Σε τροχιά το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου
Shutterstock
Shutterstock
Σπύρος Δοξιάδης

Σε τροχιά το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης «Σπύρος Δοξιάδης» για τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου στη δημόσια υγεία μπαίνει ξανά σε τροχιά από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Το εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τη δημόσια υγεία, «Σπύρος Δοξιάδης», προστέθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της Ελλάδας και άπτεται σε τρεις πυλώνες της δημόσιας υγείας: Πρωτογενής & δευτερογενής πρόληψη και μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας, ενώ περιλαμβάνει πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο, η εστίαση έχει πέσει στην έγκαιρη ανίχνευση των κοινών μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΜΣ) στο γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με αυτές τις προτεραιότητες, έχουν καθοριστεί τέσσερα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου:

  • Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού για 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών,
  • πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών,
  • έλεγχος καρδιαγγειακών νοσημάτων για 5,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 30-70 ετών και
  • πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου για 3,8 εκατ. άτομα ηλικίας 50-70 ετών.

Μετά την έναρξη του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού, η εφαρμογή του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν η επόμενη στη σειρά, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την υγεία

Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, που απευθύνεται σε εκατομμύρια ενήλικες πολίτες και η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες.

Τις επόμενες μέρες ξεκινάει το άλλο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αναμένεται να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2024. «Με την πρόληψη ως κλειδί για την υπεράσπιση της υγείας μας και τις τακτικές εξετάσεις ως το βήμα προς μια ζωή γεμάτη ευεξία, καθιστούμε την υγεία κάθε ανθρώπου προτεραιότητα και αναδεικνύουμε ένα υγιές μέλλον», ανέφερε σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αφορά περίπου 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών και παρέχει δωρεάν εξετάσεις test-pap, HPV-DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, με την ασφαλή και εξειδικευμένη εξέταση από ειδικούς γιατρούς.

Υλοποιείται με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και καλύπτει όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες».

Ωφελούμενες του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας Ελληνίδες πολίτες και γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών
  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα
  • δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής

Η διαδικασία για τη διενέργεια των εξετάσεων

Οι γυναίκες θα ενημερωθούν μέσω SMS για την έναρξη των εξετάσεών τους, ακολουθώντας το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στο πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Όσες ωφελούμενες έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία συνταγογράφησης άυλων παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, ενημερώνονται για την αυτόματη έκδοση του παραπεμπτικού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο ή/και με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Σχετική υπενθύμιση τους αποστέλλεται εκ νέου μέσω γραπτού μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο σε περίπτωση μη εκτέλεσης του παραπεμπτικού εντός 6 μηνών.

Οι υπόλοιπες ωφελούμενες δύνανται, με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, να αιτηθούν σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας της επιλογής τους, την εκτύπωση του έγχαρτου παραπεμπτικού από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού

Επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού με τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων από 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ενσωματώνει και η χώρα μας.