Η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της την υπεραντίδραση της επενδυτικής κοινότητας στα εταιρικά αποτελέσματα και στο guidance για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Ακόμα και όταν τα αποτελέσματα ή το guidance παρουσίασαν μικρές αποκλίσεις, θετικές ή αρνητικές, από τις προσδοκίες των αναλυτών, οι επενδυτές αντέδρασαν αντίστοιχα με επιθετικές αγορές ή επιθετικές πωλήσεις.
Ειδικά στις μετοχές που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον όπως οι τεχνολογικές, οι διακυμάνσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και ακραίες, καθώς δεν έλειψαν τα διψήφια ποσοστά ανόδου ή καθόδου.
Ο τίτλος της Intel κατρακύλησε για παράδειγμα την Παρασκευή πέριξ των 43,46 δολαρίων, σημειώνοντας απώλειες πάνω από 12% , αν και κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Το γεγονός όμως ότι δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για τις επιδόσεις της για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους αναφέροντας μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη καθοδήγηση, πυροδότησε επιθετικές πωλήσεις.
«Σφαλιάρα» και για την Tesla την Τετάρτη και την Πέμπτη, δύο ημέρες ισχυρού sell off για την μετοχή, η οποία έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 13% στον απόηχο των αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών και της προειδοποίησης για επιβράδυνση το 2024.
Στον αντίποδα η ΙΒΜ γιόρτασε τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη του τέταρτου τριμήνου αλλά και τις προσδοκίες για επιτάχυνση του κύκλου εργασιών της το νέο έτος λόγω της ζήτησης των πελατών για το WatsonX και τη Γεννετική Τεχνητή Νοημοσύνη με άνοδο αυτή την εβδομάδα πέριξ του 8%, ενώ την Πέμπτη η μετοχή έφτασε έως και τα 196 δολάρια(σ.σ: Yπόψιν ότι ο κύκλος εργασιών της σχεδόν διπλασιάστηκε από το τρίτο στο τέταρτο τρίμηνο).
Στην Ευρώπη η ASML εκτινάχθηκε την Τετάρτη από τα 707 ευρώ στα 775 ευρώ για να κλείσει την εβδομάδα στα 797,20 ευρώ με εντυπωσιακά έσοδα και κέρδη για την χρήση του 2023 αν και έδωσε καθοδήγηση για παρεμφερείς πωλήσεις το 2024.
Iσχυρές επιδόσεις σημείωσε και ο κλάδος πολυτελείας, με τον τίτλο της LVMH να σημειώνει άλμα σχεδόν 12% μετά την ανακοίνωση του ομίλου πολυτελών ειδών ότι οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου εμφάνισαν άνοδο 10%. Διψήφια και η άνοδος για τον όμιλο Christian Dior, ως επιβράβευση για οργανική ανάπτυξη 13% σε σχέση με το 2022.
Η γαλλική οινοποιία Remy Cointreau επίσης εκτινάχθηκε πάνω από 15%, καθώς εξέπληξε τους αναλυτές με μείωση των πωλήσεων της το τελευταίο τρίμηνο μικρότερη των εκτιμήσεων.
Η «ορμή» με την οποία ανταποκρίνονται οι επενδυτές στα αποτελέσματα και τις ανακοινώσεις των εταιρειών, αποδεικνύει ότι φέτος έχει ανέβει ο πήχης για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα των ισολογισμών. Αυτό με τη σειρά του υποδεικνύει εμμέσως τη νευρικότητα που δημιουργεί το γεωπολιτικό περιβάλλον και η διγλωσία των Κεντρικών Τραπεζών, μια νευρικότητα που έχει οδηγήσει την επενδυτική κοινότητα «πίσω στις ρίζες», ήτοι στην κλασική επιλογή της ποιότητας των fundamentals.
Όσο πιο δυνατή η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα των εταιρειών να πλοηγηθούν με ασφάλεια στο ολοένα και πιο δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Γι’αυτό μέσα στο ρευστό περιβάλλον που χαρακτηρίζει το 2024, με δύο πολεμικά μέτωπα εν εξελίξει που επηρεάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και ένα κρεσέντο εμπορικών περιορισμών μεταξύ των δυτικών και των ασιατικών οικονομιών, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας έχει επικεντρωθεί στην ικανότητα των εταιρειών να διατηρήσουν τον κύκλο εργασιών τους και τα περιθώρια της κερδοφορίας τους.
Όσα μας «αποκάλυψαν» τα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας
Ο Αμερικανός καταναλωτής για άλλη μια φορά απέδειξε την εξαιρετική ανθεκτικότητα του. Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 3,3% έναντι εκτίμησης για αύξηση 2% .
Στην τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ την πιο μεγάλη θετική συνεισφορά είχε η ιδιωτική κατανάλωση -1,91%- ενώ ακολουθούν οι δημόσιες δαπάνες -0,56% - οι καθαρές εξαγωγές -0,43% και οι ιδιωτικές επενδύσεις με αύξηση 0,38%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% στο τέταρτο τρίμηνο από 2,9% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ ο μέσος όρος της ετήσιας αύξησης στα τέσσερα τρίμηνα του 2023 διαμορφώθηκε στο 2,5%, τουτέστιν πέριξ του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.
Ισχυρή εμφανίστηκε για άλλη μια φορά η απασχόληση καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς στις 214.000 από 189.000, ωστόσο ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους, στις 202.250.
Το θετικό είναι ότι τα παραπάνω νούμερα δεν προκάλεσαν άγχος στην επενδυτική κοινότητα όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, καθώς ο προτιμώμενος δείκτης από τη Fed για τον πληθωρισμό, εκείνος των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – PCE- επιβεβαίωσε την πτωτική τάση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης PCE έτρεξε τον Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,6% όσο και τον Νοέμβριο. Στο γενικό του επίπεδο μπορεί να διατηρήθηκε αμετάβλητος, αλλά στο δομικό όπου εστιάζει η Fed, επιβράδυνε περισσότερο από όσο περίμενε η αγορά, στο 2,9% ετησίως από το 3,2% του Νοεμβρίου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη υποχώρηση στο 3%.
Βέβαια η παραπάνω εικόνα μπορεί δυστυχώς να ανατραπεί, αν η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν λήξει λίαν συντόμως.
Αυτό άλλωστε τόνισε με τον τρόπο της και η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Ως στήλη οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν αναγνωρίσαμε ιδιαίτερα την dovish διάθεση της Προέδρου της ΕΚΤ. Αντίθετα την ακούσαμε να ξεκαθαρίζει ότι μια παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή θα ανεβάσει το επίπεδο των τιμών εκ νέου, ενώ σαφώς δεν σηματοδότησε την ημερομηνία μείωσης των επιτοκίων.
Παρά ταύτα οι αγορές ανέβασαν τα στοιχήματα για μειώσεις των Απρίλιο. Δεν πιστεύουμε όμως ότι η αιτία ήταν η ρητορική της Λαγκάρντ.
Βλέπετε, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει ταχύτερα από το αναμενόμενο αυτό το έτος, αν η οικονομική ανάπτυξη παραμείνει αδύναμη στη Γηραιά Ήπειρο. Μάλιστα οι εμπειρογνώμονες στην τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ των επαγγελματικών φορέων διενέργειας προβλέψεων – SPF- αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Το 2024 λοιπόν περιμένουν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,4% από 2,7% που ήταν η πρόβλεψη στην προηγούμενη έρευνα, το 2025 στο 2% από 2,1% και το 2026 στο 2% .
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η εκτίμηση αναθεωρήθηκε επίσης χαμηλότερα στο 2% από 2,1%.
Σε δομικό επίπεδο- άνευ ενέργειας τροφίμων κλπ-οι τελευταίες προβλέψεις τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 2,6% το 2024 από 2,9%, στο 2,1% το 2025 από 2,2% και στο 2% το 2026 Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η πρόβλεψη έμεινε αμετάβλητη στο 2%.
Καθοδικά αναθεωρημένες όμως είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης, με την ύφεση να είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο για φέτος.
Για το 2024 οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ χαμήλωσαν την εκτίμηση τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 0,6% από 0,9% προηγουμένως και για το 2025 στο 1,3% από 1,5% προηγουμένως. Για το 2026 βλέπουν την ανάπτυξη στο 1,4% ,ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στο 1,3%.
Για την ανεργία τέλος, οι προβλέψεις τους είναι αμετάβλητες, στο 6,7% το 2024 και στο 6,6% το 2025, με περαιτέρω υποχώρηση στο 6,5% το 2026.
Γίνεται κατανοητό, ότι αν πράγματι η επιβράδυνση δείξει εκ νέου τα δόντια της στη Γηραιά Ήπειρο το πρώτο τρίμηνο του 2024, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια, ίσως και νωρίτερα από τη Fed όπως εξηγήσαμε και στο outlook του 2024.
Μια μείωση των επιτοκίων όμως λόγω ύφεσης, ίσως δεν είναι το καλύτερο νέο για την Ευρωζώνη.
Διαφορετικές ταχύτητες στην Ευρώπη
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και εξαιρέσεις. Οι διαφορετικές ταχύτητες πιστεύουμε ότι θα είναι φέτος ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά στην Ευρωζώνη.
Δείτε τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία και τη Γαλλία, τα οποία υποδεικνύουν πόσο διαφορετικές είναι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.
Η γερμανική έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK έδειξε πτώση του κλίματος τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στο -29,7 από το αναθεωρημένο προς τα κάτω -25,4 τον Ιανουάριο και πολύ κάτω από τη συναίνεση -24,5.
Εντελώς αντίθετη η εικόνα στη Γαλλία, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχει αυξηθεί στο 91, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 και καλύτερο από το αναμενόμενο 90.
Παρά ταύτα, από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2023 ο Dax έχει σημειώσει άνοδο πέριξ του 15% , ενώ ο CAC 40 άνοδο 12%.
Η ψαλίδα αυτή δεν είναι τυχαίο ότι μειώθηκε μόλις χθες, καθώς ο γαλλικός δείκτης έκλεισε με δυνατή άνοδο 2,28% μετά την ανακοίνωση των άνω στοιχείων, συνεπικουρούμενος φυσικά και από τη δυνατή απόδοση του κλάδου ειδών πολυτελείας.
Συμπερασματικά, η εβδομάδα που μόλις τελείωσε μας υπέδειξε με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο ότι το 2024 θα είναι η χρονιά «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» ή αλλιώς της επιστροφής στα θεμελιώδη.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.