Θεσσαλονίκη: Τι είναι ο παρβοϊός - Συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό
Shutterstock
Shutterstock
Πέθανε κοριτσάκι 3,5 ετών

Θεσσαλονίκη: Τι είναι ο παρβοϊός - Συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό

Με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό (Parvovirus B 19) κατέληξε ένα κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών, που φοιτούσε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Το άτυχο παιδί, σύμφωνα με το iatronet.gr, είχε διακομιστεί από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στο Ωνάσειο, αλλά δεν τα κατάφερε.

Στις 10 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού νηπιαγωγείου, όπου φοιτούσε και το άτυχο κοριτσάκι.

Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα

Ο παρβοϊός ή αλλιώς ιός του λοιμώδους ερυθήματος - γνωστός επίσης και ως πέμπτη νόσος - παρουσιάζει πανευρωπαϊκή έξαρση αυτήν την εποχή, ενώ εμφανίζει ως πρώτο σύπτωμα ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στα δύο μάγουλα.

Η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική, ή υποκλινική (με ήπια συμπτώματα). Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά είναι συνήθως αυτά του κοινού κρυολογήματος με χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο και βουλωμένη μύτη.

Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται και η ίωση φαίνεται να περνά, αλλά 5-10 ημέρες αργότερα εμφανίζεται το εξάνθημα.

Το εξάνθημα αρχίζει συνήθως από τα μάγουλα και 1-4 ημέρες αργότερα επεκτείνεται στα χέρια τα πόδια και το κορμί.

Το χαρακτηριστικό του εξανθήματος στο πρόσωπο, είναι το έντονο κόκκινο χρώμα του και ότι η περιοχή γύρω από το στόμα δεν επηρεάζεται.

Το εξάνθημα συνήθως δεν προκαλεί κνησμό, εξαφανίζεται μόνο του μετά από 1-3 εβδομάδες αλλά μπορεί ενδιάμεσα να χειροτερεύει μετά από διάφορα ερεθίσματα όπως το ζεστό μπάνιο, ο ήλιος, η άσκηση, το κρύο και το stress.

Το εξάνθημα σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από εβδομάδες ή μήνες, όταν το άτομο εκτεθεί σε αλλαγές της θερμοκρασίας.

Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων, τα κόκκινα μάτια, ο πονόλαιμος και η διάρροια. Σε μεγάλα παιδιά και ενήλικες μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και διόγκωση των αρθρώσεων (καρποί, γόνατα, αστράγαλοι) με αρθραλγία και αρθρίτιδα.

Τι αναφέρει το έγγραφο του ΕΟΔΥ

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

  • Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
  • Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
  • Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.
  • Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας και διανεμήθηκε στα μέλη τους, σημειώνεται πως η εργαστηριακή διερεύνηση περιελάμβανε ορολογικό έλεγχο με IgM και IgG αντισώματα έναντι Parvovirus B 19 και επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων αναπνευστικού με filmarray και κοπράνων με μοριακές μεθόδους, σε μαθητές και προσωπικό του παιδικού σταθμού.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό, όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B 19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού.

Ταυτόχρονα, από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus, ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B 19 είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.