Σε ισχύ η ρύθμιση για την άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ
shutterstock
shutterstock

Σε ισχύ η ρύθμιση για την άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την εργασία στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ
 
Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική, αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τόνισε ότι τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη προσέλευση νέων γιατρών. 
 
Ο υπουργός Υγείας προχώρησε στη συγκεκριμένη ανάρτηση με αφορμή τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ που καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ. 
 
Η απόφαση προβλέπει τη διαδικασία υποβολής αίτησης και την τήρηση αρχείου, τις ειδικότερες προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας, το περιεχόμενο και τη χρονική διάρκεια της αποφάσεως περί χορήγησης της άδειας, τις αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου για την τήρηση των όρων, καθώς και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεως των όρων χορήγησης της άδειας. 

Προϋποθέσεις 
 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι ιατροί και οδοντίατροι του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής. Κατ’ εξαίρεση, όσοι υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ., καθώς και στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», δύνανται, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης.

Ειδικότερα, δύνανται να δια τηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/ εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες αποκλείεται να παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας. Εξαιρούνται οι προσωπικοί ιατροί κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., από τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό, όπως αυτός καθορίζεται κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4238/2014 (Α’ 38) 
 
Ανάρτηση υπουργού Υγείας 

Ο υπουργός  Υγείας, κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «Είμαι υπερήφανος που επί θητείας μου έγινε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ από την ίδρυση του. Το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική. Με όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσέλευση στις προσκλήσεις μας για πρόσληψη νέων γιατρών». 

H ανάρτηση Γεωργιάδη στο X 


 Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ανασκόπησή του 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανασκόπησή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ, δηλώνοντας ότι «θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε πιο θελκτικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς, τόσο με περαιτέρω αύξηση των αποδοχών τους, όσο και με άλλες παρεμβάσεις που όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Γι’ αυτό παίρνουμε και μέτρα αμέσου αποδόσεως, όπως η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς σε περιοχές όπου το τοπικό νοσοκομείο έχει ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες -παρά τις διαδοχικές προκηρύξεις θέσεων- να κάνουν, φυσικά με αμοιβή, δύο με τρεις εφημερίες τον μήνα. Έτσι, οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ δε θα επιβαρύνονται σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που τους ωθεί ευκολότερα σε παραίτηση. Τονίζω ότι αυτό το μέτρο είναι απολύτως έκτακτο και όχι σε μόνιμη βάση. Τους καλώ να ανταποκριθούν, θυμίζοντας απλώς ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ο ιδιώτης γιατρός αποτελεί μέρος του ΕΣΥ».