«Ήταν τιμή να υπηρετήσω τη χώρα μου στην πατρίδα των προγόνων μου. Σήμερα είναι ημέρα εορτασμού της γέννησης του αμερικανικού, δημοκρατικού πειράματος, βασισμένου στις αρχές και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα και που μοιράζονται οι δύο χώρες σε σημαντικά σταυροδρόμια της ιστορίας τους».
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γεώργιος Τσούνης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, Εθνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Να σημειωθεί ότι η δεξίωση ήταν η τελευταία του ως πρέσβης στην Ελλάδα.
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα τη δέσμευσή του για να ενταχθεί η συμπερίληψη, η διαφορετικότητα, η ισότητα, η ένταξη και η προσβασιμότητα στην ευρύτερη πολιτική της πρεσβείας των ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας έτσι ότι «όλοι αισθάνονται ότι ανήκουν».
«Είναι ιερό καθήκον να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Πρέπει να βρούμε το κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε τις ιστορικές και δομικές ανισότητες, για να εξασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο, ανεξαιρέτως, έχει την ευκαιρία να ευημερήσει και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του», τόνισε.
Όπως ανέφερε, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα για να εκπαιδευτούν άτομα, που μέσω τρισδιάστατων εκτυπώσεων επιλύουν καθημερινά προβλήματα προσβασιμότητας, έχει επενδύσει στην εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ σχολείων και πανεπιστημίων, καθώς επίσης και σε προγράμματα μικρής χρονικής διάρκειας για δασκάλους και δασκάλες, ώστε να κάνουν τις τάξεις τους πιο συμπεριληπτικές.
Πρόσθεσε, δε, ότι εκτός από μία γιορτή, ο εορτασμός της 4ης Ιουλίου είναι και ένα κάλεσμα σε δράση. «Κάλεσμα προς όλους μας, να βρίσκουμε το κουράγιο να δρούμε καθημερινά με βάση τις πεποιθήσεις μας. Καθοριζόμαστε από τις επιλογές μας: Της αγάπης αντί του μίσους, της ενότητας αντί του διχασμού, της αξιοπρέπειας για όλους», ανέφερε.
Συμπλήρωσε επίσης, ότι χρειάζεται «δέσμευση από όλους για δράση για να προστατεύσουμε την πολύτιμη δημοκρατία. Το ότι έχουμε επιλογές, είναι δώρο της δημοκρατίας. Αυτό, όμως, συνοδεύεται από την υποχρέωση να μαχόμαστε υπέρ της καθημερινά: Δεν πρέπει να είμαστε θεατές απέναντι σε απειλές όπως η κοινωνική ανασφάλεια και ανισότητα, η κλιματική κρίση. Πρέπει να κινούμαστε με βάση την πίστη, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.
Ας αφοσιωθούμε στο να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και τον σεβασμό στον δημόσιο λόγο, στην απόρριψη του μίσους και του διχασμού, στην αποδοχή της ευαισθησίας, της αγάπης και της φιλοξενίας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχθούμε την πολιτική βία, σαν αυτή που είδαμε να συμβαίνει στον πρώην Πρόεδρο Τραμπ στην Πενσυλβάνια. Δεν αντιπροσωπεί αυτό που είμαστε σαν λαός. Δεν αντιπροσωπεί αυτά για τα οποία μάχεται η δημοκρατία», κατέληξε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής, θρησκευτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και ειδικότερα της κοινότητας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), με την οποία η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες συνεργασία.
Η εκδήλωση περιελάμβανε μέτρα προσβασιμότητας, όπως διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ενώ το προσωπικό είχε εκπαιδευτεί για να βοηθά τους επισκέπτες με διάφορες ανάγκες.