Τι φοβούνται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Τι φοβούνται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές

Οι σκέψεις της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας εδώ και καιρό είναι επικεντρωμένη σε πολύ συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα. Μακροοικονομικά και εταιρικά δεδομένα, που θα δείξουν αν οι αγορές μπορέσουν να διασπάσουν τις στηρίξεις ή τις αντιστάσεις τους, όπως αυτές καταγράφονται στις διαγραμματικές αναλύσεις. 

Κατά πρώτον στα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα και αφορούν στην υφή και το εύρος της ανάπτυξης, στις εξελίξεις στο χώρο του real estate και στα στοιχεία της ανεργίας. 

Κατά δεύτερον στα οικονομικά αποτελέσματα του Q1 των εισηγμένων εταιρειών στη Wall Street, που παρ’ όλο που κινούνται πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, δεν κομίζουν κάτι το ιδιαίτερα θετικό. 

Κατά τρίτον στις αποφάσεις και στις δηλώσεις της Fed, σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Κατά τέταρτον στα στοιχεία από τον πληθωρισμό.

Κατά πέμπτο από την πολιτική διαμάχη ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, σχετικά με το «ταβάνι χρέους» που θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ειδικά στο θέμα του πλαφόν του αμερικανικού χρέους, οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών στα πλαίσια των νομοθετικών σωμάτων, παρατείνονται, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Tζάνετ Γέλεν. Η υπουργός έχει πληροφορήσει στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μετά την 1η Ιουνίου, φέρνοντας το «αδιέξοδο» πιο σύντομα χρονικά από τις αρχικές εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν στις 30 Ιουνίου. Και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Ιούνιος του 2023 θα μοιάζει με το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2011, όταν ο οίκος αξιολόγησης S&P Ratings είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+.

Η πρόσφατη αναταραχή που λαμβάνει χώρο στον τομέα των Private Equity Funds και των Venture Capitals δείχνει πως υπάρχουν κι άλλες ανησυχίες που αφορούν κυρίως τη πορεία της ανάπτυξης. Διότι ο χώρος των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, ποντάρει κατά βάση στην ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στις εταιρείες των χαρτοφυλακίων που κατέχουν τα Private Equity Funds και τα Venture Capitals, να μεγαλώσουν και προσφέρουν υπεραξίες.

Όμως μετά από μια μακρά περίοδο ανάπτυξης και υπεραξιών, τα ιδιωτικά κεφάλαια προβαίνουν σε πωλήσεις των συμμετοχών τους και μάλιστα με σημαντικά discounts. Δηλαδή σε χαμηλότερες αποτιμήσεις από τις αντίστοιχες που είχαν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια κύκλων χρηματοδότησης η δημόσιων προσφορών. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό μιας έκδηλης ανησυχίας σχετικά με την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας και την πιθανότητα ύφεσης.

Κάτι που ανέλυσε στο χθεσινό της άρθρο «H ύφεση κυκλώνει τις δυτικές οικονομίες» η Μαίρη Βενέτη, με βάση τα στοιχεία του ΡΜΙ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη.

Τέλος ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, κατά τη διάρκεια της ημέρας των επενδυτών της τράπεζας, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε πως όλοι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ακόμα υψηλότερα επιτόκια στο 6% και 7%. Να θυμίσουμε πως το επιτόκιο της Fed βρίσκεται σήμερα στο 5,25% και πως η ημερομηνία για την επόμενη απόφαση της είναι στις 14 Ιουνίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο S&P500 συνεχίζει να κινείται σε μια στενή ζώνη τιμών, αναμένοντας το έναυσμα που θα τον οδηγήσει είτε προς τις 4.400, είτε προς τις 3.600 μονάδες.