτοασπίδες που είναι ειδικά κατασκευασμένες για να ταιριάζουν στα αυτιά. Η συνολική ένταση μειώνεται, αλλά η συχνότητα δεν παραμορφώνεται και ο ήχος δεν σβήνει.
Αναγνώρισε ότι αυτές οι ωτοασπίδες – που μπορούν να αγοραστούν μέσω ακοολόγου ή γιατρό αυτιών, μύτης και λαιμού (ΩΡΛ) : «Δεν είναι φθηνές, είπε. Αλλά αξίζουν τον κόπο αν θέλετε να διατηρήσετε την ακοή σας και να απολαύσετε τη μουσική σας ταυτόχρονα».
Φροντίδα αυτιών σε νερό και αέρα
Το κολύμπι ενέχει επίσης κινδύνους για τα αυτιά, είπε η Schumacher. Ένα είναι το αυτί του κολυμβητή, συνήθως μια βακτηριακή λοίμωξη (αν και μπορεί επίσης να προκληθεί από μύκητα) στον ακουστικό πόρο ή στο εξωτερικό αυτί. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα στο αυτί, πόνο (συχνά σοβαρό), προβλήματα ακοής (ο ήχος μπορεί να φαίνεται πνιγμένος) ή εκροή υγρού ή πύου από το αυτί.
Μια λιγότερο συχνή πάθηση είναι το αυτί του σέρφερ, όπου ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στον ακουστικό πόρο μετά από επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη έκθεση σε κρύο νερό.
«Δεδομένου ότι οι σέρφερ τείνουν να βρίσκονται σε κρύο νερό όλες τις εποχές του χρόνου, η πάθηση σχετίζεται με αυτούς, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλους ανθρώπους και μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε η Schumacher.
«Για να αποφύγετε και τις δύο καταστάσεις, είναι χρήσιμο να φοράτε ωτοασπίδες. Οι ωτοασπίδες που χορηγούνται χωρίς συνταγή για κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αν είστε πραγματικά επιρρεπείς σε μολύνσεις του αυτιού ή κάνετε πολύ κολύμπι, αξίζει να έχετε ωτοασπίδες προσαρμοσμένες στα αυτιά σας, είπε. Αυτές είναι διαφορετικές από τις ωτοασπίδες που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του επιπέδου θορύβου. Αντίθετα, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προστατεύουν τα αυτιά κατά την έκθεση στο νερό. Μπορείτε να τα πάρετε με οδηγίες από ακουολόγους και ΩΡΛ».
Τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί επίσης, να είναι αιτίες προβλημάτων για τα αυτιά, ειδικά κατά την απογείωση και την προσγείωση. «Η πίεση του αέρα αλλάζει με τις αλλαγές στο υψόμετρο», είπε η Schumacher. «Είναι δουλειά των ειδικών σωλήνων των αυτιών, που τρέχουν από το τύμπανο στο λαιμό, να εξισορροπήσουν αυτή την πίεση. Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, οι επιβάτες μπορεί να νιώθουν τα αυτιά τους βουλωμένα ή ακόμα και αρκετά επώδυνα».
Όταν κινείται το σαγόνι για χασμουρητό, καταπίνοντας, μασώντας τσίχλα ή πιπιλίζοντας καραμέλα, μπορεί να εξισορροπηθεί η πίεση. «Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό», είπε η Schumacher.
Αλλά αν αυτές οι κινήσεις της γνάθου δε λειτουργούν, προτείνει ειδικές ωτοασπίδες που ονομάζονται EarPlanes, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό. Μπορεί να τις προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από τα φαρμακεία ή τα καταστήματα με είδη δώρων των αεροδρομίων και στο διαδίκτυο.
Εάν κανένα από αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετό, μπορεί να συμβουλευτεί έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να συστήσει ή να συνταγογραφήσει ένα ρινικό σπρέι ή άλλο φάρμακο.
Η Schumacher είπε ότι προβλήματα υψομέτρου μπορεί να προκύψουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών αλλά και κατά την ορειβασία. «Αν αλλάζετε υψόμετρο, σταματήστε, κάντε διαλείμματα και ασχοληθείτε με κινήσεις των γνάθων. Και δεν θα κάνει κακό να δοκιμάσετε και τα EarPlanes. Μόλις φτάσετε στο υψόμετρο και το έχετε συνηθίσει, ελπίζουμε ότι αυτή η πίεση θα εξισορροπηθεί και δεν θα νιώσετε άλλη ενόχληση».
Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης σε βαθιά θάλασσα, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν βαρύ τραύμα στο αυτί, που προκαλείται από τις αλλαγές στην πίεση. «Θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο και άριστα εκπαιδευμένο εκπαιδευτή καταδύσεων που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτού του είδους τη βλάβη στο αυτί – και σε άλλα μέρη του σώματος επίσης», προέτρεψε.
Η λήψη απλών αλλά εμπεριστατωμένων προφυλάξεων μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το καλοκαίρι θα είναι ασφαλές, χωρίς τραυματισμούς ή μακροχρόνιες ζημιές και γεμάτο υπέροχες αναμνήσεις.