Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα περικόψει δισεκατομμύρια δολάρια από τα γενικά έξοδα των επιχορηγήσεων για τη βιοϊατρική έρευνα, στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων εξοικονόμησης κόστους, μια κίνηση που, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, θα «φρενάρει» την επιστημονική πρόοδο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) ανέφερε ότι θα περικόψει τις επιχορηγήσεις για «έμμεσες δαπάνες» που σχετίζονται με την έρευνα - όπως κτίρια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και εξοπλισμός.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν την καλύτερη ιατρική έρευνα στον κόσμο», ανέφερε το NIH στην ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι «κατά συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια θα πηγαίνουν σε άμεσες δαπάνες επιστημονικής έρευνας και όχι σε διοικητικά γενικά έξοδα».
Ο οργανισμός εκτίμησε ότι οι περικοπές - οι οποίες τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα - θα εξοικονομήσουν 4 δισ. δολάρια.
Μάλιστα, το NIH δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περιορίσει τα ποσοστά που καταβάλλουν οι επιχορηγήσεις για έμμεσες ερευνητικές δαπάνες στο 15%, το μισό του σημερινού μέσου ποσοστού του 30%.
Από την άλλη, ο Ίλον Μασκ - ο επικεφαλής του νεοσύστατου Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (Doge), μιας ανεπίσημης ομάδας περικοπής δαπανών στην οποία ο Τραμπ έχει δώσει περιθώριο να περικόψει τις κυβερνητικές δαπάνες - ισχυρίστηκε ότι ορισμένα πανεπιστήμια δαπανούσαν πάνω από αυτό το 30%.
«Μπορείτε να πιστέψετε ότι πανεπιστήμια με δεκάδες δισεκατομμύρια σε κληροδοτήματα απομυζούσαν το 60% των χρημάτων των ερευνητικών βραβείων για «γενικά έξοδα»;», έγραψε ο Μασκ στο X. «Τι κοροϊδία!»
Can you believe that universities with tens of billions in endowments were siphoning off 60% of research award money for “overhead”?
— Elon Musk (@elonmusk) February 8, 2025
What a ripoff! https://t.co/RRTIMKTVYN
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους
Παράλληλα, οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν τη ζωτικής σημασίας ιατρική έρευνα.
Ειδικότερα, η Ένωση Αμερικανικών Ιατρικών Κολλεγίων ανέφερε ότι η προηγούμενη στήριξη της κυβέρνησης για τα έμμεσα έξοδα υποδομών και διοικητικών υπηρεσιών «επιτρέπει την πραγματοποίηση ιατρικής έρευνας».
Η κίνηση αυτή θα «μειώσει την ερευνητική ικανότητα της χώρας, επιβραδύνοντας την επιστημονική πρόοδο και στερώντας από ασθενείς, οικογένειες και κοινότητες σε όλη τη χώρα νέες θεραπείες, διαγνωστικά εργαλεία και προληπτικές παρεμβάσεις», δήλωσε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.
Η Ανούσα Καλμπάσι, επικεφαλής ακτινοθεραπεύτρια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ δήλωσε ότι οι επιχορηγήσεις που λαμβάνει το πανεπιστήμιο βοηθούν στο «να παραμένουν αναμμένα τα φώτα και να κυκλοφορεί ο αερισμός στα εργαστήριά μας, να παραμένουμε ασφαλείς από βιολογικούς κινδύνους, να διατηρούμε τις υποδομές για μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να απασχολούμε το προσωπικό που βοηθά τους ερευνητές να επικεντρωθούν στην επιστήμη. Αυτές οι περικοπές θα ήταν καταστροφικές ακόμα και για ιδρύματα που λαμβάνουν μεγάλες επιχορηγήσεις».
Το Αμερικανικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι επιχορηγήσεις για τα έμμεσα έξοδα επέτρεψε στα πανεπιστήμια να διατηρούν «υψηλής τεχνολογίας εργαστήρια» και τις εξελιγμένες τεχνολογίες που απαιτούνται για να παραμείνουν μπροστά από ξένους ανταγωνιστές και να επιφέρουν σημαντικές ανακαλύψεις στην έρευνα.
Ο πρόεδρος της ομάδας, Τεντ Μίτσελ, δήλωσε στη Washington Post ότι ορισμένα εργαστήρια έκλεισαν ήδη μετά την ανακοίνωση των περικοπών