«Μετρημένη» ήταν η πρώτη αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και κυρίως τις επιπτώσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. Το χρηματιστήριο του Παρισιού κινήθηκε ήπια ανοδικά στις πρώτες ώρες των συναλλαγών αλλά υπέκυψε στις πιέσεις αργότερα για να κλείσει με πτώση 0,63%, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων ακολούθησαν αντίθετη πορεία και ενώ αρχικά ενισχύονταν στο τέλος της ημέρας έκλεισαν με μικρή πτώση.
Οι αγορές δείχνουν να καλωσορίζουν τη χειρότερη των εκτιμήσεων επίδοση του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά τον πρώτο γύρο ήταν φαβορί ακόμη και να την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Επομένως, η πρώτη αντίδραση των αγορών είναι ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Από κει πέρα, ωστόσο, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για το οικονομικό και πολιτικό της Γαλλίας.
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι η Γαλλία θα αποφύγει, κατά πάσα πιθανότητα, τη μεγάλη δημοσιονομική επέκταση που υπόσχονταν οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί, της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς. Την ίδια ώρα, η σύνθεση του κοινοβουλίου υποδηλώνει ότι πολύ δύσκολα θα μειωθεί το έλλειμμα και θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία εισέρχεται σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, ο ορίζοντας της οποίας δεν μπορεί να προβλεφθεί και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τις αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές δεν έχουν πολιτικές προτιμήσεις. Αυτό που θέλουν είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας. Οι αγορές είχαν αντιδράσει έντονα στην προοπτική να αναλάβει την εξουσία η Τζόρτζια Μελόνι, ωστόσο στα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης, πιστώνουν στην Ιταλίδα πρωθυπουργό ότι κινείται μακριά από τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις και προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη και παράλληλα να συγκρατήσει το έλλειμμα. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό οι αγορές να στρέψουν ξανά το βλέμμα στο ιταλικό έλλειμμα με φόντο τις εξελίξεις στη Γαλλία.
Το μεγάλο ερώτημα που ζητεί απάντηση είναι αν υπάρχει λύση, για να κυβερνηθεί η Γαλλία υπό την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου. Η συμμαχία της Αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν καταλαμβάνει 184-186 έδρες, η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη 160-162 έδρες, η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν 141-143 έδρες και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα 65-67 έδρες, όταν χρειάζονται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία. Με δεδομένο ότι ο Μακρόν δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί και ότι βάσει του γαλλικού συντάγματος δεν μπορούν να διενεργηθούν εκλογές πριν από το καλοκαίρι του 2025, θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενοι συμβιβασμοί.
Το πρώτο σενάριο που «βλέπουν» οι αγορές αφορά στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες. Αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτή την περίοδο οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και σίγουρα υψηλότερες από το επίπεδο που βρίσκονταν πριν προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές, ήτοι άνω του 3%.Το των γαλλικών ομολόγων θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Το χρηματιστήριο της Γαλλίας χάνει περίπου 3,2% τον τελευταίο μήνα και δύσκολα θα ανακάμψει όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση.
Το δεύτερο σενάριο θέλει τη συμμαχία της Αριστεράς (να σχηματίζει κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα αντιδράσουν έντονα και είναι πολύ πιθανό να δούμε μαζικό σε ομόλογα και μετοχές. Διότι ο Μελανσόν απορρίπτει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και η συγκατοίκηση με τον Μακρόν θα ενισχύσει σε ακραίο βαθμό την αβεβαιότητα. Το πρόγραμμα του προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 14%, καθώς και πάγωμα των τιμών σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα. Για να μην ξεφύγει εντελώς το έλλειμμα πιθανώς η νέα κυβέρνηση θα επιβάλλει νέους φόρους, όπως έκτακτο φόρο στα κέρδη ενεργειακών, αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις και φόρο στα μεγάλα εισοδήματα. Αν όμως τα πολιτικά κόμματα καταφέρουν να έρθουν σε κάποιο είδος συμβιβασμού, οι μετοχές μπορεί να ανακάμψουν προς το τέλος του έτους αλλά και πάλι θα βρίσκονται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που γίνονταν πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το τρίτο σενάριο είναι το πιο ακραίο. Προβλέπει μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία, κατάργηση μεταρρυθμίσεων και εκτίναξη του ελλείμματος. Είναι το σενάριο στο οποίο η ΕΚΤ θα κληθεί να αναλάβει δράση για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων και η Γαλλία μεταδώσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη μία νέα κρίση χρέους.