Τέλη Κυκλοφορίας 2024: Η πλατφόρμα myCAR, έγκαιρη πληρωμή & η ακινησία

Τέλη Κυκλοφορίας 2024: Η πλατφόρμα myCAR, έγκαιρη πληρωμή & η ακινησία

Η γνωστή ειδική πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ είναι ήδη «ετοιμοπόλεμη» και περιμένει να την αξιοποιήσετε για να πληρώσετε έγκαιρα τα τέλη κυκλοφορίας του (ή των) οχήματός σας (-ων σας). Στην πλατφόρμα myCAR μπορείτε επίσης να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας, να κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, να άρετε την ακινησία του οχήματός τους, αλλά και να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. 

Πριν πούμε οτιδήποτε για τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι καλό είναι να μη χάσετε την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου – κάτι που πρέπει να κάνετε έγκαιρα, γιατί η αναβλητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο και τελικά να πληρώσετε διπλάσια τέλη. Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχε δοθεί δίμηνη παράταση, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να βασιστεί σε αυτό το δεδομένο για να μην προγραμματίσει να καταβάλει εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας το σχετικό ποσό που αντιστοιχεί στο όχημά του. 

Έχετε δε υπόψη ότι το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι: α) ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ. β) ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. και γ) μηδενικό, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ. 

Οι πίνακες με τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 έχουν ήδη αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “MyCAR” της ΑΑΔΕ (στην οποία μπαίνετε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet) και μπορείτε να εκτυπώσετε το σχετικό ειδοποιητήριο με των κωδικό πληρωμής. Η εξόφληση του ποσού που προκύπτει για το όχημά σας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω e-banking ή Taxisnet με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής. 

 

Χρήσιμη λεπτομέρεια που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι το ειδοποιητήριο περιλαμβάνει (όπως και πέρυσι) έναν κωδικό τύπου QR Code. Με το σκανάρισμά του, μπορείτε εύκολα να πληρώσετε τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να είναι ανάγκη να γράφετε τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τη διαδικασία της επίσκεψης σε κάποια τράπεζα η στα ΕΛΤΑ, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Αν παρόλα αυτά σας αρέσουν οι επισκέψεις στις τράπεζες, έχετε υπόψη ότι χρήση του QR Code μπορεί να γίνει και στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών. 

Σημειώστε ότι έντυπο για τα τέλη κυκλοφορίας μπορείτε να εκτυπώσετε και χωρίς κωδικούς taxisnet, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ σας και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. 

 

Στους πίνακες που ακολουθούν βλέπετε τα τέλη κυκλοφορίας 2024 για διάφορες κατηγορίες οχημάτων, με βάση την παλαιότητά τους, αλλά και με βάση τις προδιαγραφές ρύπων που καλύπτουν, όπως αυτά καθορίζονται από τους νόμους 2948/2001 (ΦΕΚ 242, 29/10/2011), 4346/2015 (ΦΕΚ 152, 20/11/2015) και 4758/2020 (ΦΕΚ 242, 4/12/2020). Αν μπείτε στη διαδικασία να κάνετε μια σύγκριση με τους περυσινούς πίνακες θα διαπιστώσετε ότι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023 είναι ίδια με τα τέλη κυκλοφορίας του 2022. 

Σημειώστε ότι το 2010 είναι η χρονιά ορόσημο για τα τέλη κυκλοφορίας, αφού από τότε τέθηκε σε ισχύ ο υπολογισμός τους για τα νεοταξινομούμενα αυτοκίνητα με βάση τις εκπομπές CO2 – και όχι τον κυβισμό. Μπορείτε λοιπόν να παρατηρήσετε ότι γενικά, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας έως 31/10/2010 καλούνται να πληρώσουν από 22 έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και τον κυβισμό του οχήματος και το πότε αυτό ταξινομήθηκε.  

Από κει και πέρα, όσοι έχουν αυτοκίνητο με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/11/2010 έως 31/12/2020 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με τις εκπομπές CO2 όπως αυτές έχουν υπολογιστεί κατά NEDC (παλαιός εργαστηριακός τρόπος μέτρησης ρύπων). Ενώ όσων τα οχήματα έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με τις εκπομπές CO2 όπως αυτές προκύπτουν με βάση τη νέα, πιο αυστηρή διαδικασία μέτρησης WLTP, από την οποία οι ρύποι για το ίδιο αυτοκίνητο βγαίνουν αυξημένοι. Αυτός είναι και ο λόγος που, αν είστε παρατηρητικοί, θα δείτε στους πίνακες που ακολουθούν ότι τα όρια CO2 με βάση τα οποία ένα αυτοκίνητο απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας είναι πιο ελαστικά. 

Ποιος δεν πληρώνει 

Από τους πίνακες προκύπτει ότι μηδενικά τέλη αντιστοιχούν στα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2010 και εκπέμπουν CO2 μέχρι και 90 g/km, ενώ το όριο για εκείνα που ταξινομήθηκαν μετά την 1/1/2021 το όριο είναι τα 122 g/km. Σε αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται αρκετά μικρά βενζινοκίνητα και diesel οχήματα όπως τα Fiat 500 και Panda, Ford Fiesta, Opel Corsa, Renault Clio, Peugeot 208 κ.ά. (σε συγκεκριμένες εκδόσεις τους) 

Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσονται, επίσης, πλήρως τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταρίας, ανεξαρτήτως μεγέθους και ιπποδύναμης (ΒΜW iX3, Fiat 500e, Citroen e-C4 C-Cross, Hyundai IONIQ, Kia EV-6, Mercedes EQA, EQB κλπ., Nissan Leaf, Opel Corsa e και Mokka e, Tesla κλπ.) αλλά και πρακτικά το σύνολο των plug in υβριδικών μοντέλων (όπως το Ford Kuga PHEV, το Hyundai Tucson PHEV, η Mercedes A250e κλπ.) αφού εκπέμπουν CO2 κάτω των 50 g/km. Δεν πληρώνουν επίσης πολλά full hybridμοντέλα, όπως τα Renault Clio Hybrid, Toyota Yaris 1.5 Hybrid κλπ. 

Πίνακες τελών κυκλοφορίας 2023 

Πώς να θέσετε το όχημά σας σε ακινησία 

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» όπου καταχωρείτε ή επιλέγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

Επίσης δηλώνετε υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εφόσον είστε μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημα σας, το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασίας, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Εάν τώρα θέλετε να κάνετε άρση της ψηφιακής ακινησίας εισέρχεστε στην πλατφόρμα με την ίδια διαδικασία και επιλέγετε το όχημα που βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία. Για την άρση αυτής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία και η υποβολή του αιτήματος. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ελέγχονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος και εφόσον έχουν υλοποιηθεί μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας με το πάτημα του κουμπιού «Υποβολή αιτήματος» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για: α) τη μεταβίβαση του οχήματος και β) την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.